Digital nomadNomadporträtt

Isabel förverkligade drömmen om att leva som digital nomad

isabel holm i sin van

Isabel Holm har länge drömt om en friare livsstil och slog under pandemin slag i saken och startade sitt eget företag. Idag jobbar hon med SEO och content, lever vanlife och planerar för resan till Berlin som hon drar iväg på så fort det är säkert att resa igen.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu befinner jag mig på en workation på somriga Öland.

Vad jobbar du med?

Jag har ett eget företag och frilansar inom digital marknadsföring – främst med SEO och innehållsskapande. Efter en resa till Nya Zeeland fick jag nya perspektiv på vad som var viktigt för mig i livet och bestämde mig för att byta bana. Jag ville bort från modebranschen där jag jobbade innan och istället hitta någonting mellan utvecklare och grafisk designer. Jag lockades tidigt av att jobba digitalt och vara platsoberoende och valet föll till slut på sökmotoroptimering och innehållsskapande.

Efter långa kvällar framför youtube, en del mindre lyckade egna projekt och praktisk erfarenhet som beställare på min dåvarande arbetsplats, landade jag ett jobb som konsult på en byrå där jag lärde mig massor. Sedan drygt ett år tillbaka driver jag eget och det känns som att jag (äntligen!) har hittat rätt.

Hur hittar du jobb?

Jag hittar de flesta av mina uppdrag genom kontakter men tycker också att LinkedIn och Facebook-grupper är toppen för att hitta jobb. Jag kan verkligen tipsa om att följa företag du gillar och kan tänka dig att jobba för på sociala medier då det är ett bra sätt att hänga med på vad som händer och få reda på om de söker folk. Jag har själv en lista med företag vars ”jobba hos oss”-sidor jag besöker regelbundet.

isabel holm

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Till vardagen försöker jag få mer sömn och en skönare start på dagen genom att inte behöva stressa till ett kontor varje morgon. Sedan försöker jag alltid att komma ut en runda i naturen på lunchen – antingen tar jag en promenad eller nu under sommaren,  ett svalkande dopp! Under vinterhalvåret gjorde denna glimt av dagsljus under för mitt mentala mående.

Då jag ofta är en del av ett team behöver jag kunna delta i möten och annat sådant som kräver att jag jobbar vanliga kontorstider. Dock ser jag till att jobba max 75-80% för att kunna ha en dag över för återhämtning eller för att fixa med saker i mitt egna bolag. Min långsiktiga plan är att ”säsonga” inom mitt yrke – att jobba mer i perioder för att sedan kunna ta en månads semester i ett varmt land när det är vinter i Sverige,  eller ta en hel sommar ledigt för att kunna resa.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag har drömt om att leva som digital nomad ganska länge men insåg också snabbt att det var viktigt att jag samlade på mig erfarenhet innan jag kastade mig ut och därför lät jag processen ta sin tid. Jag började lite smått att så fröet hos min tidigare arbetsgivare där jag fick lov att jobba utanför kontoret en dag i veckan och det gav verkligen mersmak.

När jag till slut tog steget att bli egenföretagare var det mitt i pandemin, men att ha testat på distansjobb utan att kunna utnyttja den medföljande friheten har gjort att det börjat klia ordentligt i fingrarna – jag vill ju ut i världen! Däremot har min nya arbetssituation gjort det möjligt för mig att kunna flytta med min kille till staden han pluggar i, att kunnat åka på workation till Öland och att jobbat från mina föräldrars hus i längre perioder, men så fort det blir säkert att resa igen tänker jag slänga mig på tåget till Berlin!

För ett par år sedan när jag var väldigt stressad kändes alla drömmar så långt borta och jag trivdes inte alls med den inrutade vardagen. Nu inser jag att de små justeringarna – som ha en extra ledig dag i veckan och att kunna ta semester lite när som helst är guld för mig! Med mer ledig tid kommer också kreativiteten och skaparglädjen som ett brev på posten.

isabel holm

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Mitt främsta råd är att tänka igenom ens erbjudande/företagsidé noga och att ha en buffert när man väl kör igång, men sen handlar det mesta om att våga. Att vara konsult är ett ensamt jobb och till skillnad från en arbetsplats där man alltid har någon att fråga, måste man som egenföretagare lösa allting själv. Därför kan det vara bra att fundera kring hur väl man tror att en sådan arbetssituation kommer fungera för en själv i längden.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag som så många andra gillar Trello och Slack men skulle i mitt yrke inte klara mig en dag utan mina SEO-verktyg Ahrefs och Screaming frog. Även Boomerang – en plug in till mailen där man kan tidsinställa mail är toppen om man jobbar på udda tider eller har kunder i andra tidszoner.

👉 Följ Isabel på Instagram, hennes hemsida eller reseblogg.
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar