Digital nomadNomadporträtt

Kristin lever som digital nomad med bas i Patagonien

Av april 14, 2021 Inga kommentarer

kristin jonsson på häst

Kristin Jonsson har bott utomlands i mer än 20 år men har den senaste tiden haft Patagonien, Sydamerika som bas. Där har hon startat upp sitt eget reseföretag samtidigt som hon arbetar med rekrytering på distans för att kunna fortsätta resa.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu befinner jag mig i Puerto Natales, Patagonien, Chile. Jag har varit i Chile de senaste 17 månaderna. Innan pandemin bröt ut brukade jag spendera ungefär fem månader i Patagonien (antingen i den Chilenska eller Argentinska delen), tre månader i Australien, två månader i Sverige och resten av året på resande fot i Sydamerika.

Vad jobbar du med?

Jag frilansar inom executive search och rekrytering för kunder i Australien och Singapore samtidigt som jag driver mitt eget reseföretag, Echo Experience Patagonia. Vi organiserar resor för de som vill komma hit och uppleva det riktiga Patagonien och inte bara se de typiska turistfällorna. Som företag jobbar vi därför med vårt stora nätverk av lokalbor som erbjuder allt från ridturer till båtresor på fjordarna för att skapa unika upplevelser.

Under de senaste åren har jag också haft en del småjobb här i Chile. Bland annat har jag tränat hästar för att tävla i så kallade “endurance lopp” och i Chilensk rodeo, jag har lärt ut engelska till lokalbor som vill jobba inom turism och jobbat som specialist-guide och översättare på diverse platser runtom i Sydamerika.

kristin jonsson i patagonien

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Ingen dag är den andra lik vilket för mig är något av det bästa med att leva som digital nomad. För mig spelar det oftast ingen roll om det är tisdag eller fredag, vardag eller helg, dag eller kväll – jag planerar min egen tid och jobbar väldigt flexibelt.

På dagarna vandrar och rider jag mycket och besöker potentiella partners för att utvärdera t.ex. aktiviteter eller hotell för eventuella samarbeten. Jag jobbar mycket med att planera för den uppkommande säsongen här i Patagonien och utvecklar nya produkter för mitt reseföretag. På kvällarna jobbar jag med mina kunder i Australien och Asien eftersom de ligger 14 timmar före oss i tid.

De flesta av mina vänner här kommer från Chile och driver egna företag. Vi alla har ganska flexibla scheman och när vi har tid går vi ut och vandrar och campar tillsammans, eller sticker ut och rider i några timmar och avslutar med en asado (typisk Patagonisk barbecue) på kvällen.

patagonien

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Det har varit en lång resa till att bli 100% digital nomad. Jag bodde en längre tid i England, USA och Australien och jobbade på plats innan jag blev helt platsoberoende för sex år sedan.

Jag kom hit till Puerto Natales i Chile för fem år sedan då jag ville rida och vandra och hade då varit intresserad av att besöka Patagonien ganska länge. Jag reste själv och kunde ingen spanska men hade tur och lärde snabbt känna lokalbor som bjöd med mig ut på ridturer och jag fick träffa deras familjer etc. Jag hade med andra ord en helt otrolig första vecka här och bestämde mig för att försöka göra Puerto Natales till min bas, istället för Sydney som var mitt hem innan jag flyttade hit.

Efter några månader i Patagonien började jag jobba på min plan att erbjuda en ny slags produkt för de som vill besöka Sydamerika för att uppleva det ”riktiga” livet här. Jag ville jobba direkt med internationella kunder och lokalbor istället för att gå samman med massa underleverantörer och onödiga mellanhänder som de flesta resebyråerna gör.

Nu, fem år senare, har jag har ett investeringsvisum här i Chile, är stolt häst-, hund- och kattägare och räknar mig som lokalbo i Puerto Natales (en så kallad “Natalina”). Jag anpassar mig efter säsongerna och turismen här och lever fortfarande till stor del på resande fot. Något som är möjligt för att jag har valt att fortsätta jobba med mina rekryteringsuppdrag på distans.

kristin jonsson på häst

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Testa först om den nomadiska livsstilen verkligen är rätt för dig – att tycka om att resa och att vara digital nomad är inte alls samma sak. Ett liv som digital nomad innebär äventyr javisst, men kräver också disciplin, att inte veta vad framtiden (eller morgondagen) har att erbjuda och att man behöver vara vara okej med att ingenting fungerar som det gör “hemma”. Men är du nyfiken och öppen för att lära känna nya människor och kultur ja, då kanske digital nomad är något för dig.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag gillar att använda Mondays och Trello för projektplanering och Canva för presentationer. Jag har en internationell betalplan på min mobil för att kunna ringa och smsa i nästan hela världen utan att det blir för dyrt vilket jag verkligen kan rekommendera.

Då jag reser mycket själv inom Sydamerika och mindre typiska turistområden är det ofta en resedagbok i pappersform som gäller för att planera och notera nya ideer till mitt företag. Det inte jättesmart att skylta med att man har den senaste iPhone-modellen. Försök vara lite street smart när du är iväg så kommer du långt.

👉 Besök Echo Experience Patagonias hemsida och följ Kristin på Instagram
👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll få i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar