Digital nomadNomadporträtt

Så blev familjen Thomasson digitala nomader

Av november 13, 2019 Inga kommentarer

pappa på stranden med sin tvååriga sonFamiljen Thomasson bestående av Emma, Robin och tvååriga Henry trivdes inte med vardagens inrutade rutiner hemma i Skellefteå och bestämde sig därför att prova på livet som digitala nomader. Efter en 6 månader lång resa i Asien och en sväng tillbaka i Sverige är de återigen på resande fot, denna gång med start i Penang, Malaysia.

Hur såg vardagen ut innan ni reste iväg?

Robin jobbade på ett 8-17 jobb och Emma var föräldraledig. Dagarna var ganska inrutade med jobb, middag, nattning av Henry o.s.v. Vi tyckte också att det var väldigt tråkigt att tillbringa så mycket tid inomhus som man gör i Sverige, speciellt på vintern. Utbudet av saker att göra i Skellefteå var begränsat och vi trivdes helt enkelt inte med vår dåvarande livsstil.

Vad jobbar ni med?

Robin har varit kvar på samma jobb sen vi åkte, vilket är ett företag som gör mobilspel. Där är han Art Director och jobbar med UX/UI-design. När vi kommit fram till att vi ville ändra vårt liv frågade Robin sin chef om han fick börja jobba på distans – vilket gick bra. Emma tog hand om Henry den första svängen vi var iväg men har nu börjat studera på distans.

porträtt av mamma med tvåårig sonHur påverkade Henry beslutet att prova på nomadlivet?

När tiden kom att han skulle börja förskola kände sig Emma inte redo för det och ville ha mer tid med Henry. Vi ville båda få mer tid med honom eftersom Robin missade mycket när han var iväg och jobbade. Vi ville också att Henry skulle växa upp i en miljö där han får träffa och umgås med folk från hela världen, uppleva olika kulturer och förhoppningsvis inte se världen så stor och skrämmande. Vi vill att han ska vara öppen för nya människor och platser.

Hur har det gått att jonglera arbete, familjeliv och resa? Finns det något som varit förvånansvärt enkelt eller svårt?

Det är mycket svårare nu när Emma studerar – speciellt när saker inte går som det är tänkt. T.ex. om någon blir sjuk så har vi ingen som kan komma in och passa Henry så den andre kan jobba. Det är alltid bara vi. Och vi måste se till att allting blir gjort – jobb, skola och att aktivera Henry. 

Det är ett pusslande av dagarna och tiden men vi upplever det ändå inte stressigt. Vi får så mycket tid tillsammans och vi spar in mycket tid på att slippa handla, städa, laga mat o.s.v. Det enkla är också att vi väljer att bo på platser där vi lätt kan aktivera Henry, t.ex. där det finns pool, lekland och mycket andra barn. Sen väljer vi att inte byta plats alltför ofta då det tar mycket tid att lära sig en ny plats. Vi försöker att stanna minst en månad på varje ställe.

Pappa äter glass med sin son som sitter i barnvagn under massa färgglada paraplyerHur ser framtiden ut? 

Vi åkte ifrån Sverige nu igen i slutet av september och befinner oss i Penang, Malaysia. Vi har varit här förut och vi valde den här platsen för att vi visste vad vi kunde förvänta oss. Nu när Emma också studerar är det en bra plats för att det är enkelt att aktivera Henry.

Vi gillar även Penang för det har lite av allting så det är ett bra ställe att stanna länge på. Vi blir lätt lite uttråkade av att bara vara på vackra stränder. Vi gillar när det går att variera lite och vill gärna ha en större stad i närheten. Vi kommer vara här till slutet av november – sedan åker vi till Johor Bahru. Sen åker vi till Sverige för att fira jul och sen har vi inte planerat längre. 

Vad har ni för tips för andra småbarnsfamiljer som funderar på nomadlivet?

  • Gör en bra research om platsen.
  • Var förberedd på att allt inte kommer att gå som planerat.
  • Se till att ha en buffert – det kommer alltid oväntade kostnader.
  • Tänk inte att det kommer vara som när man är på semester.
  • Stanna en längre tid på varje plats.

👉🏼 Vill du se mer av familjen Thomasson så hittar du dem på Instagram
👉🏼Har du kanske en egen story att dela med dig av? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar