Digital nomad

Ensamhet; ett vanligt problem hos digitala nomader

By september 24, 2018 One Comment

Christoffer på en kulle med utsikt över PerthMed livsstilen som digital nomad kommer en del utmaningar, en av de är att tackla ensamhet. I de flesta rapporter och undersökningar kring livsstilen är ensamhet ett återkommande problem som digitala nomader har. Med frihet av att kunna arbeta hemifrån, på resande fot och/eller sätta sina egna rutiner är det lätt att man distanserar sig från andra. Särskilt då, så klart, om man gör det ensam. Och särskilt om man precis anammat livsstilen.

I en undersökning av AND CO svarar 30% av respondenterna att avsaknaden av ett community och ensamhet påverkar deras upplevelse av livet som digital nomad negativt. Särskilt framgår också att de som bara varit på distans under mindre än ett år lättare kunde känna så. I en undersökning av Buffer med 1900 respondenter kommer ensamhet högst upp (21%) vad gäller utmaningar med livsstilen som digital nomad. Det är också ett ämne som gång på gång uppkommer i samtal med digitala nomader och eller projekt vi på Svenska Nomader verkat i så min tanke är att jag delger min personliga erfarenhet och vad jag tror och lärt mig man kan göra åt det.

1 är ett ensamt nummer, det har jag själv upplevt

Från slutet av 2015 till slutet av 2016 reste jag runt jorden med endast datorn som resekompis. Det kan jag nog säga är något av det bästa jag gjort då det var extremt lärorikt på många plan. Jag besökte totalt 14 länder och en massa fler städer under resan och då kan du som läser förstå att jag förflyttade mig en hel del under detta år. Det betyder också att jag gång på gång så behövde jag lämna en social trygghet jag lyckats bygga upp för att börja på nytt. Det var krävande mentalt och någonstans längs vägen kändes det som att min sociala tank var inne på reserven. Emellanåt tittade den där känslan av total ensamhet fram, särskilt eftersom jag befann mig på andra sidan jorden.

Viktigt att väva in mänsklig och fysisk kontakt

För egen del gör jag lite annorlunda den här rundan, om vi talar om 2018. Istället för att ständigt vara på resande fot gör jag det i perioder samtidigt som jag väver in besök till Sverige med jämna mellanrum. Lite enklare att göra så om man befinner sig i Europa och Lissabon istället för Asien och Oceanien som jag var i mestadels då.

Utöver det så tror jag väldigt mycket på det här med att utveckla en hållbar digital företagskultur. Jag tror inte på att det är hållbart att applicera en fysisk kontorsmodell i ett digitalt arbetssätt – det kräver viss förändring i både tankesätt och arbetssätt för att få det att fungera.

I mitt arbete driver jag utvecklingen framåt för en digital plattform som ska syfta till både kommersiell vinning men också ett nytt/effektivare sätt att arbeta tillsammans, både inom och utanför verksamheten som ett community. I arbetet lägger vi mycket vikt vid att skapa ett öppet och attraktivt digitalt kontorslandskap via t.ex. Slack/JIRA/Confluence/GitHub dit man som global och digital talang vill och kan söka sig till men också för att sätta nya prejudikat av digitala arbetsätt inom företaget. Vi lär oss väldigt mycket och i processen tittar vi, och särskilt jag, på hur andra mer långt gångna företag gör. Särskilt då de företag som föddes digitalt och har det som kärnvärde i sin verksamhet.

Det dyker ständigt upp nya digitalt kulturbyggande initiativ från de företag som ligger i framkant inom distansarbetande team som trycker på det här med mänsklig kontakt vilka man kan inspireras av. För en tid sedan skrev jag om Mr Rogers, ett initiativ av företaget Trello, som är en form av chatroulette (om ni minns denna korta trend) där medarbetare inom företaget slumpvis paras ihop med syfte att lära känna varandra. Även Buffer, ett annat distansprogressivt företag, har implementerat en liknande lösning men kallar det istället för Pair Calls.

Bara ett vardagligt samtal som handlar om hur kycklingar överlever vintern, hur man skriver en bok, hur vardagsrutiner kan se ut, utmaningar de har i sitt arbete. Diskussioner och ämnen som (kanske mer naturligt) hade kunnat uppstå ifall man möttes vid kaffemaskinen på kontoret.

Variera och aktivt planera dina veckodagar för socialt umgänge

Med tiden, som digital nomad, tror jag också att man mer och mer lär sig vad för nya behov som uppstår och hur man mättar dem. För egen del försöker jag variera arbete hemifrån, arbetsdejter, utforskande av nya arbetsplatser (vanligtvis nya caféer) samt medverkan i olika meetups. Detta för att göra veckan mer levande och framförallt varierande för att hela tiden få nya perspektiv och möta fler människor. Det tar tid att bygga en social trygghet och nära relationer och det är inget som kommer utan ansträngning – det blir tydligare för varje år som går i livet och desto längre jag levt som digital nomad.

En annan sak jag aktivt försöker planera in är träning (en annan utmaning med livsstilen). Som både fotbolls- och innebandynörd har jag, oavsett i världen jag varit, sökt mig till dessa sporter. Delvis för träningen i sig (som jag älskar) men även för att träffa andra människor då det inger en viss trygghet och gemenskap efter flera år med lagidrott i ryggen. Det är nog också mitt bästa tips och det jag brukar rekommendera andra att göra som jag stöter på eller hör av sig till mig.

Red Phoenix Floorball Club 2016 (Kuala Lumpur, Malaysia)

Här nere i Lissabon finns det också ett stort community av och för digitala nomader. Varje vecka kommer det ut nya scheman med aktiviteter, events och fester för att få nomader att mötas – och vara mindre ensamma. Något jag drog mig för lite början men som jag växt in i mer och mer och tycker är ett väldigt bra initiativ. På något vis känns det som ett stort kompisgäng där alla delar och diskuterar utmaningen med livet på distans.

Vad tycker vårt community?

I vårt Facebook-forum diskuterar vi ständigt utmaningar och frågetecken kring en mer hållbar arbetslivsstil, så jag passade på att ställa frågan där.

Lisa Dahlman:
– […] Ett tag varvade jag mitt företag med en anställning i servicebranschen, på så vis fick jag bra omväxling. Ibland kan det vara så enkelt som att sitta på ett mysigt café och jobba, för att inte fastna i från-pyjamas-till-mjukisbyxor-träsket…

Martin Sundberg:
– För mig är det absolut den största nackdelen med att ha flyttat mellan många olika länder de senaste åren. Att träffa folk generellt är inte särskilt svårt tänker jag. Om man befinner sig i en hyfsat stor stad finns det alltid meetups, coworking etc. där man kan träffa likasinnade.

Det jag ser som svårt är att skapa riktiga och nära vänskaper, något som inte sker över ett par dagar eller veckor. Visst, att träffa nytt folk från hela världen och dela erfarenheter är superkul, men om man ständigt är på resande fot är det svårt att verkligen bygga upp långvariga relationer. Det är verkligen tufft att flytta till en helt ny stad där man inte känner någon och börja om på noll (även om det är väldigt utvecklande också).

Tror många känner igen sig i att vänskaper som existerat i några veckor eller månader är väldigt bräckliga. Av alla de kompisar jag skaffat de senaste åren är det bara ett par-tre stycken som jag verkligen håller som nära vänner och har regelbunden kontakt med. Oftast kommer livet mellan helt enkelt och om man bor i olika delar av världen blir det lätt att man glider isär.

Antar att det inte finns några enkla knep. Om man bara är ute efter att socialisera sig så finns det som Emelie skrev oftast meetups, events etc. Tips är också att engagera sig i saker man tycker är kul (gillar du att springa – försök hitta en lokal löpgrupp etc.). Vill man däremot skapa en umgängeskrets och nära vänskapsrelationer så är nog det enda sättet att stanna på ett ställe under en längre period.

Min uppfattning är att många lever ett nomad-liv några år för att sedan slå sig ner på ett ställe som man har som sin bas, just för att det kan bli ganska utmattande att ständigt börja om på noll.

Carolina Bolin:
– […] Personligen så har jag löst det genom att jobba tillsammans med andra i samma situation. För att inte bli ruinerad på alla ute-kaffe så jobbar vi hemifrån tillsammans. Det är nice! I övrigt så försöker jag se till att komma iväg på annat under dagen, om det bara är för att handla mjölk (jag kan medvetet strunta i att köpa mjölk en dag för att tvingas gå och köpa nästa) och se till att träffa vänner efter jobbet.

Vad tycker du?

Du som läst har säkert tankar, funderingar, idéer att dela. Skriv gärna en kommentar nedan / hör av dig till hej@svenskanomader.se och/eller gå in och diskutera i vårt Facebook-forum.

Christoffer Persson

Author Christoffer Persson

More posts by Christoffer Persson

Join the discussion One Comment

Leave a Reply