Digital nomadNomadporträtt

Vår praktikant Ronja drömmer om att bli digital nomad

digital-nomad-drömLundabon Ronja Missler begav sig ut på resande fot vintern 2018 och har sedan dess besökt flera länder runtom i Sydostasien och Australien. Hon drömmer om ett liv som digital nomad och kommer att praktisera hos oss ett par månader framöver. 

Var är du just nu och varför på denna plats?

Just nu är jag i en liten stad som heter Pemberton i sydvästra Australien. Jag är här på ett Working Holiday Visa och då får man stanna i Australien i upp till ett år. Vill man däremot förlänga sitt visum ytterligare ett år måste man göra 88 dagars regional work och det är det jag gör just nu. Innan jag kom hit har jag rest runt ett par månader i Asien – Indonesien, Sri Lanka, Singapore, Filippinerna och Thailand närmare bestämt.

Vad är det bästa med platsen du befinner dig på nu?

Australien är fantastiskt på så många sätt. Förutom de självklara svaren – sol, strand och kängurus, älskar jag hur pratglada människor är här. Det är så enkelt att lära känna folk och knyta nya kontakter. Det är väldigt uppfriskande jämfört med hemma i Sverige där jag tycker att det kan vara ganska svårt att bara spontanprata med främlingar.

dröm-bli-digital-nomadVad fick dig att börja fundera på att bli digital nomad?

Jag har aldrig riktigt varit intresserad av allt det där som passar in i den stereotypa bilden av svenskt vardagsliv. Jag vill inte äga massa prylar, bo i ett stort hus och leva familjeliv, utan det som lockar mig är en enkel tillvaro som är mer flytande och flexibel. Det är väl just därför platsoberoende jobb är så lockande – för att få livet, så som jag tänker att jag vill ha det, att vara mer än någonting jag bara får uppleva genom mitt Instagramflöde.

Vad som fick mig att ta första steget rent praktiskt var en intervju jag hörde med Sandy Stadelmann när jag satt på kontoret och jobbade förra sommaren. Jag hade bara tänkt åka iväg ett par veckor över jul och nyår, men blev inspirerad av hennes historia och bestämde mig då för att göra det till en resa på obestämd tid. Lätt det enklaste och bästa beslutet jag någonsin tagit.

Vad gör du för att komma igång?

Jag hade lite tur och fick ett frilansjobb som skribent för ett mindre svenskt företag efter ett par månaders resande. Det var ett företag som jag hade sökt jobb hos 1,5 år tidigare som rekryterade på nytt och hörde av sig. Det jobbet tjänar jag inte tillräcklig mycket på för att få det att gå runt helt och hållet men jag ser det som en bra erfarenhet och något som jag tror kan leda till fler liknande jobb framöver.

Jag har också känt att jag personligen behöver lära mig mer om att arbeta med digital kommunikation och marknadsföring för att kunna ta mig in på just den marknaden och har därför kikat efter praktikplatser på Facebook och LinkedIn. När Svenska Nomader först lanserade betaversionen av sin jobbsida såg jag att de sökte en praktikant och tadaa, here I am. 

dröm-om-nomadlivVilka svårigheter ser du?

Den största utmaningen är nog att ta sig förbi mitt eget huvud. Jag tror att jag ibland tänker på saker och ting som svårare än de faktiskt är och då kan det hindra mig i att våga försöka. Jag tror inte det är helt ovanligt att man oroar sig över saker innan man faktiskt provat och upptäcker att man många gånger oroade sig i onödan. Saker har en tendens att lösa sig så länge man har inställningen att det måste göra det på ett eller annat sätt. Och jag upplever att det finns hur mycket stöd och hjälp som helst att få längs vägen, inte minst genom Svenska Nomader, så jag tror att den här praktikplatsen är precis den kicken jag behöver för att komma igång ordentligt.

Vad har du för tips till andra som också är i uppstartsfasen?

Jag tror stenhårt på praktikplatser eller att jobba gratis en kortare period bara för att samla erfarenhet och få in en fot någonstans. Sen tror jag också att det är viktigt att låta saker och ting ta tid fastän man helst vill att allting bara ska falla på plats direkt. Håll fokus på ditt ”why” och låt det vara din motivation för att fortsätta jobba framåt.

digital-nomad-drömHar du några digitala verktyg som frälst dig som du kan tipsa om?

Jag älskar digitala listor och post-it lappar och använder mig just nu av Todoist som hjälper mig hålla koll på vad som behöver göras. Annars tycker jag att Slack är ett väldigt smidigt kommunikationsverktyg och Google Drive är inte att underskatta.

👉🏼 Ronja finns att hitta både på Instagram och LinkedIn.
👉🏼 Inspirerad och vill läsa fler nomadporträtt?
👉🏼 Har du kanske en egen story att dela med dig av? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar