Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Anne Lichtenstein

Anne Lichtenstein är en påhittig, problemlösande sol-junkie som precis tillbringat två månader på Bali med sin man Fredrik och deras son, Lorentz. Anne är frilansjournalist och skriver just nu även på en bok.

– Jag ser till att kombinera jobb med nöje, eller ännu hellre jobba med det som gör mig glad.

Var är du just nu?
Jag är mitt i en omfamning med min son i en soffa på Kungsholmen. Jag är i Stockholm på mellanlandning.

Var var du innan?
Jag reste som jag brukade göra innan det att jag skaffade familj. Och nu var jag på resa igen, med min familj. Vi var på Bali i två månader under början på min mans föräldraledighet. Där solade jag mycket, men också jobbade. Och lärde folk att simma. Städade stranden. Och åt stark och god mat.

Vart tänker du åka härnäst?
Som långresa tror jag att vi tänker åka någonstans där det är varmt, där det finns hav och eventuellt en pool. Trevlig lokalbefolkning med en härlig kultur.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag har inte valt att bli något alls, jag har fortsatt att göra det jag gjort sen jag var 5 år gammal och började min resande karriär med att mina föräldrar flyttade till Italien i tre år. Jag ser inte världen uppdelad i länder. Jag tror att gränser är lite som religion, det förstör mest. Sedan ser jag att det behövs för det går inte att bara ha ett enda land i hela världen, så jag ser ju att det finns en mening. Men jag tror att världen är till för att utforskas.

Hur försörjer du dig?
Jag brukar göra fotojobb, videojobb och textjobb åt småföretag och har även gjort en del frilansreportage. Men senaste tiden har jag varit mammaledig och fått minimalt med pengar, eftersom jag är frilansare. Jag jobbar annars som frilansande journalist och producent.

Hur ser din vardag ut?
Jag försöker skriva mycket. Och inspirera mig själv till att skriva om det jag behöver skriva. Min ”varnatt” ser ut som så att jag går upp tre gånger under natten för att fixa en flaska åt min son som inte förstår det här med att man ska äta på dagen, inte på natten. Han äter på dagen också, men inte tillräckligt tydligen 😉 På dagarna skriver jag.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Jag tror att den största utmaningen är, om man är en resande digital nomad, att vara ifrån sin familj. Då menar jag inte min man och mitt barn för de är ju med, utan farmor och farfar och mormor och morfar. Och att få en vardag där man befinner sig.

Om man har äldre barn är det en utmaning att hitta en skola som känns rätt, och ge dem möjlighet att utvecklas. Jag vill inte begränsa mitt barns möjligheter bara för att jag vill resa. Jag vill att han ska få en bra utbildning och lära sig bra och vettiga grejer var än vi är i världen. Och det är en utmaning.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag skriver på en bok som har varit ett ganska långt projekt, men som jag börjar komma till rätta med. Det är ett ganska tungt projekt, men som samtidigt känns väldigt viktigt. Sen håller jag och min kära man och en till person på att starta ett smyckesföretag för män.

Jag håller även på och har en idé om att göra en vlogg om att resa med barn. Och sen så har jag även en ideell organisation som jag driver som jag tänker lägga lite mer krut på nu. Den heter udda.org och hjälper unga människor som lider av depression.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Jag har rest ganska mycket i världen, och det enda stället jag har känt att jag kunnat bo på för alltid (förutom i Sverige) är någonstans i Kalifornien, USA, för det är väldigt likt Sverige och Stockholm på många sätt. Men det är varmare, i södra Kalifornien. Och språket har jag redan vilket är ett väldigt plus jämfört med många andra varma och charmiga platser. De har även sundare matvanor och värderingar i den delen av USA, i jämförelse med flera andra delar av USA. Jag har ett visum som går ut i september. Jag hade först tänkt bo och jobba där i fem år, men tänkte efter ett halvår, att om jag stannade i USA skulle jag träffa någon man där, och då skulle mitt liv utspela sig där. Och jag ville nog tillbaka. Jag hade inte bott i Stockholm på tio år, så jag åkte hem en vända och några månader senare när jag minst förväntade mig det träffade jag min man.

I framtiden hoppas vi kunna bo halvårsvis i Sverige (mellan maj – september) och halvårsvis resa hela familjen.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Mitt tips är bara gör det, bara åk. Ett till tips är att äga så lite som möjligt. Vi gör oss ständigt av med saker och försöker att inte bli för fästa vid olika ägodelar. Vi vill kunna hyra ut vår lägenhet och inte vara rädda för att något ska bli förstört. Sluta vara attached. Går något sönder så går det sönder.

Följ Anne på Instagram @littleterritory. Inom kort kommer även filmer börja komma upp på Youtube.kanalen som heter RESA MED BARN (även på Instagram: @resa.med.barn).

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar