Resa

Vad är slow travel?

Kille och tjej ligger ner på sina ryggsäckar och läser en karta

Idag handlar resande om att försöka pricka in så många sevärdheter och aktiviteter på så få dagar som möjligt och hitta bästa möjliga flyg för att få ut mesta möjliga lediga tid av de få semesterdagar vi kan ta. Begreppet slow travel är en motreaktion av detta! 

Det är resan som räknas

Hur vi tänker kring resande har skiftat genom åren och det som tidigare i historien var långa färder ut i det okända, utan karta, fasta tider och mer eller mindre noll vetskap om vad som väntade har skiftat till snabba flygplan, detaljerade reseguider, GPS:er i telefonen och mer eller mindre all vetskap om vad som väntar. Idag när vi bokar en resa är det som är mellan avgång och framkomst bara tidskonsumtion. Slow travel handlar om att njuta och lägga fokus på resan däremellan.

Istället för att checka av aktiviteter och sevärdheter likt en inköpslista (som vi många gör idag) har en slow traveller ingen lista utan frodas av magin från det oväntade. Genom att ta längre tid på sig för att komma från punkt A till punkt B och besöka annat än ”måste-se-ställen” så hävdar en slow traveller att man både får en närmare upplevelse av det besökta landet/staden och folket. Grundtanken är att göra mindre och uppleva mer.

Det handlar om att gå emot strömmen och skippa huvudgator samt dröja sig kvar längre för att verkligen förstå platsen och dess folk på riktigt. Det handlar också om att skippa större kedjor (likt Starbucks och McDonalds) för att istället fokusera på lokalt ägda caféer, äta mat från regionen och besöka de platser som den lokala communityn själva skulle gjort om de fick tid över – de är nämligen sällan dessa som vanligtvis rekommenderas för turister.

Just när det gäller ”den magin” som skapas av resande och där oväntade händelser blir summan av den totala upplevelsen fångar Per J. Andersson väldigt bra i sin bok För den som reser är världen vacker. Har du inte läst den kan jag varmt rekommendera den!

En grupp om tre diskuterar över ett glas vin

Bild: DigitalNomads.PT

Att göra saker långsamt är en livsstil

Ordet ”slow” förekommer även i andra sammanhang som t.ex. slow living, slow tv eller slow food där fokus ligger mer på processen än själva slutprodukten. Det är en livsstil (och trend) där vårt eget och andras välbefinnande ligger till grund för de beslut vi tar och att vi njuter på vägen fram till målet. Handlar det t.ex. om mat lägger man extra stort fokus på att göra saker från grunden samt välja bäst och mest hållbara råvaror.

Med en ”långsam (slow)” livsstil kommer nya prioriteringar med större fokus på hållbarhet, oavsett om det gäller resa eller t.ex. mat. Det handlar om att minska sitt fotavtryck och ta miljömedvetna val, att på riktigt interagera med de människor som är med i processen och i slutändan ge något tillbaka i ett cirkulärt tänk, både till sig själv och andra.

När det gäller just livsstil och fokus på att må bra längs resans gång så kan jag verkligen tipsa om Johanna Nilssons inlägg om slow living.

Att komma igång med slow travel

Att komma igång med slow travel handlar inte bara om att ta bussen istället för flyget utan även se över vilka värderingar du har som resenär/individ och att resa hållbart utefter dessa.

  • Lämna bilen hemma och promenera en väg du aldrig gått.
  • Ta en lokal bus till en närliggande by du hört talas om men aldrig besökt.
  • Besök en kyrka, ett café, en affär etc som du passerat flertalet gånger och lagt märke till men aldrig gått in i.
  • Skippa plan och testa på att tåg, bussar och färjor. Hastigheten och distansen med flyg tar bort den självklara förbindelsen med landskapet du reser genom.
  • Ta dig tiden att lära dig några fraser och ord för platsen du är på och försök integrera dig själv på platsen på ett bättre och mer respektfullt sätt.
  • Ta dig tid för ”people watching” – Omgivande människor säger väldigt mycket om en plats.
  • Gör vad lokalbefolkningen gör, inte vad guideboken säger.
  • Tänk på vad du kan ge tillbaka till samhället och communityt du är en besökare i.
Christoffer Persson

Author Christoffer Persson

More posts by Christoffer Persson

Leave a Reply