Digital nomadNomadporträtt

Linda pluggar på distans för att kunna resa jorden runt

Linda

Efter att ha jobbat som Visual Merchandiser i flera år kände Linda att hon behövde en förändring. För att kunna prioritera resa och en aktiv livsstil valde hon därför att börja plugga på distans. De kommande veckorna gör hon sin LIA hos oss på Svenska Nomader och vi är väldigt glada att ha henne ombord.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu bor jag i Köpenhamn med min danska pojkvän medan vi “väntar ut” Covid-19. Vi är två aktiva och resglada personer som älskar sol, hav och värme. Så fort tillfället kommer drar vi och våra surfbrädor till Bali!

Vad pluggar du och hur funkar det att studera på distans?

Jag pluggar digital kommunikation och sociala medier på Nackademin. Att studera på distans och vara 100% platsoberoende var ett av mina krav när jag valde utbildning. Jag vill ha flexibiliteten att bestämma över min egen tid och friheten att befinna mig var jag vill i världen.

Alla föreläsningar sker online och spelas samtidigt in. Under föreläsningens gång har vi möjlighet att delta i diskussioner och interagera med både klassen och läraren, men vi kan också titta på lektionerna i efterhand. Om vi har frågor utöver lektionstid kommunicerar vi med varandra via Slack.

Linda på stranden med surbrädan i knäet

Att studera på distans kräver självdisciplin och en förmåga att kunna hitta svar på egen hand. Min lärare sa under vår första lektion att “från och med nu är Google din bästa vän” och det är verkligen så – jag googlar allt! Om jag väljer att plugga sent på kvällen kan jag inte förvänta mig att läraren sitter uppe och svarar på mina frågor. Jag får ta saken i egna händer och helt enkelt våga göra fel.

”Att studera på distans är fantastiskt! Bara tanken på att jag kan packa laptopen i väskan och dra till Portugal, Costa Rica eller Bali utan att det påverkar mina studier känns så extremt befriande.”

Vad fick dig att börja fundera på att bli digital nomad?

Jag älskar att resa och har alltid arbetat mot en friare livsstil. Jag är född och uppvuxen i Kristianstad i Skåne men har aldrig känt den där hemmakänslan där. I yngre dagar sökte jag mig till större städer och nu söker jag mig istället till nya länder.

2019 tog jag mitt första riktiga kliv in i det digitala nomadlivet när jag sa upp mig som Visual Merchandiser på H&M i Köpenhamn. Jag älskade mitt jobb, min arbetsgivare och mina kollegor men jag blev uppslukad av jobbet och ville upptäcka vem jag var utan det. Dessutom har jag alltid arbetat för att tjäna pengar så att jag kan resa och tänkte: “varför inte arbeta och resa samtidigt?”

Linda surfing sri lanka

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv?

Det hela började egentligen med att jag reste iväg till Canggu, Bali där jag redan hade varit två gånger tidigare. Jag hade inget distansjobb då men fick istället jobb på Lapoint surfcamp där jag lärde mig att surfa, gick på yoga, mötte mängder av likasinnade människor och började uppskatta livet på ett helt ny nivå. Därefter besökte jag Malaysia, surfade i Sri Lanka och bestämde mig för att resa vidare till Melbourne, Australien. Där var planen att jag skulle söka jobb, kanske börja studera och bosätta mig en längre tid.

Tyvärr var detta precis när Covid-19 tog fart och det blev därför inget Australien denna gång. Det var såklart väldigt tråkigt men jag valde att fortsätta tänka optimistisk och reste tillbaka till Sverige och letade upp ett yrke som intresserar mig och passar min livsstil. Jag började studera till Social Media Manager och nu gör jag min LIA här på Svenska Nomader.

Allt eftersom tiden har gått har jag kommit fram till att “hem” inte är en plats utan snarare ett “state of mind” eller en person som jag vill dela mitt liv med. Jag träffade min pojkvän under pandemin och nu siktar vi mot en framtid tillsammans fylld av kreativt distansarbete, surfing och tropiska miljöer med palmer, strand och hav. Vårt mål är att varje dag ska kännas som en fredag.

Vilka svårigheter och utmaningar ser du?

Personligen ser jag främst möjligheter i att leva och arbeta som en digital nomad. En utmaning kan vara den sociala och fysiska kontakten man inte får med kollegor på distans, men den biten kan man få igen på fritiden. Utomlands kan man enkelt träffa nya människor under en surfsession, på gymmet eller när man köper öl i baren på en klubb.

Vad har du för tips till andra som vill göra en liknande förändring?

De tre tips jag själv försöker följa är:

  • Tro på dig själv, var modig och gå på magkänsla. Känns det rätt så är det rätt!
  • Skapa din egen lycka. Det är ingen som kommer att ge dig möjligheten, du måste själv gå ut och fånga den.
  • Sök kunskap och hitta verktyg för att du själv ska kunna bli en av de som du ser upp till.
    Våga misslyckas. Blir det inte som du tänkt dig löser du någon annat längs vägen. Det är en del av resan.

Har du några digitala verktyg som frälst dig som du kan tipsa om?

Jag älskar sociala medier och att analysera människors mönster på de olika plattformarna. Google Analytics, Facebook Manager och hederlig statistik på t.ex. Instagram och LinkedIn är riktigt intressant och hjälpsamt om man vill jobba med just sociala medier.

Som student kan jag även rekommendera Slack för att kommunicera med gruppmedlemmar, Google Drive för att dela och skapa dokument tillsammans och till sist Canva för att enkelt skapa snygga rapporter och moodboards.

👉 Nomadlivet började med en webbdesignerkurs i Bangkok
👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar