Digital nomadNomadporträtt

Sandra ”Sandy” Stadelmann vill inspirera unga tjejer att ge sig ut i världen själva

Av januari 23, 2017 One Comment

Sandra ”Sandy” Stadelmann reser just nu själv runt jorden för att inspirera unga tjejer att våga ge sig ut i världen själva. Under 70 dagar besöker hon 10 länder, och berättar om allt som händer under resans gång i Respodden som har premiär i februari.

Var är du just nu?
I skrivande stund sitter jag på flygplatsen i Kambodja, Phnom Penh, och ska flyga inrikes till Siem Reap. Dricker en Americano och filosoferar haha.

Var var du innan?
Innan Kambodja spenderade jag två veckor i Australien; Sydney, Melbourne, Gold Coast & Byron Bay. Flög från Sydney via Singapore till Phnom Penh. Innan dessa reste jag runt i Central & Sydamerika! Tanken var att resa från Rio De Janeiro till Kapstaden men jag saknade gula-febern-vaccinet vilket gjorde att jag aldrig fick checka in. Reste istället direkt vidare till Sydney via Santiago, Chile, som var min destination efter Kapstaden och fick mer tid i Australien än planerat. Det var meningen så, för jag spenderade två grymma veckor i Australien istället för en!!

Vart tänker du åka härnäst?
Efter Kambodja flyger jag till en hemlig destination. Därefter reser jag till Portugal och Lissabon, där möter jag upp mina kollegor från Sverige för den årliga kick-offen. Har sedan en vecka ledigt för att “landa” efter Respodden. Insåg dock att jag ju kan spendera den veckan varsomhelst i världen och kommer nu att chilla en vecka i Barcelona istället för i Stockholm. Jag ÄLSKAR spanska och vet att jag bara måste lära mig språket. Dessutom kommer jag att ha en hel del jobb att göra i Barcelona då det är Respoddens premiär-vecka 🙂 Pepp!!!

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag gillar att se mig själv i nya miljöer; hur anpassar jag mig till den nya kontexten, vilka erfarenheter lämnar störst intryck, samtalen med nya människor jag inte hade haft hemma… detta tillsammans med känslan att aldrig veta vad som kommer att hända härnäst ger mig en endorfin-kick! Ju mer jag reser och i mina möten med andra längs vägen som har skapat sig en nomadtillvaro, inser jag att allt är möjligt!! Livet blir “limitless” och jag söker mig automatiskt till situationer som känns nya för mig! Jag tror också att när jag tänjer min fulla potential, ställer jag mig gång på gång frågan: hur långt kan jag ta mig? Vad är det absolut värsta som kan hända? Allt som är absolut värst blir ju en bra story sen (finns många är att välja bland). När jag gång på gång maxar min fulla potential så känns det som om jag är en pokémon som levlar upp haha, tänk vilka superkrafter jag kommer att ha om bara några år 😉 <3

Hur försörjer du dig?
Jag arbetar som Side-Kick & Webbproducent för Vakna Med NRJ i Stockholm. Respodden föddes för cirka ett år sedan när jag och en vän pratade om vad som ger oss som allra mest (ren) glädje i livet. För mig är det att resa, känslan av att vara fri och det var då Respodden föddes. Den har två sponsorer, Kilroy Sweden & Svea Ekonomi, som står för utlägg, resor etc för Respodden. Tillsammans med företaget jag arbetar för idag, Bauer Media, fann vi sponsorerna. Allt runt omkring Respodden har jag skapat själv 🙂

Hur ser din vardag ut?
På resande fot tar jag min vardag oftast som den kommer, jag har aldrig ägt en resbok av något slag. Mitt sätt att resa kretsar kring alla samtal jag har med andra resande, locals & googlingar. För Respodden (totalt 9 olika destinationer, ett avsnitt per destination) behöver jag minst en hel arbetsdag per destination (oftast mer) för att hinna klippa vlogar, sköta sociala medier & spela in avsnitten. Avsnitten spelas såklart in lite hela tiden under resans gång men jag ordnar med musik och styr upp innehållet helt själv. Jag sköter komplett rubb för Respodden men har en producent i Stockholm som klipper själva poddavsnitten.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Det är att inte veta vad som kommer att hända härnäst och all konkurrens. Det bokstavligen kryllar av “travel blogers” på sociala medier, hur kan just jag sticka ut? Respodden är ett unikt projekt och vem vet var denna resan slutar? Att vara en digital nomad handlar också om att kunna vara väldigt flexibel i själen; man lever ur ett litet backpack och är alltid på “besök”. Känslan av tillhörighet kan vara lite kämpig ibland och därför pratar jag ofta om att vara sin bästa vän när man reser. Jag dejtar mig själv just nu; äter middagar, shoppar, fikar, upptäcker med en massa mer 😀

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Det finns ett projekt som jag har tänkt på konstant under min resa… vill dock hålla det lite hemligt. På resande fot får jag så otroligt många idéer KONSTANT och ibland känns det som om jag ska explodera. Då är det så häftigt att möta likasinnade människor på vägen att ventilera med, de tar ner mig på jorden igen och de projekten som verkligen har något extra kommer att finnas med en oavsett kontext. Det är dessa projekt man ska satsa på!!!!!

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Woooooow så svårt att säga! Jag har tidigare bott i Hamburg & Amsterdam, reste även runt ett halvår i Nya Zeeland och har rest en hel del. Av mina tidigare resmål har jag en fling för Bali och även Byron Bay, Australien, känns som en grym stad att bo i. Jag dras till blå himmel, hav, sol, färska frukter & spanska (min nya obsession). Gillade verkligen Latinamerika, Nicaragua är en favorit där som överraskade mig positivt! Även Santa Teresa, surfmeckat i Costa Rica, tilltalar mig… Havet och surfen där är magiskt! Kanske blir Spanien min nya favvoplats att jobba från, vem vet? Finns det gröna juicer & en god kaffe så är jag game haha!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Allt är verkligen möjligt, jag har mött människor på mina resor som har skapat sig sina egna kontexter så att de kan fortsätta resa och samtidigt tjäna pengar. En sådan nyfunnen vän är Wout (Holländsk) som arbetade som Art Director i Amsterdam tills han fick nog och nu har han rest i tre år!! När jag träffade honom i Nicaragua hade han precis fakturerat ett företag på 500€ för fem ikoner som han designat, med de pengarna kan han leva loppan i veckor där. Mitt främsta tips är att inspireras av andra och våga ställa frågor!! Det är ok att ta för sig; vi behöver bli bättre på att våga ta kontakt med människor som inspirerar oss och be om råd. Jag har börjat få mail av unga tjejer som vill resa själva och svarar mer än gärna på dessa (respodden@gmail.com), det är ju fantastiskt att kunna inspirera och bli inspirerad tillbaka!!

Var kan vi följa dig i sociala medier / hemsida?
Respodden har premiär i Radioplay-Appen den 3/2-2017 och jag finns även på Facebook, Instagram & Youtube —> @Respoden 🙂 Fram till premiären kan man följa mig “live” och sedan kommer ett avsnitt att släppas varje fredag. Den veckan kommer Respoddens sociala medier bara att handla om den aktuella destinationen.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar