Digital nomadNomadporträtt

Sofia tog med sig jobbet till Fiesole, Florens

Sofia Zetterqvist tittar ut över Riva del Garda

Sofia Zetterqvist har sin bas i Stockholm men är ofta på resande fot. Ibland för nöje och ibland en mix där hon tar med sig jobbet. Som t.ex. nu när hon sedan första april bor i den lilla staden Fiesole utanför Florens.

Vem är du?
Heter Sofia Zetterqvist, fyller hutlösa 30 år i år och driver eget företag på heltid sedan drygt 6 år tillbaka som copywriter och främst digital copywriter.

Jag är uppvuxen på landet i Järna och under hela gymnasiet gick jag och mina kompisar och drömde om vår stundande backpackingresa. Vi drömde om frihet, äventyr och det okända långt bort. När vi var 19 år gjorde vi slag i saken och jag tror det var där någonstans jag insåg att jag aldrig kommer kunna jobba på ett vanligt kontorsjobb. Jag vill ju ha frihet! Helst varje dag.

Har i princip alltid jobbat med att skriva, först som ungdomsreporter på lokaltidningen och sedan som copywriter på en mindre byrå. Gick Berghs School of Communications heltidsutbildning i reklam med inriktning copywriter och valde sedan att starta eget direkt efter.

Var är du just nu?
Sedan första april bor jag i Fiesole som är en liten stad bland Toscanas kullar precis utanför Florens. På dagarna åker jag in till Florens och jobbar från kaféer, coworkingkontor och ibland någon prunkande park. Här kommer jag stanna till sista maj.

Vart var du innan?
I Stockholm. Jag är inte digital nomad i den bemärkelsen att jag konstant är på resande fot. Jag gillar att ha min lägenhet därhemma och jag brukar försöka ha en kontorsplats att kunna gå till. Men jag är digital nomad i den bemärkelsen att mitt jobb är helt digitalt och därmed mobilt och jag kan välja att åka iväg på workations, eller som nu, flytta kontoret två månader till Toscana. Jag är chef över min egen tid och geografiska plats.

Vart tänker du åka härnäst?
Jag vet inte vart jag ska flytta kontoret nästa gång, men har börjat fundera på om inte New York till hösten kunde vara något? Men sedan har jag flera ”vanliga” resor inplanerade: en bloggresa till Barcelona nu på söndag, en roadtrip i Alaska i juni och sedan diverse uppslag för sommaren. Jag är ofta på resande fot.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag har alltid velat bestämma själv hur jag ska spendera min tid, var och på vad. Jag säger att det handlar om ett behov av att känna mig fri, men ibland tänker jag att det kanske delvis också handlar om ett kontrollbehov haha? Jag är även en rastlös själ och tanken på att behöva sitta av min tid istället för att kunna gå och köpa en gelato och strosa i en gränd ger mig typ en allergisk reaktion.

Utsikt över Fiesole, FlorensHur försörjer du dig?
Främst via mina uppdrag som copywriter i mitt företag & Zetterqvist. Jag gör mycket innehåll till blogg och sociala medier åt olika företag och så undervisar jag i digital copywriting via Berghs.

Har även sedan ett och ett halvt år tillbaka en medarbetare, Jessica, som jobbar halvtid med mitt företag.

Jag driver även en resblogg, Fantasiresor, som är min allra största passion där jag får kombinera det jag gillar mest: resa och skriva. Den drar även in en del pengar till företaget och bidrar till många möjligheter vad gäller just att resa och upptäcka nya platser.

Hur ser din vardag ut?
Väldigt varierande men den består oftast av lite för många mejl, ofta något möte/videokonferens med kund, medarbetare eller kursdeltagare, korr av material från min übersnabba medarbetare, textproduktion i olika former, ofta redigering av ett gäng bilder, och lite planering. Men ibland består den av att göra en vandring vid Gardasjön, njuta av en aperitivo och sedan blogga om kalaset.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Wifi, det finns inget värre än ett wifi som krånglar. Tyvärr gör dom det lite för ofta. En av få saker som kan få mig att vilja åka hem på direkten.

En annan sak är avsaknaden av kollegor. Det kan lätt bli lite ensamt när man jobbar för sig själv och med sig själv. Hemma har jag byggt upp ett eget nätverk av folk jag kan möta upp och jobba tillsammans med, men på nya platser är det svårare.

Och det sista, som blivit extra tydligt här i Italien, är olika syn på tid. Ibland blir jag tokig när det inte går att planera sin dag eftersom bussar plötsligt slutar komma eller caféer som man tänkt jobba från bestämt sig för att ha stängt.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Mitt ständigt pågående roliga projekt är min resblogg Fantasiresor.

Jag är också involverad i en startup som säljer vakuumisolerade flaskor i rostfritt stål kallad Blank bottles.

Och så skulle jag vilja slå ett slag för konceptet ”vagabondform” som jag startat ihop med två andra resebloggare. Än så länge är det som syns en Facebook-grupp  och en hashtag på Instagram. Det handlar helt enkelt om att peppa och inspirera kring att träna för att kunna få ut ännu mer av sina resor.

En dator som visar webbplatsen FantasiresorVad är din favoritplats att bo och jobba på?
Ena halvan av mig säger Stockholm. Jag är rätt säker på att jag ändå vill bo i Stockholm. Samtidigt som andra halvan just nu skriker Florens i versaler.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Skaffa dina kunder innan du åker iväg. Många vill ses irl åtminstone på ett uppstartsmöte och det känns även bättre själv att ha fått en mer personlig kontakt och känsla för vad företaget förväntar sig innan man åker iväg.

Jag försöker även ha ungefär minst hälften av mina uppdrag som är löpande uppdrag för att inte behöva känna mig stressad över det ekonomiska. Det funkar väldigt bra.

Var kan vi följa dig i sociala medier / hemsida?
Instagram: instagram.com/fantasiresor
Facebook och Twitter: Fantasiresor
Hemsida: www.ochzetterqvist.se
Blogg: www.fantasiresor.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar