Digital nomad

Så lever du mer hållbart som digital nomad

Av april 19, 2022 Inga kommentarer

Resa med tåg

Många är vi som har saknat att kunna resa de senaste åren, även om många svenska digitala nomader har tagit vara på chansen att istället utforska Sverige under pandemin. Nu när vi återigen kan bege oss ut i världen är det viktigt att komma ihåg att försöka resa mer klimatsmart. Nedan har vi samlat våra bästa tips för att leva mer hållbart som digital nomad.

Skippa flyget – res med tåg

Vi börjar med det mest självklara – flyg mindre. Som många upptäckt under pandemin finns det flera häftiga destinationer att besöka inom Europa, och med nya satsningar på utökad tågtrafik blir det allt lättare att ta sig ut på kontinenten. Men om du däremot vill resa längre bort och måste flyga kan du tänka på följande:

  • Boka direktflyg. Start och landning släpper ut mer avgaser och därför blir flera stopp längs vägen mindre klimatsmart – även om det ofta kan vara lite billigare.
  • Flyg hellre långt mer sällan än att flyga korta sträckor ofta.
  • Kompensera för din resa. På t.ex. FNs Carbon offset platform kan du räkna ut resans klimatpåverkan och investera i projekt som syftar till att minska eller undvika globala koldioxidutsläpp.

👉 Slow travel – vad är det?

Med flexibla tågpass som tillåter en att boka biljetter “as you go” utforskar du enkelt Europas alla nomad-destinationer. Res bekvämt till Barcelona och Lissabon, eller varför inte Paris eller London?

💡 Tips! Sedan februari i år kan du åka direkttåg mellan Stockholm och Salzburg, Österrike – ett perfekt utgångsläge om man sedan vill ta sig vidare till andra destinationer.

Antbear Lodge

Antbear Eco Lodge, Sydafrika

Bo på miljöanpassade boenden

Många hotell och boenden lägger allt mer fokus på hållbarhet och klimatsmarta lösningar. Det kan handla om allt från ökad användning av solpaneler, smartare duschar och minskad användning av engångsprodukter, till att använda miljövänliga rengöringsprodukter och se över produkt- och servicekedjor från leverantörer och samarbetspartners.

5 miljövänliga boenden

👉 Coliving – ett klimatsmart sätt att bo

💡 Tips! Boka boende på plats i största möjliga mån. När man bokar genom Airbnb eller andra aktörer ta de alltid ut en avgift, så skippa det och stötta istället lokalägarna direkt.

Canggu beach

Undvik nedskräpning och engångsprodukter

Man behöver inte resa långt för att se konsekvenserna av den snabba konsumtion som genomsyrar dagens västerländska samhälle. Många länder har enorma problem med nedskräpning, överdriven användning av engångsprodukter och bristande sophanteringssystem. Och även om flera länder nu förbjuder engångsprodukter i plast och försöker uppmuntra till lägre konsumtion och mer återvinning, hamnar ändå större delen av Europas sopor i Asien eller i världens hav.

3 tips för att minska nedskräpningen

  • Bär med dig en vattenflaska i metall som du kan fylla upp om och om igen (och som håller vattnet kallt!). Undvik köpa plastflaskor med vatten som sedan slängs i naturen.
  • Ät på plats istället för att beställa take-away.
  • Ha med dig en tygkasse eller ryggsäck när du handlar. Speciellt för frukt och grönt som faktiskt inte behöver de där små plastpåsarna för att klara resan hem.
Second Home Clerkenwell

Second Home Clerkenwell, London

7 hållbara coworking-ställen

💡 Tips! Många coworking-ställen arrangerar ofta events och föreläsningar om allt möjligt som rör bl.a. entreprenörskap, företagande, tech och digitala nomader. Kanske är du expert på medvetet företagande eller klimatsmart tech? Dela med dig av din kunskap till coworking-communityt!

Läs på om lokala miljöutmaningar

Innan avresa är ett tips att läsa på om vilka miljöutmaningar landet du ska till står inför. Om man då vill engagera sig i miljöarbete på plats blir det lättare att veta vilken typ av organisation och projekt man kan söka sig till.

Ät lokalt och stötta småföretagare

Det är inte helt ovanligt att hotspots för digitala nomader många gånger är uppbyggda av restauranger, caféer och coworking-ställen ägda av expats och, i mångt om mycket, västerlänningar. Se därför till att stötta lokalbefolkningen genom att shoppa lokalt och äta på lokala hak där pengarna går direkt tillbaka till ägarna – om inte annat för att maten 9 gånger av 10 är godare än västerländsk mat utomlands. 😉

Person håller i två plastmuggar

Är det greenwashing?

Greenwashing är termen som används när företag säger sig vara miljövänliga och jobba hållbart när de egentligen inte gör det – något som tyvärr inte helt ovanligt inom just turism och resande. Vänd dig därför till mindre, gärna lokalt ägda företag, som är transparenta med hur de använder sina resurser och bedriver sin verksamhet när du vill åka på utflykter, safaris och andra upplevelser.

👉 Handlingar väger tyngre än ord. Läs mer om hur du undviker greenwashing på resan.

Res smartare och lev mer hållbart som digital nomad

Fastän reseindustrin är en extremt stor klimatbov är sanningen också den att många länder är direkt beroende av turism – en industri som under åren har hjälpt miljarder människor ur fattigdom. Ett stort ansvar för fler alternativ till hållbara resor ligger på våra politiker och större industrier, men alla kan göra något för att dra sitt strå till stacken – även som digital nomad.

👉 Schyst resande: Hur nystartar vi turismen på ett hållbart sätt?
👉 Läs mer om hållbart resande

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar