Resa

Våra bästa semestertips i Italien

amalfikusten-guide-italien

Ska du åka till Italien men ännu inte bestämt vart? Och vilket är egentligen det bästa resmålet i Italien? Är det en kortare weekend Italien resa, sol och bad, eller är du ute efter historia och konst? Kanske en kombination av alla?

Vi kunde inte bestämma oss var vi ville åka i Italien så istället försökte vi se så mycket som möjligt av landet. Här nedan har vi samlat våra bästa semestertips för Italien. Vår resa började i Milano, via Florens för att sedan bila ner till södra Italien, där vi besökte Amalfikusten och Pompei.

Se även vår YouTube film här nedan.

Milano

Vårt första stopp var Milano – tyvärr hade vi bara några timmar men ändå hann vi med en hel del i den vackra staden.

Milanos historiska delar

Vi började med att vandra runt i de centrala och historiska stadsdelarna där du finner Duomo di Milano och Galleria Vittorio Emanuele II två måsten att se när man är i Milano! De ligger dessutom bredvid varandra så väldigt enkelt att strosa mellan dessa.

Som vanligt vill jag se något lite annorlunda och hade läst om den lilla kyrkan San Bernadino alle Ossa som ligger alldeles i närheten till Duomo di Milano. Där finner du ett rum fyllt med dödskallar! Visste inte riktigt vad jag förväntade mig men eftersom det bara var 5 minuters gångväg från Duomo di Milano bestämde vi oss för att gå dit.

När man anländer till platsen så finner du två kyrkor – en större och en mindre. Det är den lilla San Bernadino alle Ossa till vänster du ska till. När du kommer in finner du en liten skylt som säger ”OSSARIO” – följ den skylten.

Jag trodde det skulle röra sig om ett fåtal dödskallar, inte ett helt rum fyllt från topp till tå. Både läskigt och imponerande på samma gång. Dödskallarna som ligger i hyllan över dörren ska tydligen komma från fångar som fick huvudet avhugget på 1300-talet. 😱

italien semestertipsLunch på Piz

Nästa stopp var lunch på Piz. Jag hade läst att det ofta var kö så vi dök upp 10 minuter efter öppning och de var tur för bara några minuter senare ranglade det sig en lång kö hela vägen ner på gatan. Vi blev bemöta utav två glada italienare som bjöd på Prosecco och lyckades till och med få ett bord utomhus.

Piz har en väldigt enkel meny, tre pizzor för att vara exakt. Vi bestämde oss för att beställa in alla tre, min favorit var den vita pizzan eller som Italienarna säger pizza bianca.

italien resa

Våra tre pizzor från restaurangen Piz

Efter vår lunch på Piz bar det av till Florens. Hade gärna utforskat mer av Milano men det får blir en annan gång!

Florens

Jag besökte Florens förra året, och skrev då artikeln Lista: 10 resetips för en dag i Florens, Italien. Denna gång spenderade vi också en helt perfekt dag i Florens. Vi började dagen med en frukost-panini på All’Antico Vinaio. Precis som för Piz i Milano är det tydligen alltid kö – vilket också gick att förstå när man såg en vägg med bilder på kändisar som besökt det lilla haket, plus att det så klart är utnämnt till ett av Italiens bästa streetfood-ställen. Jag kan bara instämma, den paninin var perfecto!

Florens Italien tips

All’Antico Vinaio, Florens

Museum

Under sommarmånaderna i Florens bör man förboka museumbiljetter annars riskerar man långa köer, eller, att man helt enkelt inte kommer in. Värre än den värsta nattklubben! Då jag redan besökt en del av museerna förra gången gick vi denna gång till Gucci Garden för att sedan strosa runt bland de vackra byggnaderna i Florens stadskärna.

Michelangelo-graffiti

Precis som i Milano var jag på jakt efter att hitta något lite annorlunda och något jag inte sett förut. I Florens, som är en av världens mest turistiga platser, så var det inte helt enkelt. Men mitt i de mest turisttäta delarna vid Palazzo Vecchio till höger om ingången (om du står utanför) hittar du vad man kallar dåtidens graffiti, en målning av självaste Michelangelo. Det som jag tyckte var ännu mer spännande var att av de 100-tals turister som stod utanför verkade ingen känna till målningen.

Florens Italien Guide

Eftermiddag i Florens

Innan vi lämnade det historiska centrumet plockade vi upp lite vin och en matsäck från Alimentari Uffizi. Sedan vandra vi över till stadsdelen San Niccolo där vi drack en Aperol Spritz på Enoteca Bevo Vino.

För att sedan gå upp till Piazzale Michelangelo för att titta på solnedgången samtidigt som vi åt och drack vår medtagna matsäck.

Pop-up-barer

Kvällen avslutades vid floden. Under sommartid poppar det upp ett flertal olika små pop-up barer längs floden.

Amalfikusten

amalfikusten guideVårt sista stopp var Amalfikusten i södra Italien. Vi kommer även inom kort att publicera en Amalfikust-guide som ger dig en mycket mer detaljerad beskrivning av området.

Amalfikusten består av en rad olika små städer – och alla har sin charm då jag skulle säga att de alla är ganska så olika. Efter en hel del research och samtal med några italienska vänner valde vi att bo i Cetara. Det är en liten fiskeby som är en av de minst besökta städerna på Amalfikusten.

Cetera

cetara amalfikusten resaJag blev så klart väldigt förtjust i Cetara. I jämförelse med de andra städerna var det mycket mindre turister och bättre priser. Då det är känt som en liten fiskeby finns det ett stort urval av underbara fisk- och skaldjursrestauranger.

Här åt vi två av våra absolut bästa måltider under hela vår Italien resa. Detta på Punto e Pasta och Aquapazza – dessutom lärde vi känna ett flertal lokalinvånare som vi skålade och drack en eller tre limoncellos 😏

Maiori och Minori

Under vår andra dag på Amalfikusten hyrde vi en båt från Cetara. När vi såg de två små byarna Maiori och Minori från båten blev vi genast intresserade och kastade ankaret och stannade för lunch – samtidigt som vi fick kollar in Amalfikustens längsta strand (som finns i Minori).

Amalfi

Enligt många är det ett absolut måste att besöka staden Amalfi, då det för i tiden var Amalfikustens centrum. Vi kom hit med buss från Cetara och mötes av en hel drös av andra turister. Vi kollade snabbt in Amalfis kända katedral för att sedan ta oss vidare upp i bergen till den lilla byn Ravello.

Ravello

amalfikusten tipsEfter 20 minuters bussresa kom vi upp till Ravello – där var det mycket mindre folk och ett mycket lugnare tempo och vi trivdes direkt! Vi åt en fantastisk lunch på Enotavla Palazzo Del Marra. Sedan vandrade vi vidare på de små gatorna längs citronodlingar tills vi kom fram till Villa Cimbrone och kunde titta på den vackra utsikten.

Positano

amalfikusten guide italien tipsOm du sett bilder på Amalfikusten på nätet eller Instagram är det troligen bilder från Positano. Det är den vackraste staden av dem alla! Men var beredd på att gå upp och ner för många trappor då staden är belägen uppe på ett berg! Positano är fyllt med ”fashionabelt” folk, små dyra butiker och trendiga barer. Vi tog vackra bilder, gick på Instagram-hotspoten Franco’s Bar och åt vår sista middag här.

Pompei

pompei italien tipsEn historienörd som jag är har jag alltid varit nyfiken på Pompei! Så när jag såg på Google Maps att vi skulle passera Pompei på vägen till Roms flygplats kände jag att vi bara var tvungna att göra ett snabbt besök.

Besöka Pompei

För att komma in stod vi i kö i ungefär 35 minuter i 35 graders värme. 15 euro senare hade vi våra biljetter.

Vi hade bara några timmar i Pompei så hann tyvärr inte se alla byggnader eller anlita en guide.  Skulle även tro att Pompei är mycket bättre att besöka under vinterhalvåret istället för under Juli och Augusti då det är väldigt mycket folk och väldigt varmt. Vi hörde även att man bör spendera minst 3 timmar och anlita en duktig guide som kan ge dig all information.

Vår Italien-resa var otroligt lyckad och jag är nu ännu mer förtjust i det vackra landet! Nästa gång hoppas jag kunna utforska mer av norra Italien mer.

👉🏼 Se även vår YouTube-video om vår Italien-resa

👉🏼 Läs även om hur Sofia tog med sig jobbet till Fiesole, Florens

Fakta om Italien

Vart ligger Italien?
Du finner Italien i södra Europa.

Flygtid från Sverige till Italien?
Det tar cirka 3 timmar att flyga direkt från Stockholm Arlanda till Rom och 2 timmar och 45 minuter från Göteborg Landvetter till Rom. Billiga flygbiljetter hittar du med Supersavertravel.se 

Resa med tåg till Italien?
Till Rom tar du dig bäst via Köpenhamn till Hamburg och sedan vidare med nattåget till Munchen och sedan till Rom. Restid ligger på cirka 30 timmar.

Klimat Italien?
Väder Italien. Beroende på vart i landet du är men generellt så är det varma sommar med temperaturer upp till 35 grader och milda vintrar. Bästa tiden att besöka Italien är September och Mars till Juni.

Italien priser?
Dyrt.

Valuta Italien?
Euro.

Visum till Italien?
Med svenskt pass behöver du inte ett visa för att åka till Italien.

– – Transparens: Artikeln innehåller länkar till våra affiliate partners – –

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar