Digital nomadNomadporträtt

Anders och Linn sålde allt och blev digitala nomader

asturia mountains

Asturia, Spanien

Anders och Linn valde varma Spanien framför kalla Kalix och ett liv som digitala nomader. 2019 sålde de alla sina ägodelar och köpte husbilen som skulle bli deras hem. Längs resans väg hamnade de i en liten bergsby vid namn Boiro där de nu vill köpa hus och bosätta sig.

Var befinner ni er för tillfället?

Vi befinner oss i Boiro som är en ytterst liten by i Asturias bergsområde i Spanien. Här finns det förutom oss ungefär fyra hushåll till som är bofasta. Hur hamnade vi då i världens ände? Jo, trots att vi är från södra Sverige hamnade vi i Kalix och efter att ha studerat statsvetenskap där blev vi kvar för jobbens skull. Men Kalix är väldigt långt norrut och vintern är lång och kall, något vi gärna ville bort ifrån.

Innan vi träffades var vi båda ute på många äventyr runt om i världen och vi bodde bl.a. i Indien. Efter två år i Kalix kände vi att det var dags att göra något nytt och kom på idén att starta eget och ge oss ut i Europa som digitala nomader. Sagt och gjort och i juni 2019 sålde vi allt vi ägde och gav oss ut med en husbil. Vi fastnade i Boiro och letar nu hus här. Ironin är slående när vi tyckte Kalix var för litet. 🙈

husbil parkerad vid utsiktsplats

På väg mot Torrevieja med ett stopp i Avila, Spanien

Vad jobbar ni med?

Innan vi startade vårt företag hade Linn jobbat som administratör i många år och Anders hade byggt båtar och vindkraftverk världen över. Idag skriver Linn främst content och artiklar samt jobbar som virtuell administratör. Anders studerar just nu programmering på distans och satsar hårt på att bygga upp en kundbas där han kan arbeta med just detta.

Berätta lite om vägen till ert platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Vi är impulsiva bägge två och brukar skälla på varandra och säga ”du måste ju stoppa mig!”. Så vi bestämde oss under en resa till Spanien över nyåret 2018-2019 att nej, nu säger vi upp oss och blir digitala nomader. Utan att knappt veta vad det innebär. Linn sade upp sig från sitt trygga jobb i ledningsgruppen på socialförvaltningen ett par dagar efter att vi hade kommit hem från resan. Anders hade ett vikariat som likväl skulle ta slut i juni. Så det gick som vanligt med oss, väldigt snabbt och lite utan eftertanke.

linnHur ser en vanlig dag ut för er?

Vi har ganska snarlika rutiner varje dag. Till skillnad från när vi jobbade på kontor har vi flexiblare tider och brukar ha lugna morgnar där vi sitter ute och dricker kaffe med utsikten över bergen, om vädret tillåter. Vi brukar försöka jobba mellan 9-17 men det kan variera mycket beroende på deadlines.

Nu är vi också utomhus mycket mer än tidigare. Vi vandrar ofta i bergen och lever i det lugna lunket som är här i området. Även om vi är ett par som faktiskt nu umgås 24 timmar om dygnet och jobbar ihop så arbetar vi självständigt och det fungerar perfekt.

Ibland är det dock svårt att hålla sig borta från jobb och det har hänt att vi arbetat två månader mer eller mindre utan ledighet. Men nu har vi varit väldigt noga med att på förhand planera in lediga dagar och på så sätt balansera upp det lite bättre. Vi har också börjat odla egna grönsaker så det är ett sätt att koppla av efter jobbet.

Hur hittar ni jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Linn snubblade över ett företag som heter Högabo Writing Team på Platsbanken och det är där hon skriver mest. Det var även på Platsbanken Linn hittade tjänsten som virtuell administratör. Anders har varit bra på att göra research och har byggt upp en egen hemsida med tips på jobb. Sen har vi också lyckats bygga upp ett bra nätverk med andra som arbetar på distans och har på så sätt fått in tjänster genom vårt företag TCC Konsult.

Vilka är era främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Våga! Men förbered dig kanske lite bättre än oss. Det är viktigt att börja söka information och fundera på vilka styrkor man har. Samarbete är också nyckeln – sök dig till grupper (t.ex. Svenska Digitala Nomader på FB) där det finns digitala nomader och lär känna andra. Var beredd på att det kommer att vara tufft i början och att man kanske behöver sänka sina förväntningar lite. Det kan lätt bli mycket jobb men inte så hög lön.

Har ni några digitala verktyg som frälst er som ni kan tipsa om?

Google Drive är främst det verktyg vi använder för jobb och en digital kalender för planering.

👉 Mer om Anders och Linn finns på deras blogg och Instagram
👉 Läs även om Anna och hennes man som bor och arbetar från sin husbil
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar