Co-workingDet flexibla arbetslivet

Tech Farm, Stockholm: Superkreativt och hållbart

By november 13, 2017 No Comments

Foto: Olof Plym Forshell

Hur får vi ut mesta möjliga juice av livet? Och hur skonar vi jorden? Två ständigt aktuella frågor med lite olika svar på. Följ med till ett av Tech Farms hem och se hur de gör.

Kan det där med att dela vardag och saker se annorlunda ut? Ja, det är klart. Om du är inne i deckarsvängen eller googlar på beteckningen K9 kan ordet polishund dyka upp. Men det är inte någon sådan som vi ska hälsa på hos nu.

Nej, här är K9 en förkortning för en stor del av ett hus på Östermalm i Stockholm, Kommendörsgatan 9, ett av Tech Farms bostadsprojekt sedan drygt ett år tillbaka. På fyra våningsplan, 33 rum och 1 100 kvadratmeter, där det också går att få ha husdjur på ett av etagen.

Högt i tak, omsorgsfullt gjorda snickerier och fönster som släpper in mycket ljus kännetecknar hus från slutet av 1800-talet och början av det följande århundradet. Det ramar in moderna K9 där drygt ett femtiotal olika personer, just nu 24 nationaliteter från olika delar av världen, bor ihop med fiffig teknik.

Ja, du läste rätt. Mer än femtio personer. I alla möjliga åldrar och med olika livsstilar, från 19 år till 50-plus. De delar på köksytor, vardags- och arbetsrum, badrum och toaletter. Och har en enda dammsugare. Hur är det möjligt? Hur får de det att fungera?

En närbild på Fredrik Forss som ligger bakom Tech Farm K9

Foto: Olof Plym Forshell

 – Vi som bor här skapar ett hem för trygg gemenskap och personlig utveckling samtidigt som vi ”räddar” världen, säger Fredrik Forss, vd och en av grundarna av Tech Farm.

Receptet

OK, det är mycket nu. Teknik, individ, miljö och planet… var börjar vi? En sak är klar: Hur gnistrande ambitioner man än har i huvet – det som inte funkar utanför pannloben kallas luftslott. Och redan två personer kan få problem med harmonin ihop. Hur klarar femtio-hövdade K9 vardagen, rent konkret?

– För att kunna göra det här behöver vi ha en struktur, konstaterar han. Alla har en egen uppgift i huset. Och vi träffas och pratar med varandra regelbundet, i större och mindre grupper. Vi har också så kallade facilitatorer på varje våningsplan som till exempel kan medla vid konflikter.

En anslagstavla på Tech Farm K9

Foto: Olof Plym Forshell

Är det många konflikter här?
– Nej, det tycker jag inte. Men genom dem kan vi utvecklas och lära av varandra. De flesta som bor här kan se konflikter som en möjlighet till att få mer kunskap om både sig själv och andra.

Nåt konkret jordiskt som tar samboendet till nya skyar och reducerar irritation; det finns kylskåp i varje rum. Och en utifrån kommande städtjänst som dagligen tar hand om alla gemensamma utrymmen plus städar varje rum en gång i veckan. Så minskas både pyspunka och vulkanutbrott.

Det fanns till och med en kock här förut men många ville istället laga mat själva.

– Vi håller bland annat på att skapa en klädpool där man kan lämna in och låna olika plagg av varandra. Det kan ju till exempel vara någon som kommer från ett varmare land och behöver en vinterjacka.

En annan funktionell lösning är ljudisoleringen som gör hela bostaden mer tyst och rofylld, trots det stora antalet boende. Och det är också något behagligt över belysningen; den går att ställa in för exempelvis morgon- eller kvällsljus. Sånt som starkt skrikande sken när man håller på att vakna kan lätt bli till ett primitivt minne här.

Via mobilen kan de boende sänka inomhustemperaturen när de inte är i sina rum och teknik signalerar när växter behöver vattnas. Och för den som är intresserad av till exempel meditation, går det att programmera in olika pass och få påminnelse om dem. För att nu ta några exempel på K9:s teknik i framkant.

Bakom samtliga material, inredning och saker finns ett strikt miljötänk och all ombyggnad är gjord med fokus på hållbarhet.

Vi fick en pratstund med Per Lööv, en av hyresgästerna på Tech Farm K9.

Se vad Per sysselsätter sig med | Gå till webbplats

Pengar

Men att få till smarta high tech-lösningar och ekorätt boende i stadsmiljö, utan att minska på modern bekvämlighet – det låter inte billigt. Är det här bara rum för rika som har råd med skyhöga hyror?

Nej, på K9 kan man bo från runt 5 500 kronor i månaden och det dyraste tvåbäddsrummet går på drygt 14 000. Inklusive städning. Här lever studenter, mer eller mindre kända entreprenörer och rätt vanliga anställda. Men hyrorna här kan ju knappast täcka alla kostnader, så hur finansieras hela det här projektet?

Två visionära miljonärer, Tomas Björkman och Dan Eriksson står för en del, tillsammans med totalt 16 olika aktörer som till exempel Stockholms Stad och ett forskningsprojekt med pengar från Vinnova.

Forskningsprojektet studerar hur det går att minska den individuella boendeytan på ett smart och hållbart sätt samtidigt som välmåendet kan öka. Genom att leva ihop kan man dela på både utrymmen och saker, skapa givande och inspirerande kontakter med varandra – under tiden som man gör något konkret och mätbart för miljön, hushållar med jordens resurser.

Många entreprenörer både bor och arbetar här. Är det inte risk för att jobb och fritid flyter ihop för mycket, att man blir utmattad?

– Idag är de flesta uppkopplade hela tiden, överallt. Vi vill skapa en plats där människor känner sig trygga och kan vara sig själva, det är viktigt för att må bra. Men vi har också en utbildning som företaget SelfLeaders ger under ett halvår till boende här. Då får man bland annat träna sig i att få kontakt med sig själv och känna vad som är viktigt för en. De utbildar också till exempel personal hos Stockholms stad.

Vi pratade också med kinesiska Gu Jian om hennes syn på Tech Farm K9.

Se vad Gu sysselsätter sig med | Gå till webbplats

Planer

När it-entreprenören Lisa Renander var på ett stipendium i Silicon Valley blev hon inspirerad av den här typen av samboende-form. Hon kom tillbaka till Stockholm och startade entreprenörs-kollektivet Hus 24 i Gamla Stan. Det invigdes 2011 och fortsätter att attrahera företagare från olika länder.

Sedan träffade hon Fredrik Forss i jobbsammanhang, han arbetade med innovativa fastighetsprojekt. De blev kära och fick sedan både barn och ännu större kollektivplaner, tillsammans med de andra i Tech Farm.
– På tio år ska vi starta 100 kollektivboenden runtom i världen, berättar han.

Ja, det låter ju väldigt mycket men Tech Farm har hittills visat att de kan få in kapital för att omsätta idéer till konkreta projekt. Och yt-effektivt kollektivboende med miljö- och humantänk är något som intresserar både makthavare och gräsrötter världen över.

De är på gång nästan överallt, i till exempel Berlin och Indien. Och här i Sverige planeras bland annat en hel by ute på Värmdö, med ett hundratal hus för runt 1 000 personer. I Täby kommer det bli kollektivboende i höghus. För att nu nämna några projekt i pipe line.

För ungefär en månad sen gifte sig Fredrik Forss och Lisa Renander hemma i vardagsrummet på K9, med boende och gäster som firade brudparet. Borden som står lite längre in i det stora rummet där man kan sitta och jobba, arrangerades om till långbord och de har också fungerat som catwalk. Det var när en av Operans stjärnrekryteringar, som också bor här, visade sina egendesignade trikåer.

På K9 möts människor över kultur-, lands-, och samhällsgränser. Här bubblar det av idéer. Det är också ett ställe där nya företagsprojekt föds och här kan miljömedvetna kunder och säljare hitta varandra i huset. Ibland kan det visa sig att de också bor på samma våningsplan.

Nu finns det egentligen bara en väsentlig fråga kvar:
Med ungefär femhundra i kö till K9 – hur mutar man personen som har hand om rekryteringen? Verkar trixigt. Har ännu inte hittat nån gräddfil. Men snart poppar det nog upp nåt nytt Tech Farm-boende, lokalt eller ute i världen – det här teamet får saker att hända.

Text: Marie Eriksson, Stockholms kulturbyrå

Ett samarbete mellan

Gör alltifrån grafisk design, tidningar, magasin med artiklar, foto och illustrationer. Producerar också film och webbsidor. Erfarna proffs som gillar stora som små uppdrag.

Ett kollage med Marie Eriksson, Olof Plym Forshell, Emilie Bergman och Mauro Rongione. Foto: Olof Plym Forshell och Mauro Rongione

På bild från vänster: Marie Eriksson, Olof Plym Forshell, Emilie Bergman och Mauro Rongione. Foto: Olof Plym Forshell och Mauro Rongione

Gästskribent

Author Gästskribent

More posts by Gästskribent

Leave a Reply