Digital nomadNomadporträtt

Malin Blomquist bedriver sitt arbete platsoberoende och reser med sin familj

Malin Blomquist är 36 år, mamma till 2 barn, Viggo 8 år och Tindra 14 år, och gift med Anders. Tillsammans reser de som familj och planerar just nu en framtid i Hua Hin där de kommer att stanna ett tag framöver. Malin beskriver sig själv som en nyfiken, kreativ och sökande eldsjäl som vill känna att hon lever och ha friheten att röra sig, både i kropp och själ. Hon älskar att träna och vara ute; i naturen mår hon som bäst.

– Jag har en genuint intresse för människans hela existens, funktion, tillgång, kapacitet och förmåga. Vilket fört in mig på yrket som livsstilsinspiratör med inriktning på samtalscoach, tränare, föreläsare och massör. Jag har jobbat med dessa områden sen jag var 23 år men har under åren utvecklat och fördjupat mig mer i den mentala och själsliga delen.

Malin föll samman för 8 år sedan, och drabbades av anorexi och bulimi som höll på och ta hennes liv. Då började hennes inre resa mot ett friskt och friare liv.

– Mina resor, möten med människor, sökande och terapi tog mig ut och gjorde mig till slut fri och frisk och det är där jag står idag. Och det är just det jag idag vill föra vidare och hjälpa andra med.

Var är du just nu?
Just nu bor jag i Sverige med min familj. Vi har precis sålt vårat hus som vi har bott i under 15 år och som alltid har varit vår fasta plats att återkomma till. Men nu var det dags att lämna och göra oss platsoberoende kände vi. Så fram till den 27 augusti hyr vi ett litet hus 2 mil utanför stan precis vid vattnet, vilket är både mysigt och väldigt annorlunda för oss.

Var var du innan?
Under de senaste 14 åren har vi rest under både korta och långa perioder i framförallt Asien. Den senaste längsta vistelsen var i Hua Hin Thailand mellan 2014 – 2015. Under den tiden åkte vi under ett par veckor till Loombok , där vi fick en väldigt god kontakt med ett par som drev ett litet spa som hette Rainbowspa, som låg ute på Gili.

Bali återvände vi till under 4 veckor i juni 2016.

Vart tänker du åka härnäst?
Den 27 augusti kommer vi att åka tillbaka till Hua Hin i Thailand och där kommer vi att stanna i minst 1 år som vi vet nu. Barnen kommer gå i en internationell skola som slutar i slutet av juli. Vi har denna gång bara köpt en enkel biljett och vi har dessutom inget boende eller jobb att återvända till i Sverige. Bara kartonger och lite möbler i ett magasin.

Varför valde du att bli digital nomad?
Eftersom jag vill resa mer än 1 vecka per år under sommarloven eller vinterloven och dessutom till plaster som ligger längre bort än några timmars flygning. Att ha en fast punkt med arbete har alltid fått mig att känna mig begränsad och låst. Jag vill kunna röra mig vart jag vill, när jag vill runtom i världen men ändå kunna försörja mig under tiden. För att slippa stressen över att jag måste spara ihop till en resa som tar 1 år och sen när jag kommer hem då börjar allt om igen, och livet blir då inget man lever här och nu utan något som hela tiden ligger längre fram. Dessutom har jag alltid känt att jag blir mer kreativ, inspirerad och produktiv när jag är på andra platser. Även alla möten med nya människor, nya kulturer och nya sätt att både tänka och leva ger mig så mycket bredare perspektiv och mindre begränsningar i mitt liv som helhet.

Att bli digital nomad är som att få en titel på sig själv som säger något mer än att vara en backpacker som bara vill ligga på stranden och slippa ansvar hemma i Sverige (som man allt för ofta får höra när man har levt som vi).

Hur försörjer du dig?
Ännu har jag ingen försörjning då jag under lång tid varit sjukskriven och ännu inte fått igång mitt digitala arbete. Men jag har under lite småjobb på plats här hemma i Sverige där jag kör massage hemma och även Healthyfood Catering till både företag och privatpersoner. Jag har även skrivit en bok som jag har lämnat iväg för vidare arbete.

Men i framtiden med mitt digitala arbete kommer jag att jobba med coachning, workshops, matleverans på plats för dom som kanske tröttnat på den inhemska maten i Thailand och vill ha homemade healthy food . Samt det största projektet, vilket är att bygga ett nytt och annorlunda forum och behandlingsmetod för drabbade av en ätstörning. Där dom ska kunna bli fria och friska i en miljö där man ser hela människan, utifrån ett holistiskt perspektiv. Men där den som inte kan förflytta sig ska kunna ha en chans genom internet istället.

Hur ser din vardag ut?
Just nu jobbar jag mycket med min matblogg och meny som jag ska ha tillgänglig sen, samt bygger om min hemsida och bygger ihop mitt program för drabbade av en ätstörning. Och så ska jag gå en kurs hos Camilla Lebert Hirvi för att lära mig mer om att vara en digital nomad. Så nu består dagarna mest av förberedelser inför livet i Thailand.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
För mig är det att lära mig allt inom datavärlden eftersom jag faktiskt har varit helt emot att arbeta via internet och sociala medier i alla år. Jag föredrar mänsklig kontakt, men nu har jag insett att det här är en framtida väg och den leder mig till det livet jag vill leva.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Det jag jobbar med är att just utveckla det digitala livet, sen har jag en dröm att starta ett litet nomadcafé som kommer att bygga på att caféet följer mig genom att jag hyr in mig med mitt koncept där jag befinner mig under längre perioder. Lite som en snigel som bär med sig sitt hus vart han en går, bär jag med mig mitt lilla Café.

Jag älskar nämligen att laga mat, baka och servera kärleksfull mat i en inspirerande och avkopplande miljö. Vi får se om jag hittar en plats nu när jag kommer till Hua Hin.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Thailand och Bali (Ubud, Gili och Sanur).

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Gör det om du inom dig verkligen känner en längtan och vilja att göra dig fri och släppa tryggheten i det materiella och boendet. För då är du en nomad. Men gör det inte för att andra gör det och för att det bara verkar så skönt och lätt. Du ska känna det inom dig utan andras påverkan. Men livet pågår endast i nuet, och du vet inget om din framtid. Det är nu du lever, och fråga dig därför hur vill jag leva nu. Allt är föränderligt och inte för evigt men det gäller att lyssna till livet här och nu, så att tåget inte passerar. Och att göra det med barn, är inga problem, dom lär sig, utvecklas och anpassar sig. Det viktiga är att du finns där som förälder.

Följ Malin på hemsidan malindittliv.se, Instagram @coachmalin och Facebook.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar