Digital nomadNomadporträtt

Malin valde att sitta i förarsätet av sitt eget yrkesliv

Malin Strandvall sitter med en dator i sitt knä

Foto: Malin Strandvall

Något var fel. Efter ett antal år som anställd var det plötsligt något som malde, skavde och vägrade ge med sig, den forna skrivglädjen som bortblåst. Kommunikatören Malin valde att lyssna på sin intuition och sade upp sig från drömjobbet mitt under pågående sjukskrivning. Det blev startskottet för en livsstilsförändring och egna företaget Ambaurora Communications.

Rollen som egenföretagare sporrar henne att våga och utvecklas mer – och som en bonus har skrivglädjen och kreativiteten också återvänt.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu är jag verksam i Strängnäs, strax utanför Stockholm. De senaste tio åren har jag bott och arbetat i Stockholm, men jag är född och uppväxt i Österbotten i Finland och har även arbetat i Helsingfors innan jag flyttade till Sverige.

Vad jobbar du med?

Jag driver eget som skribent och kommunikationsrådgivare sedan ett par år tillbaka. Jag har skrivit sedan barnsben och är utbildad kommunikatör så skrivandet är något som alltid funnits med mig som en röd tråd genom min karriär.

Efter ett antal år på kommunikationsavdelningar och på pr-byrå kom jag dock allt oftare på mig med att känna mig som en renodlad produktionsfabrik. Jag förstod det inte riktigt fullt ut där och då, men nu i efterhand är det så lätt att se var det gick fel och var jag gick vilse. Hur det kreativa skapandet och skrivglädjen hade försvunnit totalt någonstans mellan alla pressmeddelanden, all projektledning och koordinering som man alltid har att tampas med och hantera som kommunikatör. Det skavde i mig. Rejält. När jag startade Ambaurora var därför ett uttalat verksamhetsmål att projektleda mindre och skriva mer.

Husfasader i Strängnäs

Strängnäs.
Foto: Malin Strandvall

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Via en mix av analoga och digitala kanaler. Innan Covid-19 briserade var jag ute mycket på mingel, nätverk och seminarier. Jag tycker att det är ett bra sätt att känna och klämma lite på potentiella prospekts! Parallellt har jag alltid varit mycket aktiv i digitala medier, bloggat, engagerat mig på Linkedin och fått mycket kontaktytor och möjligheter den vägen. Ironiskt nog är det oftast de allra mest oväntade dialogerna som så småningom leder vidare till de roligaste uppdragen. Jag är också med på Brainville och brukar skanna av lediga konsultuppdrag där.

Ett sidoben som jag utvecklar i min business just nu är mitt fotointresse. Det är inget som jag aktivt varit ute och sålt gentemot kund men jag har sedan många år tillbaka marknadsfört mina bilder online, exempelvis på Flickr, Instagram och Unsplash och byggt upp en hel del kontakter bara genom att interagera med likasinnade. Nu börjar det även trilla in en del seriösa förfrågningar, vilket så klart känns superkul!

Så ett varmt tips från mig är att INTE se ner på den tid du lägger på att exempelvis prata med folk i Facebook-grupper eller ”bonda” över något läckert Instagramfilter. Tvärtom. Se det som en långsiktig investering i din person-pr och ditt karriärnätverk.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Dagarna varierar rejält beroende på uppdrag, men en stor och medveten förändring som jag valt att implementera i mitt yrkesliv som egen är att varje dag ska innehålla antingen en promenad eller yoga. Århundradets klyscha? Ja, jag är så klart fullt medveten om hur det låter, men med en överjävlig utmattningsdepression i bagaget är jag beroende av konkreta verktyg som fungerar för mig när jag behöver blåsa ur kretskorten i hjärnkontoret.

Jag är morgonmänniska ut i fingerspetsarna, så en idealisk dag kliver jag upp mellan 5.30 och 6:00, duschar, äter frukost i lugn och ro och unnar mig att läsa lite bok ❤️ – därefter jobbar jag ett intensivt pass fram till lunch med dagens viktigaste prio. Efter lunch eller vid lunch bryter jag för motion och frisk luft. Eftermiddagen ägnar jag åt uppgifter som kan hanteras mer slentrianmässigt och inte kräver min prime time.

Malin Strandvalls skrivbord

En vanlig dag.
Foto: Malin Strandvall

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Vägen hit har varit kantad av dramatik och livskriser (vem vet, det får kanske bli en bok en vacker dag) men kortversionen är i alla fall att jag sa upp mig från mitt drömjobb, mitt under pågående sjukskrivning och valde att starta eget istället. Efter att den initiala chocken över livsstils- och karriärsförändringen väl hade lagt sig något har det dock rullat på över förväntan. Företagarlivet är stundtals överjävligt och tufft, inget slår dock dopaminkicken och euforin som uppstår när du faktiskt sitter i förarsätet och styr ditt eget yrkesliv.

Jag tror inte att det finns en rätt eller fel väg när man vill förändra sitt arbetsliv – du måste gå den vägen som känns rätt för just dig. En del behöver smygstarta och känna mycket trygghet innan de vågar ta språnget. Andra, som i mitt fall, kanske snarare känner ett desperat behov av att här och nu göra en rejäl förändring. Generellt sett tycker jag att fokus ofta hamnar lite fel kring de här frågorna. Det är lätt att starta företag, men det är när du ska orka driva företaget även under dina dåliga dagar som din ledarskapsförmåga och uthållighet kommer att prövas.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

  • Jobba några år först! Se till att du har en grundtrygghet i dina kompetenser och en erfarenhet som du kan luta dig mot. Driver du eget bör du vara beredd på att sälja in dig själv i princip hela tiden, det är lättare att göra det om du vet vem du är och vågar stå för det.
  • Jobba med din digitala marknadsföring så att du alltid har någon kanal som kan jobba för dig även när du är offline. Underskatta inte effekten av att vara förberedd och kunna föra dig professionellt, det är förvånansvärt ofta vad som skiljer agnarna från vetet när du konkurrerar om uppdrag.
  • Rent praktiskt så rekommenderar jag att du vågar investera i bra teknik också. Köp en ordentlig dator och en bra mobil, de är ju oumbärliga för dig i vardagen. Fundera också över hur du ska driftsäkra din teknik så du inte utsätter dig för onödiga risker.
  • Sist men inte minst, om du har möjlighet att gå i terapi: gör det! Våga rota i dig själv, vem du är och ta reda på vad du behöver för att fungera och må bra. Det är en fantastisk känsla att känna att man bottnar i sitt innersta väsen och faktiskt tar beslut baserat på vad man själv vill och drömmer om – inte för att normen eller någon annans åsikter, medvetet eller undermedvetet, påverkar dig i fel riktning. Allting du springer ifrån kommer ikapp dig förr eller senare, så våga gör det där som de flesta inte vågar: stanna upp och titta krasst på din situation som den är just nu.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Mjae. Jag är i ärlighetens namn digitalt bipolär tror jag: älskar exempelvis Google drive och jobbar gärna i Trello när det gäller större projekt. Å andra sidan jobbar jag fortfarande som bäst med analog kalender, älskar att skriva för hand och skriver oftast utkast på mina texter på rutigt papper… så jag vill nog snarare slå ett slag för sunt förnuft och att kombinera det bästa av det analoga med det digitala. 😊

👉 Följ och connecta med Malin Strandvall på Instagram och LinkedIn
👉 Läs mer om Malins företag Ambaurora communications
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar