Digital nomadNomadporträtt

Ted har varit digital nomad i nästan ett decennium

Av november 8, 2019 Inga kommentarer

Ted Valentin på en stol utomhus

Ted Valentin har varit digital nomad sedan tidigt 2000-tal. Idag driver han flera olika projekt, allt från hemsidor till sitt egna co-workingspace Knackeriet i Gamla Stan.

Var befinner du dig för tillfället?

Efter nästan ett decennium som laptop-nomad – med olika caféer som arbetsplats – kände jag ett behov av att få jobba i ett lite större sammanhang. Jag ville ha en kul arbetsplats dit jag kunde gå på dagarna, ett ställe jag man kunde känna mig som hemma och träffa kul folk men utan att behöva vara “chef” eller “anställd”. Ett kontor som var lite mer som ett hem; det vill säga ett mysigt ställe där man kan sätta sig i en soffa och jobba, spela pingis, eller hänga kvar för en After Work. Därför befinner jag mig nu på Knackeriet, det co-working-space i Gamla Stan i Stockholm som jag startade för några år sedan. Det är är ett kontors-community med ett 50-tal trevliga personer och kul entreprenörer. Ikväll är det AW med pingis, ostron och bubbel.

Vad jobbar du med?

Jag driver hundratals olika sajter, där man kan hitta allt från nagelsalonger i Indien till pool-hotell i Barcelona. För drygt tio år sedan satt jag mest och laptop-jobbade på ett café i Hornstull som hette Mjölkbaren. På den tiden byggde jag på min första webbtjänst, en sajt som sålde tidningsprenumerationer på internet. Efter ungefär tre år sålde jag företaget för runt 10-15 msek till en nystartad konkurrent. Därefter började jag bygga på en massa olika sajter med ”lokal information”, till exempel Cafekartan, Sushikartan, osv, och på det spåret kan man säga att jag fortfarande delvis är.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Jag bygger mest sajter och tjänster som besökarna hittar till själva, via Google. Det är en modell som jag använt länge och där jag finansierar tjänsterna antingen med annonser eller andra intäktsmodeller.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag brukar inleda dagen på ett fik i kvarteret där jag bor. Det är skönt att ha förmiddagen till att sitta och jobba själv helt ostört, gärna på en arbetsuppgift som kräver lite ”deep focus”. Sedan går jag in till Knackeriet i Gamla Stan och äter lunch och träffar de andra medlemmarna, och vi har ofta kul och intressanta lunch-diskussioner. På eftermiddagen blir det jobb på Knackeriet, och ibland möte med någon av de andra medlemmarna som jag ibland samarbetar med. Men jag undviker nästan till 100% telefonsamtal eller möten med folk jag inte känner. Jag har helt enkelt inte tid med det.

Ted Valentin sitter framför en karta av Europa

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag började som laptop-nomad runt 2003. På den tiden var wifi något helt nytt. Jag hade en dröm om att kunna sitta och jobba med en laptop (vilket också en ganska ny grej!) på caféer och kunna få intäkter från något på ”internet”. Drömmen var också att kunna resa och helt enkelt vara “fri” och platsoberoende. På den tiden var det en ganska radikal idé.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Hitta ett behov som folk har och utveckla en tjänst kring det. Försök också att validera idén så fort det bara går – och var beredd att testa flera olika idéer. Ofta är det först på andra eller tredje försöket som man får till något som fungerar. Själv har jag alltid byggt tjänster med väldigt liten budget, då måste man tvinga sig själv att bygga ihop det ganska snabbt. En bra idé kan vara att utgå från en tjänst som redan finns på internet, men som man tycker fungerar dåligt.

👉🏻 På Teds blogg kan du läsa mer om hans olika projekt.
👉🏻 Letar du mer inspiration? Läs fler nomadporträtt.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar