Den nya sociala appen Clubhouse har blivit allt mer hajpad i Sverige under de senaste veckorna. Här träffas användare i rum för samtal om olika ämnen på ett ocensurerat, avskalat och personligt sätt. Appen är helt röststyrd vilket innebär att varken text eller video förekommer i samtalen. Det går att likna lite med en live-sänd podcast där ett antal personer är uppe på scen och pratar inför en publik, men att publiken också har möjlighet att räcka upp handen och vara med i samtalen. Kanske kan den snabba utvecklingen av appen säga något om framtidens arbetsliv?
På Svenska Nomader har vi med intresse följt utvecklingen av plattformen och vilka typer av samtal och profiler som tagit sig in i appen. Vi har också själva hostat ett flertal rum på temat framtidens arbetsliv, kopplat till distansarbete, frilansande och spaningar kring morgondagens arbetsmarknad. Vår ambition är att köra varje tisdag kl 13:00.
Det som är fascinerande med Clubhouse är att man inte på förhand vet vad som kommer att ske under samtalen eller vem som kommer att ta sig in i rummet och dela med sig av sina egna erfarenheter. I våra rum har vi gästats uppe på scen av kommunikationschefer från stora IT-bolag, representanter från svenska startups som Mentimeter och Spotify, representanter från olika fackförbund och branschorganisationer, digitala nomader, entreprenörer och frilansare så väl som journalister och frilansskribenter.
Samtalen kan ta vägen lite var som helst när de väl är igång. Vid det första samtalet jag höll tillsammans med Steffi Alouch och Sandra Stadelmann började vi med att diskutera att jobba på distans och livet som frilansare, men i takt med att fler talare kom upp på scen kom vi in på hur branschen för sociala medier har förändrats, hur man får uppdrag via sitt nätverk, om det är ok att visa sig ’sårbar’ och skriva ut på LinkedIn att man söker uppdrag, hur modernt ledarskap ställer större krav på modererande och att vara lyhörd, och även om hur Clubhouse som app kan komma att utvecklas framåt. Ett nytt sätt att bredda sitt nätverk, samtala med folk från hela världen och nörda ner sig i nischade ämnen med kloka personer.
Clubhouse har så klart fått så väl kritik som hyllningar i media och på annat håll. Jag vill bland annat rekommendera den här artikeln om kopplingen mellan Clubhouse och den moderna ledarrollen: ”In the Age of Clubhouse, Must We All Become Moderators Now?” men även denna från Brit Stakston om en fientlighet mot fria medier som finns på appen: ”Clubhouse – ett paradis för riskkapitalister som avskyr journalister”. Appen har även fått kritik inom EU för tvivelaktigt följande av GDPR, som här debatteras i bland annat Forbes: ”Clubhouse: The Hot New Social Network Has Big Privacy Problems”.
Personligen följer jag givetvis diskussioner kring säkerhet kopplad till Clubhouse, samtidigt som jag också ser stort värde i att vara en del av nätverket just nu och ta del av de samtal som förs mellan (ofta) främlingar förenade av gemensamma intressen. I pandemins fotspår blir det tydligt att vi har törstat efter social kontakt och att mingla med nya människor. Något som kan förklara appens framgång på senare tid.
Clubhouse säger också någonting om var vi befinner oss på arbetsmarknaden just nu. Det blir allt mer centralt att samla olika perspektiv för gemensamma samtal för att öka förståelsen av olika ämnen. När vi jobbar i multidisciplinära team i arbetslivet skapar vi större värden för fler människor, precis som när vi befinner oss i ett rum med personer med flera olika tankar, bakgrunder och åsikter i ett rum på Clubhouse. Vi utmanas, diskuterar och kommer fram till nya slutsatser tillsammans. Moderatorns roll blir att vara inlyssnande, att låta alla komma till tals och att facilitera samtalen framåt. Det handlar inte om att vara en chef i traditionell bemärkelse och stå med pekpinnar och bestämma riktningen, utan snarare att låta samtalen flöda dit de behöver gå, utan att tappa fokus på ämnet det vill säga. En tydlig koppling till artikeln jag nämnde ovan också – kommer vi alla behöva vara moderatorer nu? Ja och nej. Men jag tror att den som är ledare har mycket att tjäna på att se sig själv mer som facilitator och moderator av en grupp, snarare än som en traditionell chef.
Hur hittar jag Svenska Nomaders rum på Clubhouse?
På tisdag den 16 februari kl 13:00 kommer vi att prata om frilansliv idag och imorgon. Du kan lägga in en kalenderpåminnelse om samtalet här.
Tema för nästa veckas diskussion: ”Antalet frilansare förutspås öka framåt, i takt med digitaliseringen av arbetsmarknaden och gigekonomins framfart. Delta i ett samtal om frilansliv idag och imorgon. Ställ frågor eller dela med dig!”
Du kan också följa @emeliefagel eller @yasminemorrison inne i appen för att få upp notiser om våra samtal.
Hur fungerar Clubhouse egentligen?
För dig som är nyfiken på hur appen fungerar rekommenderas denna matiga guide från Teknifik.
Obs att Clubhouse än så länge enbart finns på iPhone. En Android-version sägs vara på gång inom kort.
Hur får jag en invite?
Clubhouse är just nu en invite-only app vilket innebär att du bara kan komma in genom en inbjudan från någon som redan är på appen. Inbjudningar delas för tillfället i olika grupper på Facebook, bland annat Clubhouse Sverige. Det går även att regga sig på appen och säkra sitt användarnamn. Om man har tur kan någon som har en i sin telefonbok få upp en notis om att kunna släppa in en i appen utan att förlora en egen invite. (Det är något jag har kunnat göra åt ett 10-tal personer än så länge)
Hur är jag med i ett samtal?
När du är inne på appen får du upp förslag på samtal, rum, ett delta i. Du kan se både de som är igång just nu samt använda kalendern för att läsa om kommande event. Rummen du får upp som förslag beror på vilka personer du följer på appen och vilka samtal de är aktiva i, samt om du följer olika ’klubbar’ (Clubs) och olika event skapas inom dessa.
När du kommer in i ett rum kommer du att befinna dig i publiken och bara lyssna in till samtalen som sker uppe på scen. Det går även att räcka upp handen för att bli uppsläppt på scen av en av moderatorerna. Du kan när som helst använda ’leave quietly’-funktionen för att lämna ett rum utan att störa någon, både om du är talare eller publik.
Vad är en Club på Clubhouse?
En Club kan liknas lite med en grupp på exempelvis Facebook eller LinkedIn. En Club drivs av en eller flera personer och samlar flera rum / samtal på ett specifikt ämne. Än så länge finns det inte så många svenska klubbar, men dessa förväntas växa snabbt i takt med att antalet svenska användare ökar. Det går att ansöka om att starta en Club inne i appen, men denna måste sedan manuellt godkännas av Clubhouse. Just nu är ett krav att du redan ska ha hostat tre samtal, tre veckor på rad på ett tema för att få godkänt att starta. (Svenska Nomader väntar på att få vår egen club godkänd)
Hur modererar jag ett eget rum och samtal?
Det går att starta egna rum på Clubhouse, antingen direkt eller att schemalägga för framtiden. Du väljer själv rubrik på rummet – tänk på att skriva något lockande och beskrivande så att fler förstår värdet av att gå med i samtalet. Till en början kommer lyssnare att komma in som publik, men du som moderator kan föreslå att de får komma upp som talare, alternativt så kan de räcka upp handen och du godkänner dem att komma upp och tala.
Att moderera ett rum på Clubhouse är en konst i sig, särskilt om det är många personer på scen samtidigt. Tänk på att försöka skapa en struktur och turordning i samtalen och att låta dem som vill komma till tals. Alla som kommer upp på scen har sina mickar på, men kutym är att stänga av dessa när man inte själv pratar. Du som moderator är en viktig roll i att sätta stämningen i rummet och att föra samtalet framåt, särskilt om ni råkar komma in på sidospår som kanske inte går i linje med vad ni ursprungligen avsåg som tema för rummet. (Om man nu inte känner att sidospåret innebär ett fantastiskt extra värde, då är det bara att köra på och se var samtalen leder!) Men i huvudsak är du facilitatorn som hjälper till att leda samtalet framåt, genom att låta så många olika röster komma till tals som möjligt och bidra till en levande och konstruktiv diskussion. Lite som en modern ledare på en arbetsplats, som sagt.
—
Vad tycker ni? Har ni börjat använda er av Clubhouse än? Vad tycker ni om plattformen och appen?
Hej Emelie, tack för fin artikel. Jag fick tips om er av en av mina nya kollegor. Min idé var att ta kontakt med er för att föreslå att vi skulle göra ett rum på Clubhouse tillsammans men jag förstår nu att jag är tvåa på bollen.
Vi lanserar Flowpass om bara några dagar och jag tänker att det kan vara intressant att vi pratar om hur vi kan samarbeta. Det finns globalt några aktörer som erbjuder liknande tjänster som vi ämnar göra. Vi gillar våra kollegor på https://liquidspace.com/ för att nämna någon. Det finns aktörer med liknande idé av detta redan i Sverige men inte med vår inriktning.