Resa

Lista: 10 resetips för en dag i Florens, Italien

I juni 2018 spenderade jag en hel dag som turist i Florens, som är enligt mig ett av de bästa resmålen i Italien. Här nedan har jag samlat mina 10 bästa resetips för Florens. Kolla även in vårt YouTube klipp här nedan.

1. Historia – Galleria Della Academia

Florens är lite som ett tivoli för vuxna, och för den som är intresserad av historia och arkitektur kan det vara en av världens bästa platser. Jag hade bara en dag i Florens så bestämde mig för endast besöka ett museum denna gång, det fick bli Galleria Della Academia som har en magnifik samling utav konst, här finner du även Michelangeos skulptur David.

 

2. Vandra runt bland arkitektur

Att bara promenera runt i Florens stadskärna är en erfarenhet i sig. Jag spenderade en timme att gå runt och titta på vackra byggnader, jag besökte bland annat  Santa Maria Del Firoe, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio och Palazzo Pitti.

3. Ät Gnocchi på Cantinetta Wine Bar

Svårt att åka till Italien och inte äta gnocchi, jag blev tipsad att gå till La Cantinetta Wine Bar för bästa Gnocchi i Florens. En väldigt pittoresk liten restaurang precis bredvid Basilica di Santa Maria Novella. Har du fler dagar i Florens fick jag även tips om Obica om man vill ha ett mindre turistigt ställe. Maj 2019 uppdatering – verkar som att de har bytt ägare på Cantinetta då de varken har gnocchi på menyn, eller bra service längre! 

4. Ät Gelato i stora lass!

Efter lunch var det dags för glass eller närmare bestämt gelato så jag promenerade ner till floden till Gelateria Lungarno som också var på vägen till min nästa destination.

5. Ponte Vecchio & den hemliga gången

För i tiden kantades Ponte Vecchio utav charkuteriernågot som Prins Ferdinand I tydligen inte var särskilt förtjust i då han var tvungen att passera bron nästan dagligen och tyckte det var ohygieniskt. Idag finner man istället en massa smyckesbutiker (och turister såklart!) Missa inte heller den hemliga gången som går ovanför Ponte Vecchio som sedan leder till Boboli Trädården. Hur du hittar hit får du fråga lokalbefolkningen!

6. San Niccolo

På andra sidan floden finner du stadsdelen San Niccolo som kantas av en rad små butiker, caféer och barer. Besöker du även Florens under sommartid så brukar de ha en pop-up bar vid floden. Det här var definitivt min favorit stadsdel, lite mindre turister och fullt med roliga barer och butiker. Håll även utkik efter emojis och andra symboler på byggnader runt om i San Niccolo, dessa är uppsatta utav kostnären Clet Abraham.

7. Apertivo

Italienare äter inte middag förens sent så vid ta en apertivo sju-tiden. Jag gick till Enoteca Bevo Vino och drack Aperol Spritz, perfekt!

8. Solnedgången från Piazzale Michelangelo

Något som alla säger att man måste absolut göra i Florens är att ta med sig en picknick och titta på solnedgången från Piazzale Michelangelo. Plocka gärna upp charkuterier och vin från Alimentari Uffizi.

9. Ät en riktigt Italiensk middag

I en super turistig stad som Florens så finns det alltför många tursitsfällor, men min Airbnb host hade tipsat om en restaurang där man finner lokalbefolkningen och utsökt mat – La Menagere Och han hade rätt det var min bästa måltid i Florens!

10. Bästa Instagram-fotot

Solnedgången över Florens vid Piazzale Michelangelo är oslagbart! Här får du definitivt det bästa Instagram-fotot.

Fakta om Florens, Italien

Vart ligger Florens?
Florens ligger mitt i Toscana, Italien.

Flygtid från Sverige till Florens?
Det tar cirka 3 timmar att flyga direkt från Stockholm till Austin annars kan du flyga till Rom och ta tåget direkt från flygplatsen. Billigast och bäst flygbiljetter hittar du oftast via Momondo.

Klimat Florens?
Varma sommar med temperaturer upp till 35 grader och milda vintrar. Bästa tiden att besöka är September och Mars till Juni.

Florens priser?
Dyrt.

Valuta Florens:
Euro.

Visum till Florens?
Med svenskt pass behöver du inte ett visa för att åka till Italien.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Join the discussion 2 kommentarer

  • Lena Hjort skriver:

    Var du där och åt den bästa gnocchin??

    • Yasmine Åkermark skriver:

      Vad tråkigt och vad ledsen jag blir att höra! Vi hade en jätte trevlig måltid med gnocchi som vi fått tipsat av en vän som bodde under en längre tid i Florens. Skumt att de inte ens hade det på menyn – låter som de kanske har bytt ägare! Lägger till en liten notis i inlägget nu på en gång, tack för att du sa till! Yasmine

Skriv en kommentar