Från en sjukhussäng med besked om att han aldrig skulle kunna jobba igen på grund av psykisk ohälsa till att snart vara klar med en utbildning på Hyper Island till Affärsutvecklare. Rickard Zetterman har redan hunnit testa på livet som digital nomad i perioder och till hösten finns det planer om att starta eget företag. ‘För mig handlar det om att hitta ett tydligt syfte’, menar han.
Med bakgrund som kock på stjärnrestauranger runtom i Stockholm och London vet Rickard mycket väl vad det innebär att viga livet åt jobbet. Under flera år handlade det nästan uteslutande om att arbeta, och att festa. En slitig livsstil med lite sömn som tillslut ledde till ett abrupt stopp.
Under hösten 2016 låg Rickard inlagd på sjukhus på grund av psykisk ohälsa. Under den här tiden började tankarna om frihet och entreprenörskap att utvecklas. En tanke kring att det fanns ett annat sätt att leva och jobba än det han gjort fram tills nu.
“Jag längtade efter frihet på många plan. Det var under tiden som jag låg inlagd på sjukhus som jag läste Tim Ferriss bok ‘4 timmars arbetsveckan’ och fick upp ögonen för att livet hade kunnat se annorlunda ut. Jag visste att jag hade en tung rehabiliteringsprocess framför mig, och att många aldrig tar sig tillbaka till en normal vardag efter en sådan här sjukdom.”
Rickard kom snart i kontakt med termen ’digital nomad’ när han gjorde mer research på ämnet. Allt fler artiklar och reportage dök upp kopplat till det digitala nomadlivet – att kunna resa och jobba platsoberoende.
“Jag visste att jag behövde ett mål, något som är betydelsefullt och meningsfullt för att ta mig tillbaka. Tankarna gick till min morbror som under flera år jobbade internationellt som högt uppsatt chef, och reste mellan Australien, Asien, Europa och Nordamerika. När jag vid ett tillfälle i unga år besökte honom på farmen i Australien där han bodde satt han i trasiga kläder på en stubbe och gjorde affärer. Det är så business kan gå till – det behöver inte vara kostymer i konferensrum, insåg jag då.”
Med den bilden i bakhuvudet började Rickard sätta samman en idé för att kunna jobba internationellt, och att leva mer platsoberoende som digital nomad.
“Jag kom i kontakt med Svenska Nomader i början på 2017, precis när nätverket startade. För första gången hade jag hittat andra personer att fråga om deras egna erfarenheter och få konkreta tips ifrån. Det blev en förutsättning för att kunna komma tillbaka. Jag behövde friheten, och att göra något jag brinner för. Jag visste att det kunde bli mitt sätt att bli frisk och arbetsför igen.”
Från kockyrket till kompetensutveckling inom det digitala
Under tiden som kock erkänner Rickard att han var dålig på att ta hand om sig själv, vilket också var en bidragande faktor till att han blev sjuk. För att komma tillbaka behövde han göra något nytt, och de digitala möjligheterna blev allt mer intressanta.
“Jag läste en utbildning på Folkhögskola som hette ‘Starta näringsverksamhet’ och även ‘Företagsekonomi’ på Komvux. Jag ville lära mig försäljning och bokföring för att på sikt starta något eget, och samtidigt kunde jag hjälpa min mamma med bokföring för hennes restaurang.”
Rickards mamma startade tidigare föreningen MellanMålet, med syfte att hjälpa unga som lider av psykisk ohälsa att komma tillbaka till samhället. Föreningen startades i samband med att Rickard under en period några år tidigare också behövde stöd med sin sjukdom. Föreningen blev senare uppköpt av Wiljagruppen.
“Det saknades en plattform för att skapa sammanhang och rehabilitering för unga i min och liknande ungas situation. Min mor har varit ett stort stöd för att hjälpa mig komma tillbaka. Vissa mottagningar inom vården har också varit bra, och så har jag ett nätverk av vänner som stöttat mig i min resa.”
Rickard fortsatte se utbildning som ett sätt att nå målet om ett liv som digital nomad. Från februari 2018 läste han flera kurser på distans, så som medieproduktion och journalistik för att lära sig ännu mer om det digitala.
“Jag är uppfostrad att bara köra. Jag skulle beskriva mig själv som envis. Längtan efter att göra något meningsfullt har också varit drivande i att hjälpa mig nå dit jag är idag.”
Rickard är idag även ambassadör för Mind, med ambition att jobba för att minska stigmat om psykisk ohälsa i samhället och försöka vara en god förebild.
Första stegen som digital nomad
För två år sedan kunde Rickard äntligen packa sin väska och ge sig ut i världen som soloresenär. Pengar hade han samlat ihop under tiden han studerat, och målsättningen var nu att testa på om livet som digital nomad verkligen var det han sökte och behövde. Resan tog honom till Thailand, Nepal och Vietnam, och han befann sig i utlandet under några månader. Under tiden erbjöd han att hjälpa till att bygga hemsidor på distans, mest för att testa om det gick. Väl hemma igen var han än mer övertygad om att det var just digital nomad han ville leva som.
Han sökte sig vidare till Hyper Island och en utbildning till Affärsutvecklare. Till hösten väntar slutampen på utbildningen med en praktikplats på en marknadsföringsbyrå som är på distans, och sen tar han examen till jul.
“Jag planerar ofta tre till sex månader framåt. Dock tror jag att det är viktigt ha en större målsättning att navigera efter så att man rör sig i rätt riktning. Just nu är siktet inställt på att göra klart praktiken, och sen får vi se om nästa steg blir att starta eget under hösten.”
Vad har du för tips till andra som vill byta livsbana?
“Min resa är lite annorlunda, men det jag ser hos de flesta är att det är viktigt att våga utmana sina rädslor. Man måste våga ta sig ifrån det som är bekvämt och testa något nytt. De flesta vet inte ens om att de är rädda, och de känner kanske inte till sina egna processer. Det är vanligt att hitta på ursäkter som att man saknar pengar eller tid att göra en förändring, följt av en mer fysisk oro och nervositet i kroppen. Därefter kommer kanske katastroftankarna om allt som kan gå fel. Om man är medveten om dessa tre steg blir det enklare att ta ett steg tillbaka och begrunda vad man behöver för att komma vidare.”
“Gör en nulägesanalys av dig själv, vilka kompetenser du har och hur din livsstil ser ut idag. Sätt dig sedan ner och gör en kravlista över vad du vill framåt – kopplat till lön, boende och livsstil. Utgå från vad du tycker är roligt, och vad du är passionerad för. Det är så du hittar ditt syfte.”
Var ser du dig själv om ett år?
“Jag pluggar just nu och är klar med praktiken i december. Efter det tittar jag på att starta eget företag. Jag vet fortfarande inte hur det kommer att fungera att driva något eget, men jag kommer att försöka. Sen har jag börjat testa på att fridyka, och har spanat in både Malta och Thailand som destinationer. För mig är det resan i sig som är viktig, och just nu känner jag att jag är på väg dit jag vill,” säger Rickard och fortsätter:
“Livet är kort, förverkliga dina drömmar och designa en vardag som du vill leva. Det är jobbigt att ligga på dödsbädden och ångra att du inte tog dina chanser i livet! Livet är den ultimata resan i våra liv… Make it count!”
👉Spana in Rickards lista över distansutbildningar och distanskurser som han tidigare skrivit åt oss
👉Inspireras av andra svenska digitala nomaders berättelser i vår serie med nomadporträtt
Vad fint, tack till R som delar med sig <3