Digital nomadNomadporträtt

Sebastian jobbar på distans från Asien med marknadsföring

Sebastian Jansson driver en sajt om ljudböcker och jobbar som marknadsföringskonsult på distans mot kunder i Sverige. Sedan snart ett år tillbaka har han varit på resande fot genom Asien som digital nomad.

Var är du just nu?

Just nu sitter jag på en väldigt skumpig buss som kör alldeles för fort mellan Otres och Kampot i Kambodja. Jag sitter på denna buss för att jag lever som digital nomad. För mig innebär det att jag har möjligheten att jobba var jag vill, så länge internet är tillräckligt snabbt för att skapa kampanjer och ladda upp och ner videos och bilder på bland annat Facebook :). Vad det är i snabbhet varierar, men här i Kambodja funkar ett simkort för runt 100 kr i månaden helt okej.

Var var du innan?

Innan Kambodja spenderade jag två månader i Thailand och åker om en vecka vidare till Vietnam. På resande fot har jag faktiskt varit sedan maj 2018 och ser än så länge inget slut på den delen, även om jag är sugen på att stanna lite längre på en del platser.

Sebastian Jansson med flickvän på resa i värmen

Varför valde du att bli digital nomad?

Nomadlivet för mig har smugit sig på sakta men säkert, jag har alltid gillat att resa och har ofta kombinerat det med jobb. Jag skulle nästan påstå att det till och med började redan i skolan. I USA spelade jag fotboll samtidigt som jag pluggade och det innebar att vi varannan vecka befann oss på något nytt ställe och då fick studierna skötas på distans. Nu har jag inte fotbollen längre men gillar fortfarande att upptäcka nya platser och kulturer, studierna är nu utbytta mot arbete. För mig är det dock friheten och kreativiteten som gör att nomadlivet är det jag har valt. Jag vill kunna vara var jag vill och att se och uppleva mycket nytt gör mig mer kreativ. Det absolut bästa arbetet jag gör eller kommer fram till sker inte i en kontorsmiljö utan på ett café eller på en ö när solen går ner. Det låter antagligen klyschigt, speciellt med solnedgången, men den frihetskänslan jag har i de ögonblicken är de stunderna när min hjärna är som mest kreativ och jag är som mest lycklig.

Vad jobbar du med?

Många undrar ofta hur jag har råd att resa och varifrån inkomsten kommer, för mig är det två delar. För det första är jag marknadsföringskonsult, jag hjälper olika bolag att växa genom olika taktiker och strategier. De sträcker sig från Facebook och SEO till content och prissättning. Allt beror helt enkelt på vad som ger det företaget i fråga bäst resultat, men favoriten är Facebook, Instagram och Linkedin. Varför då kan man undra? Det ger bäst resultat och är roligast.

Jag driver även en hemsida, lyssnaljudbok.se, där jag skriver om olika ljudbokstjänster och ljudböcker. Tanken bakom sidan var att lära mig mer om SEO och att bygga hemsidor, men det gick så bra att jag även tjänar en del pengar på den. Just den här typen av marknadsföring kallas för affiliate marketing. För den som inte känner till den affärsmodellen så innebär det kort och gott att om du går in på min sida och tycker att t.ex. Nextory låter som en bra tjänst och klickar dig vidare till deras sida för att signa upp, genererar det i jag får en kickback från Nextory.

Sebastian Jansson ser ut över naturenHur ser din vardag ut?

Min vardag ser väldigt olika ut från dag till dag, jag jobbar 50% vilket innebär 4-5 timmar om dagen för både konsultdelen och min egen sida. Utöver det så volontärarbetar jag även så mycket jag hinner, detta för att testa på olika saker. Senast provade jag på bagaryrket på ett bageri i Kambodja – ja jag gick upp ett par kilon 😉 Utöver det försöker jag variera vardagen med utflykter till olika platser, allt från öar och stränder till marknader och storstäder, eller om jag har tur en 5 mot 5 match i fotboll. Mycket för mig handlar om att uppleva nya saker som är specifika för den platsen, men även att träffa andra människor och höra om deras liv. En av killarna på bageriet hade bland annat jobbat som guldgrävare i Australien vilket jag tyckte var väldigt intressant.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?

Den största utmaningen, utöver dåligt internet och träningsrutiner, är att vara iväg från familj och vänner. Även om jag träffar många intressanta personer är det svårt att skapa samma band som med dem man känt länge, speciellt då jag max är på en plats i 3 veckor. Det är ett av skälen till att jag i framtiden vill testa på att vara på samma plats i 3 eller 6 månader.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?

Eftersom att jag är en boknörd tycker jag att ljudbokssidan är intressant, men har också planer på att starta ett mer långsiktigt projekt för att hjälpa andra att bli digitala nomader. Då skulle jag inte fungera som coach utan istället anställa andra som var intresserade av samma livsstil. En mer långsiktig dröm och kanske ett pågående projekt, är att öppna upp ett hostel, cafe, co-working och co-living-center för att erbjuda en plats andra kan komma och påbörja sin resa på. Jag har alltid haft många drömmar men då det enligt en hostelägare här i Kambodja inte kostar mer än 100 000 kr att bygga ett sådant ställe, kanske det iallafall kan ses som realistiskt rent ekonomiskt sett.

Sebastian gör egna smoothiebowls

Sebastian gör ofta egna smoothiebowls. Han använder själva frukten som tallrik för att slippa disk.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?

Det finns många fantastiska platser att jobba på som nomad. Städer som Zagreb, Budapest, Warszawa och Pai har varit fantastiska och jag skulle kunna se mig stanna där även en längre period.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?

Mitt tips för er som blev intresserade är att ha en plan och se till att ha inkomsten säkrad innan du ger dig av, även om den inkomsten är 10 000 kr i månaden så räcker det långt i Asien. Utan någon inkomstkälla tror jag att upplevelsen delvis kan förstöras av onödig stress över pengar. Med det sagt se till att det är ett jobb som du trivs med, annars kommer du inte heller trivas med nomadlivet eller vara lycklig. Lycka ska enligt mig vara målet oberoende vilket liv du lever.

Var kan vi följa dig i sociala medier?

De som vill följa mitt liv kan hitta mig på Instagram, @lifebysebastian, och om någon har några frågor så tveka inte att höra av dig.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar