Digital nomadNomadporträtt

Jennifer lever som digital nomad i Helsingfors

Jennifer Sandström i snöväder på Åland

Via utlandsstudier i Kanada, Nya Zeeland så väl som ett internship i Indien tog sig Jennifer Sandström till vårt grannland Finland för kärleken. För ett år sedan sade hon upp sig från sin fasta anställning och idag har hon uppnått ett friare och flexiblare arbetsliv som bl.a. resebloggare, poddare och digital marknadsföringskonsult. 

Vem är du?
Uppvuxen i en liten stad i Lappland, Gällivare, men lämnade redan som 18-åring för att studera i Jönköping och fick då chans att plugga ett helt år utomlands, både i Kanada och på Nya Zeeland. Mycket vill ha mer och efter studierna sökte jag mig utomlands för att jobba. Jag gjorde ett internship i Indien inom sälj och marknadsföring och fortsatte sen på marknadsföringsbanan med ett internship i München. Därifrån skulle sedan kärleken föra mig till vårt älskade grannland: Finland.

Var är du just nu?
Och där är jag idag, i Helsingfors sedan 2.5 år. Men i augusti förra året sa jag upp mig från min anställning på en startup för att driva företag på heltid och är alltså inte längre bunden till Helsingfors eller Finland på samma sätt.

Vart tänker du åka härnäst?
Jag planerar att fortsatt ha Helsingfors som min bas och jobbar gärna hemifrån eller möter upp mina frilans- och bloggvänner för jobbdejter på caféer och olika coworking-ställen. Men jag gör också längre resor emellanåt och kombinerar besök hemma i Sverige med att möta upp vänner och även upptäcka nya ställen. Nu till påsken ska jag upp till min hemstad Gällivare i Lappland men kommer på vägen dit passera Stockholm under en helg och senare, på vägen hem, spendera några dagar i Umeå och Vasa.

Varför valde du att bli digital nomad?
Friheten som egenföretagare lockade. I och med att jag bott utomlands under många år har jag alltid blivit stressad av tanken på att behöva planera besök hemma i Sverige och ta ut semesterdagar för detta. Eller jobba på distans och tvingas vara uppkopplad under vissa tider istället för att själv kunna välja när jag vill jobba. Dessutom driver jag en reseblogg och resor är en stor passion, att man bara skulle ha ett visst antal semesterveckor per år kändes obehagligt. Jag gillar inte heller riktigt idén om att vi ska vara på våra jobb mellan 8-17, oavsett hur produktiva vi är. När jag svarar på detta är det fredag och jag ägnade just en timma mitt på dagen åt att städa – till och med den friheten älskar jag. Att ibland få jobba på lördagar och söndagar är också underbart, jag älskar ju mitt jobb. Jag har förmodligen färre semesterdagar som egenföretagare och digital nomad men åtminstone bestämmer jag det själv och reser fritt hur jag vill.

Hur försörjer du dig?
Bloggen är min huvudsakliga plattform men sen frilansar och konsultar jag inom marknadsföring. Sökoptimering är en grej jag tycker himla mycket om och gärna hjälper andra med (till exempel bloggare men också företag). Av en slump har jag även de senaste månaderna gjort några föreläsningar och jobbat med sälj åt andra – ingenting jag planerade när jag startade, men jag är å andra sidan öppet för allt som känns kul och jag har någon kunskap inom. Det har varit min strategi – att bygga en verksamhet runt bloggen men också åta mig uppdrag som dyker upp och verkar spännande. Det är ju det som är så härligt! Man får göra vad man vill när man driver eget, så ja, intäkterna strömmar in från lite olika håll.

Hur ser din vardag ut?
Nu ser det ut som att ett typiskt mönster kommer bli 3-4 veckor på resande fot, 2-3 månader hemma. Under en vecka så har jag oftast någon dag jag jobbar på ett café och träffar andra företagar/frilansar/nomad-vänner. Men jobbar också mycket hemifrån om jag är hemma i Finland. Har en del möten över Skype och hörs med “kollegor” över telefon och messar – så ensamt blir det aldrig. Det är dessutom ofta skönt att vara hemma och jobba när man varit på resande fot ett tag. Under resorna blir det oftast mindre ”vanligt jobb” och mer ”roliga saker” (som ibland även det är jobb), därför försöker jag ha en ganska ”normal” vardag när jag väl är hemma. Förutom att jag ibland gör andra saker mitt på dagen och kan jobba kvällar och helger när jag känner för det.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Det är också det som är utmaningen, att inte jobba jämt. Jag tror det är bra att jag har en sambo som ser till att jag till exempel kommer iväg till gymmet eller går och lägger mig i tid. Det är lätt att fastna i något och “att man bara ska göra klart det här…”och plötsligt är klockan 21 och man har skippat både träning och en vettig middag. Eller när man väl kommer iväg till gymmet och när man står där på crosstrainern ser att man äntligen fick svar på det där mejlet – då kan man ju inte låta bli att kolla. Det är svårt att koppla bort jobbet men det är så otroligt viktigt. Jag försöker ha min telefon på tyst så ofta som möjligt. Jag brukar också gå ut och gå mitt på dagen, slå på en ljudbok och koppla bort från allt annat. De bästa idéerna dyker upp när man inte är uppkopplad har jag märkt.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Ett projekt som jag drog igång i november är podcasten Livet utomlands. Där jag pratar om hur det är att bo i ett annat land och tar upp olika ämnen som kan vara intressanta för den som också bor utomlands eller drömmer om att göra det. Planen är att intervjua fler personer inom olika områden och från olika platser i världen framöver.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Jag gillar idén om att ha ett hem, alltså inte vara 100% på resande fot, och sedan flexibelt kunna åka iväg på kortare resor eller längre vistelser. Helsingfors har visat sig vara en bra plats för oss nomader, det finns många bra caféer med allt man behöver och som inte har något emot att man hänger där i timtal. Sen har även Microsoft ett coworking space som är helt gratis och där många startups hänger, så det är en inspirerande miljö att då och då gå till för att jobba.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Med frihet kommer ansvar. Allt jobb kommer inte alltid vara roligt och om allt är roligt måste man komma ihåg att pausa också. Det kommer inte finnas någon chef som kan leda dig i rätt riktning, pusha dig när det är tungt eller dra i tyglarna när det går för snabbt. Därför är mitt tips att skaffa kollegor. Lär känna andra som är egna och fria, som du kan träffa för jobbdejter eller bara prata med online. Jag har många vänner i Finland och Sverige som gör liknande saker och vi hörs och ses ofta – det utbytet är guldvärt. Kom ihåg att se andra som kollegor istället för konkurrenter, det har man mycket att vinna på.

Var kan vi följa dig?
Blogg: https://jennifersandstrom.se/
Instagram: http://instagram.com/jennsandstrom
Facebook: https://www.facebook.com/jennifersandstrom.se
Twitter: https://twitter.com/jennsandstrom

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar