Det flexibla arbetslivetDigital nomad

6 trender: Så kan vi bo och leva i framtiden

Av september 15, 2021 Inga kommentarer

Har du någonsin tänkt “tänk om..?”

…du skulle kunna bo i ett slott på en herrgård i ett varmt land halva året?

…du skulle bo i en hus fullt av vänner som ställer upp för varandra?

…du skulle kunna bo i olika länder under olika delar av året utan att betala dubbel hyra?

…du skulle kunna kombinera det bästa av naturen och att bo i en modern techhubb?

…du skulle kunna leva inte bara klimatneutralt, utan klimatpositivt, utan att ge avkall på moderna bekvämligheter?

Detta är några framtida trender inom boende och livsstil som eldsjälar runt om i världen driver på just nu. Kommer det att bli mainstream i framtiden? Kika in mina framtidsspaningar nedan och avgör själv.

coliving

Back to basics – suget efter communities

Stockholm sägs vara den mest singeltäta staden i världen. Under pandemin fick många singelhushåll känna på hur ensamt det är att arbeta och bo inom samma fyra väggar dag efter dag. Är det något pandemin har fått oss att längta efter är det gemenskap, sammanhang och en trygg plats där vi tar hand om varandra. Ett sammanhang där andra delar samma värderingar, tankar och utmaningar, där människor bryr sig om varandras välmående och där man kan vara sig själv.

Förr i tiden var man beroende av den by man bodde i och där det ofta fanns ett naturligt samspel i vilket människor ställde upp för varandra. I dagens individualistiska västvärld behöver vi inte längre vårt community för att överleva, men är det något som pandemin har lärt oss är det att i kris kan livet bli rätt ensamt.

Men det behöver inte vara ensamt. Med dagens teknik och kommunikationsappar kan vi skapa ännu bättre communities. Förr i tiden fick vi helt enkelt gilla sammanhanget vi bodde i – idag kan vi välja. Med dagens matchningsteknik kan vi hitta och bygga communities av människor som delar samma värderingar, utmaningar eller tankar som oss själva och på så vis skapa vår egen familj av vännerna vi önskar.

“Jag tror att vi kommer att se ett helt nytt sug efter communities närmsta åren. Back to basics helt enkelt, i en nymodern och uppgraderad tappning”

 

En bild på två personer som arbetar med sin dator på Tech Farm K9

K9 Tech Farm på Östermalm i Stockholm

“Co-” intar boendet

Redan innan pandemin hade konceptet coliving börjat få sig ett nymodernt uppsving, med flertalet företag som satsar på att utveckla nya former för delat boende som ett sätt att lösa ensamhetspandemin, bostadsbristen och de klimatutmaningar som finns. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr har tidigare sagt att “coliving är lösningen på många problem vi ser i vår stad idag”.

Ett av de viktigaste områden som coliving bidrar till är att effektivt minska mängden koldioxidutsläpp. Hur vi bor idag står för cirka 30 procent av vår energikonsumtion. Att fler bosätter sig på en mindre yta minskar alltså dessa utsläpp.

Coliving förknippas fortfarande ofta med gamla minnen av att bo i studentkorridor. Skillnaden är dock att coliving syftar till att föra samman människor med liknande värderingar och livsstil för att skapa tajta band och vänskapsrelationer. Istället för studentkorridorer som tillfälligt för samman en grupp människor där den enda gemensamma nämnaren är plugget.

Idag finns också lyxkollektiv med gym, yogastudio, hemmabiorum, terrasser, sällskapsrum – ja allt möjligt. Tech Farm på Östermalm är ett exempel på detta där ett 50-tal tech entreprenörer och kreatörer umgås och bor tillsammans.

Hubville

Senaste förslaget på hur Hubville ska se ut

Uppsving för Smart VIllages – högteknologiska boenden på naturens villkor

Tänk om du kunde kombinera det bästa av naturen med moderna bekvämligheter och samtidigt bidra till ett negativt nettoutsläpp? Precis som gamla självförsörjande communities, fast i modern tappning. Detta är inte längre en drömsk utopi, utan runtom i världen utvecklas nu så kallade Smart Villages eller Eco Villages.

Både Smart och Eco Villages byggs utifrån principen “regenerative living” vilket kortfattat motsvarar nästa nivå av hållbarhet. Det är för sent att försöka bevara moder natur, istället måste vi försöka återställa den och det är precis det regenerative living handlar om.

I Vetlanda byggs just Hubville med ambitionen att bli världens första självförsörjande och hållbara stadsdel. Samtidigt byggs det i Kanada ett crowdfundat projekt kallat Future Thinkers Smart Village där ett community av entreprenörer, kreatörer och medvetna eldsjälar kommer att bosätta sig mitt i naturen och samtidigt ha tillgång till allt ifrån coworking, yoga och podcast-studios.

Dessa är bara två av många projekt som byggs för fullt runt om i världen. Det finns till och med ett företag, Regen Villages, som tagit fram en B2B Saas-produkt för att hjälpa till att förenkla utvecklingen av Eco Villages och göra tekniken tillgänglig för fler.

Längtar du efter att helt tänka om hur vi bor och lever i dagens samhälle? Där teknik och arkitektur är optimerad för naturen och för vårt eget välmående. Då kanske en Eco Village är något för dig.

Multigenerational living som lösning på samhällsutmaningar

Det svenska samhället är på många sätt uppbyggt på tvåsamhet. För de som önskar skilja sig kan det bli en så pass dyr affär att en del väljer att hålla ihop ändå. Ensamma singlar får betala skyhöga priser för några kvadratmeter i storstaden. Tiden är knapp för den ensamstående mamman som försöker få ihop livspusslet med heltidsjobb och att lämna och hämta barnen. Trots detta sitter många äldre ensamma och längtar efter att få känna sig behövda.

Varför denna outnyttjade resurs? Det finns fullt av äldre som vill inget hellre än att få passa ett barn efter stunden på förskolan. Äldre har så mycket värdefull livserfarenhet och skulle kunna vara mentorer för unga som behöver råd och guidning. Det ligger ett stort värde i att sammanföra communities av människor från olika generationer – s.k. multigenerational living. Precis som “back in the days” när familjen tog hand om mormor och mormor tog hand om barnen.

Husbygge Oasa

I Lissabon bygger Oasa ett ”regenerative living”

Co-op living i nymodernt format – bo i ett slott med 50 andra delägare

Tänk om du kunde bo i ett slott till en bråkdel av den totala kostnaden?

Nya crowdfunding-tekniker och moderna kommunikationsmedel har gjort det möjligt att hitta medinvesterare som tillsammans vill gå in och köpa ett slott, en herrgård eller en vingård och förvandla till ett co-op living. Till exempel bygger just nu det icke-vinstdrivande företaget Oasa om en herrgård utanför Lissabon där en grupp digitala nomader har gått ihop och köpt varsin andel av fastigheten. Istället för att bo i en enda lägenhet skulle du alltså kunna äga en andel i ett slott i Lissabon, en andel av en vingård i Italien och en andel av ett i hus i… ja varför inte Mexiko?

coliving

Den nya krypto-trenden NFT – en möjliggörare inom boende?

Den senaste flugan inom kryptovaluta, NFT eller “Non-Fungible Token”, är för många svår att greppa, men det finns ett väldigt intressant användningsområde av NFT inom just boende.

En NFT är kortfattat som att jämföra ett äpple mot ett päron – eller Mona Lisa mot världens största diamant. Allting har ett värde men ingenting är den andra exakt lik. Alla objekt är unika – precis som NFT. Ett annat exempel är konsertbiljetten som har ett värde fram till en viss dag. Dagen efter konserten är biljetten helt värdelös, men dagen innan var den värd mycket på andrahandsmarknaden.

Om man vill crowdsourca till ett nytt boendeprojekt kan alltså NFT vara ett intressant verktyg. Hur då?

Jo, tänk dig att du vill crowdfunda till ett bygge och ge olika medlemmar olika rättigheter. En medlem skulle t.ex. kunna köpa sig rätten att bo där en månad om året, en annan köper sig rätten att komma en vecka på konferens, en tredje köper sig rätten att medverka på föreläsningar etc. Dessa rättigheter behöver också ha ett utgångsdatum, dvs att du köper dig rätten att få bo på stället en månad om året – och rättigheten måste användas inom ett år. Efter det har utgångsdatumet gått ut och din NFT är förbrukad.

Det är alltså ett kreativt och effektivt sätt att crowdfunda och ge olika personer möjlighet att bidra med så mycket de kan och själva få ut vad de vill av projektet. Däremot har jag själv fortfarande lite svårt att greppa NFT-konceptet, men det fyller själva användningsområdet med ett specifikt syfte vilket gör att jag tror att vi kommer se fler experiment med NFT och boenden framöver.

HaaS – Housing-as-a-service

Vi har länge sett en trend av diverse tjänster och produkter som gått mot nischen “XXX-as-a-service”. Bilindustrin är ett tydligt exempel där diverse leasingtjänster och bilpooler poppat upp senaste åren, där syftet är effektivare resursutnyttjande genom att inte behöva köpa en bil för att kunna utnyttja en bil. Vi har också sett det inom hårdvara då du idag kan leasa utrustningen du behöver, under den tidsperioden du behöver det, samtidigt som någon annan står för att sköta driften.

Varför då inte ha en liknande modell för boende? Tänk om du skulle kunna ha ett leasingkontrakt mot en operatör som har diverse lägenheter runtom i världen där du kan flytta runt till samma pris var tredje månad? Eller varför inte ha ett helhetskoncept med en fastighet fylld av lägenheter där du mot en premiumavgift får diverse tjänster inkluderat, såsom städning, tvättning, påfyllning av basvaror och en stående tacofredag för alla som bor i huset?

I takt med att efterfrågan på bekvämlighet och förenkling i vardagen ökar tror jag att vi kommer att se alla möjliga slags boendemodeller utvecklas framöver. I slutändan handlar det om smartare resursfördelning. När vi är fler som delar på kostnaden behöver vardagslyx inte längre vara dyrt. Kocklagad mat skulle till och med kunna bli billigare än att laga maten själv.

Hur ser ditt drömboende ut?

👉 Smartare utnyttjande av ytor – en nyckel i klimatarbetet
👉 Community-first, den nya trenden på arbetsmarknaden

Maria Selting

Skribent Maria Selting

Fler artiklar av Maria Selting

Skriv en kommentar