Det flexibla arbetslivet

5 tips till dig som vill starta en podcast

Av februari 11, 2020 Inga kommentarer

Drömmer du om att starta en podcast?

”Att podda” har verkligen växt de senaste åren och är populärare än någonsin. Idag finns tusentals podcasts att lyssna på plattformar som Spotify, Acast och Soundcloud. Men hur får man sin podcast att stå ut i mängden och vad bör man tänka på när man börjar?

Här nedan delar Isabel Waite med sig utav sina bästa podcast-tips för den som precis är startgroparna. Isabel driver Vanlife Sverige-podden som bland annat blivit utnämnd till Framtidens Poddstjärna av Spotify och Sveriges Radio.

resa med van1. Tydligt podcast tema

I nio fall av tio råder vi folk att bara slänga sig ut och testa saker, går det dåligt första gången är det ju bara att försöka igen. Men om du vill starta en podcast kan det vara bra att fundera över några saker först.

Det första du ska tänka på är vad ska temat vara? Även om vissa kändisar har poddar som i stort sett bara går ut på att snacka om deras vecka kan det bli svårt att engagera fler än de närmast sörjande kring vad du gjort de senaste dagarna. Att ha ett klart och nischat tema hjälper dig att stå ut i mängden.

Vanlife Sverige är otroligt nischat ämne men ända har  de lyckats ta sig till Poddtoppen och har efter mindre än två år redan cirka 7000 nedladdningar per avsnitt.

Digital-nomad-sverige2. Låt det vara roligt

När du sätter igång med ett nytt projekt måste det drivas av nyfikenhet och glädje, annars blir det nästan aldrig bra. Du kan alltså inte starta en podcast inom kryptovaluta för att det är hett ämne men ha noll intresse för finans. Välj till exempel ett tema på din podd som verkligen intresserar DIG, inte som du tror att lyssnarna vill höra eller vad som är senaste ropet.

Ställ dig själv frågan varför du vill göra en podd? Är det bara för att “alla andra gör det” så är det bättre att låta bli. Är du till exempel bättre på att skriva än att redigera podcasts kanske du borde tänka om och skapa en blogg istället.

podda3. Ljudet

Du måste absolut inte investera i en svindyr poddutrustning när du börjar men det finns några saker att tänka på för att göra ljudet så bra som möjligt så att lyssnarna inte lämnar din podcast efter någon minut på grund av dålig ljudkvalité. Spela gärna in i ett litet rum med mycket textilier och utan störande fläktar eller maskiner i bakgrunden. Garderoben är faktiskt inte en dum idé! Och se framför allt till att ljudet är tillräckligt högt – många lyssnar på poddar på väg till jobbet eller när de tränar och då måste podden kunna överrösta biltrafik och häftiga andetag.

De flesta redigeringsprogram har även bra funktioner för att redigera ljudet – “noise reduction” är en fantastiskt bra funktion! Vill du lära dig mer om att redigera din podcast finns det massa bra videos på YouTube och som nybörjare rekommenderar vi Audacity – som dessutom är helt gratis.

4. Låt gästen berätta sin story

Intervjupoddar är så härligt men tyvärr så slutar det många gånger med att gästerna knappt får komma till tals och vad är då poängen om de inte får prata.

Enligt Isabel är en av nycklarna till en lyckad intervju – att läsa på om gästen innan men ta rollen som den ovetande lyssnaren under själva intervjun. Målet är inte att du ska visa hur bra koll du har på gästen, du ska istället kunna ställa vägledande frågor som får gästen att berätta de saker som kan vara intressant för lyssnarna att höra. Ställ öppna frågor, en fråga i taget och låt intervjupersonen få tid på sig att svara utan att du avbryter eller fyller i svaret. Isabel upplever att ett vanligt misstag är att intervjupersonen berättar storyn istället för att ställa frågor till gästen.

podcast-tips5. Redigera

I vanliga livet flyter samtal på bra trots att vi stakar oss, har tankepauser och “hummar”, smackar eller hostar. Men det är ganska jobbig att lyssna på, speciellt eftersom många lyssnar med lurar och ljudet går rakt in i huvudet på oss. Ta din tid att lyssna igenom ljudfilen och redigera för att få samtalet att flyta på bättre. Då kan du också ta bort det där sidospåret som ni kom in på men som inte ledde någon vart, eller ditt eget oklara utlägg som egentligen inte är så intressant för lyssnaren. Som regel brukar Isabels ljudfiler blir 30-50% kortare när de är färdigredigerade.

👉🏼 Lyssna på Vanlifes poddavsnitt med Yasmine
👉🏼 Lyssna på vårt poddavsnitt med Isabel

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar