Det flexibla arbetslivet

Gigstr skapar en schysstare och mer hållbar gigekonomi

By oktober 13, 2021 No Comments

profilbild alexander åström, marknadsansvarig på gigstrTidigare i år tog vi pulsen på det svenska giglivet tillsammans med Gigstr där resultatet visade att 8 av 10 frilansare föredrar att gigga framför att ta en fast anställning. Vi har pratat med Alexander Åström, marknadsansvarig på Gigstr, för att få en bättre bild av deras plattform, giglivet i stort och trendspaningar inom gigekonomin.

Berätta lite kort om Gigstrs bakgrund och hur allting började

Vår VD och grundare Rasmus Solholm drev från början en eventbyrå. Han hanterade mycket personal och fick gång på gång höra hur personalen inte bara jobbade hos honom utan även med andra byråer, företag och team – något som de flesta upplevde som stökigt och otryggt. Det flexibla arbetslivet, som hade så tydliga fördelar att personalen hade valt det trots stöket och otryggheten, behövdes styras upp! Gigstr grundades 2016 och har sedan dess haft som mål att skapa fler schyssta jobbmöjligheter till den nya generationens arbetstagare.

Idag hjälper vi företag att få in kompetens genom att matcha dem med frilansare, konsulter och annan flexibel personal genom en kombination av vår gigplattform och våra personliga rekryterare. Just nu förmedlar vi framförallt gig inom marknadsföring, sälj, service och tech.

Hur skiljer ni er från utländska plattformar som t.ex. Freelancer och UpWork?

Gigekonomin har länge brottats med ”barnsjukdomar” där fokus har legat att göra dem som säljer sina tjänster till produkter med målet att få så många uppdrag utförda på så kort tid som möjligt. Genom ett globalt utbud av kompetens konkurrensutsätter de stora plattformarna tjänstesäljarna för att arvodena ska bli så låga och svarstiderna så korta att kunderna blir nöjda och beställer mer.

Problemet med detta kortsiktiga tänk är att den globala frilansmarknaden har blivit ett ”race to the bottom” där exempelvis nordiska frilansare inte kan konkurrera med frilansare på marknader med markant lägre levnadskostnader. Frilansaren tenderar också att få det svårare att bygga en relation till kunden när de ständigt tar korta uppdrag hos olika arbetsgivare, vilket i sin tur kan skapa en stor kommunikationproblematik. Inte konstigt att Fiverr, Upwork och Freelancer varken har lyckats bygga upp en stark frilansarbas eller, för den delen, kundbas i Norden.

Freelance writer laptop

Vi har också sett att många företag inte har tillräckliga kunskaper i vad de beställer. Detta kan både leda till att du som frilansare får skambud, måste lägga oproportionerligt mycket tid på säljarbete samt riskerar att inte få någon affär alls. Vi har därför sett till att designa processen på ett annat sätt där alla förfrågningar på Gigstr går via våra professionella rekryterings- och frilansexperter som granskar dem och kontrollerar beställaren. Sedan kopplar de in dig och agerar mellanhand för att stötta dig i förhandlingen och genom hela samarbetet.

Vi tror på en schysstare, personligare och mer hållbar gigekonomi där du som frilansare kan skapa långsiktiga, växande relationer med beställare som har hittat dig tack vare dina kompetenser, inte på grund av ditt pris. Därför ser vi till att lyfta erfarenhet och kunskap på din profil istället för kostnad per timme.

Vad är dina bästa tips för någon som vill komma igång som giggare alternativt hitta fler giguppdrag?

I den pulsmätning Svenska Nomader och vi på Gigstr tog fram var resultatet glasklart: den i särklass största utmaningen i frilansares gigliv är att hitta uppdrag. Här kommer därför mina tre främsta tips för hur du går tillväga!

Uppa din digitala närvaro
Jag ljuger om jag säger att du bara ska registrera dig på Gigstr och sen är allt klappat och klart. Sprid ut dina tentakler och signa upp på så många plattformar, sociala nätverk och bemanningstjänster som möjligt. Det kommer ta lite tid att sätta upp konton (som dessutom måste vara bättre än konkurrenternas) men när du väl är klar är det smooth sailing och bara lite uppdatering som krävs. Se till att aktivt hålla koll på din LinkedIn-feed, Facebook-grupper och såklart vår giglista för att hitta nya gig.

Vet ditt värde och beräkna din säljkostnad
Beräkna inom vilket spann du kan tänka dig att lägga ditt arvode. Ta ett högre timpris vid kortare uppdrag och var beredd på ett lägre timpris när uppdraget är längre och mer omfattande. Utvärdera även hur mycket tid det tog för dig att sälja in och förhandla uppdraget. Det är också arbetstid som du ska baka in i timpriset. Då vet du dessutom vilka gig och kanaler som levererar mest lön för mödan.

Kultivera dina relationer
Du är precis som vilket företag som helst. Du vill skapa lojala och återkommande kunder så se till att vårda dina relationer och väx dina affärer. Kanske får du din kund att inse ett nytt behov? Kanske kan du hjälpa dem att ta in underkonsulter som kan lösa det? Vips har du ett helt team som hjälper dig med kundens utmaningar!

💡Bonustips! Skapa starka relationer till de plattformar och nätverk du är med i. Är du top of mind hos dem är det mer sannolikt att de hör av sig till dig med nästa förfrågan.

Vem hittar man på er plattform?

Gigstrs community är framförallt uppbyggt av frilansare, konsulter och flexibel personal inom marknadsföring, service, sälj och tech. De flesta som anslutit sig har en utbildning inom det område de giggar inom, alternativt en längre praktisk erfarenhet. Däremot listar vi gig där företag söker allt från studenter, till juniora och mer seniora roller och därför kan det vara värt att kolla in vår plattform oavsett nivå av erfarenhet om man vill komma igång och gigga. Företag kan i sin tur enkelt filtrera fram önskad erfarenhetsnivå och kompetenser.

👉 Hitta frilansare hos Gigstr

Tre tips för att bygga en snygg Gigstr-profil

Tänk i de klassiska termerna “Vad, var, när, hur och varför” när du bygger din profil:

Vad. Vad kan företag förvänta sig av dig? Förklara dina kompetenser och se till att få ner samtliga sökord företag kan tänkas söka på när de vill hitta profiler som din. Tänk samtidigt på att det inte får bli för brett och spretigt, då riskerar företaget att tro att du bara kan lite om mycket. Hitta din nisch och äg den.

Var och när. Var i världen befinner du dig? Är du öppen för distans? När och i vilken omfattning är du tillgänglig? Genom att specificera detta slipper du lägga tid på opassande förfrågningar.

Hur. Hur kan du hjälpa företaget? Specificera dina tjänster som visar hur du kan hjälpa företaget och på vilken erfarenhetsnivå du hjälper dem. Var ärlig med hur många års erfarenhet du har inom respektive tjänsteområde – det lönar sig i det långa loppet och företag letar faktiskt inte alltid efter det absolut mest seniora alternativet.

Varför. Ja, varför just dig och dina tjänster? Förmodligen erbjuder andra frilansare likartade tjänster. Använd case från tidigare roller och uppdrag för att visa på hur du använt dina kompetenser för att få din uppdragsgivare att nå sina mål och mer därtill.

Hur ser gigekonomins framtid ser ut? Trendspaningar?

Pandemin har lärt oss flera saker. Först och främst har många personer tvingats inse den hårda vägen att den traditionella anställningen inte är så trygg som de hade trott. När det företaget du har jobbat för gör sig av med dig och kanske dessutom hela branschen faller som ett korthus kan dina företags- och branschspecifika kompetenser bli svåra att konkurrera med på resten av arbetsmarknaden. På Gigstr har vi som följd av detta fått in ett stort flöde av nya frilansare som dessutom uppger att de vill ta en ännu större tugga av den munsbit av flexibilitet de fick uppleva genom den våg av distansarbete som sköljt över världen under pandemin.

Samtidigt ser vi i Svenska Nomader och Gigstrs pulsmätning att bara en av tre frilansare har fått minskade intäkter och att en överväldigande majoritet har blivit mer positivt inställda till giglivet under pandemin. Det kan bland annat förklaras med att frilansare har ofta flera olika uppdragsgivare, vilket skapar en ny form av trygghet. Om en uppdragsgivare tvingas dra ner dina timmar kanske de kan ökas hos en annan. Om en uppdragsgivare säger upp dig helt har du fortfarande andra kvar. Det kallas diversifiering och följer precis samma logik som när du ska välja en framgångsrik aktieportfölj.

Det stora hindret för att fler ska våga ta steget och bli egen är att spelplanen inte är jämn. Den traditionellt anställda har automatiskt diversifierat sig genom de trygghetssystem vårt samhälle erbjuder vid förlust av anställningen. De får dessutom enklare ekonomisk trygghet i form av t.ex. bostad eftersom bankerna fortfarande premierar fast anställning över frilans hos låntagare. Vi börjar dock se ljus i tunneln! Både Svenska Nomader och Gigstr diskuterar ofta och gärna dessa frågor med myndigheter, institutioner och andra aktörer för att hitta långsiktiga lösningar. Nu finns t.ex. både a-kassa och banklån för frilansare – och mer är på g!

Om pandemin har lärt arbetsmarknaden något är det att behovet att få välja var, när, hur och för vem du jobbar är starkt hos många av oss. Jag blir inte förvånad om en majoritet av västvärldens arbetskraft giggar om några år.

👉 Det Svenska Giglivet 2021
👉 8 av 10 svenskar föredrar att gigga framför en fast anställning

Ronja Missler

Author Ronja Missler

More posts by Ronja Missler

Leave a Reply