Digital nomadNomadporträtt

Nomadlivet började med en webbdesignerkurs i Bangkok


Emir Maglic och hans flickvän Ping tog en intensivkurs i webbdesign i Bangkok – vilken sedan lade grunden till deras liv som digitala nomader. Än så länge har de avverkat Chiang Mai, Laos, Bali, Kuala Lumpur, Bangkok, Hua Hin och fler ställen ska det bli – men vart det bär iväg härnäst vet de inte ännu. 

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu befinner vi oss i Stockholm där vi är och hälsar på över sommaren. De senaste 7 månaderna har vi spenderat tid i bland annat det digitala meckat Chiang Mai men även Laos, Bali, Kuala Lumpur, Bangkok och Hua Hin. Vi bestämde oss för att påbörja vår resa efter att ha byggt upp företaget lite.

Vi har ännu inte bestämt oss vart vi ska åka efter sommaren – förmodligen blir det att testa den ”europeiska scenen” lite i höst.

Vad jobbar du med?

Jag, min flickvän (Ping) och kusin (Amar) driver idag Palmeira Studio där vi jobbar med webbdesign, branding och digital marknadsföring. Amar bor och reser fortfarande runt i Australien och hjälper oss med att ta fram rörligt innehåll åt våra projekt genom bla video, redigering etc.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Jag personligen tror mer på att lägga lite extra tid i början att bygga upp en mer seriös kundbas och att leta lokalt. Finns alltid någon vän till någon vän som behöver hjälp etc. eller helt enkelt bara leta upp företag i närheten som har ett bra rykte och mycket kunder men samtidigt har lite sämre digital närvaro (om man, som vi, jobbar med någon form av digital marknadsföring).

Vi började med att hitta kunder i vårt egna nätverk, såsom Facebook, Instagram och även andra kontakter med vänner som driver företag osv.

Därefter när man fått in några projekt och börjat bygga en portfolio så börjar det finnas många alternativ till jobb. Vanligast får vi in jobb via rekommendationer, men också diverse Facebook-grupper såsom WordPress Sverige etc. Vi använder oss också utav Facebook och Instagram ads att öka vår branding och närvaro.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Vanligtvis börjar vi dagen med någon typ av träning, mestadels yoga. Vi jobbar oftast mellan kl 12-20 för att matcha våra svenska kunder och tiden efter det brukar vara matmarknad, häng på stranden etc.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag och min kusin Amar Maglic (videographer på Palmeira Studio) reste till Australien mest för att komma ifrån tryggheten här i Sverige och testa något nytt. Efter att ha jobbat drygt 2 år i Australien så kände jag att jag ville fortsätta resa samtidigt som jag kunde försörja mig. Jag hade alltid haft olika företagsidéer men visste aldrig hur man skapade bra och professionella hemsidor och därav kom idéen att både testa på Bangkok som ett nytt resmål samtidigt som jag kunde studera till webbdesigner.

Jag gick en kurs som heter Web Design Professional och var på intensiva 90h där man gick igenom hur man går från idé till en professionell hemsida.

På skolan träffade jag min nuvarande flickvän Ping som är ifrån Bangkok och idag är hon UI/UX designer på Palmeira Studio. Hon hade tidigare erfarenhet och intresse av grafisk design och valde därför att söka till utbildningen. Även hon hade som mål att kunna resa oftare samtidigt som hon kunde ta med sig jobbet.

Ping Worasucheep jobbar på ett caféVilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Tänk noga ut varför. Bilden av nomad är ganska lockande, men med som allt i livet krävs det hårt jobb och disciplin för att få det att gå runt.

Om man känner att man har det som krävs så kör bara. Beroende på situationen i Sverige så bör man se till att ha tillräckligt med sparade pengar så att man åtminstone kan ge det en ärlig chans.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om? (tex Trello, Slack etc)

Mitt tips är att kolla mycket YouTube och läsa blogginlägg från proffs inom de ämnen man vill utvecklas i.

👉🏼 Följ Palmeira Studio på Instagram, YouTube och Facebook

👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar