Familjen Wright befinner sig just nu på “hemmaplan” i Lappland i väntan på att det ska bli lite ordning i världen. Erica jobbar som sjuksköterska online och John-Fredrik är multientreprenör, Annabelle, Claire och Estelle… ja, de leker mest i snön för tillfället. Tillsammans skapar de projektet Meandering Wrights – en dokumentär om livet som familj och livsstilen som digitala nomader.
Var befinner ni er för tillfället?
Vi är för tillfället i svenska Lappland i väntan på att Covid-19 situationen i världen ska vända.
Vad jobbar ni med?
Erica jobbar som sjuksköterska online och har alltid i sin arbetssituation letat efter mer frihet. John-Fredrik är entreprenör och har ofta flera mindre, och ibland större, projekt igång.
Tillsammans arbetar vi på vårt projekt Meandering Wrights som finns på Instagram och YouTube. Projektet startades i januari 2020 när vi började vårt digitala nomadliv tillsammans med våra barn.
Meandering Wrights finns till som inspiration och uppmuntran till fler familjer att våga upptäcka världen, och också i förlängningen kunna bidra med stöd och information om det vi lär oss längs vägen.
Hur ser en vanlig dag ut för er?
En vanlig dag börjar oftast tidigt på morgonen då vi äter frukost tillsammans hela familjen. Sedan lämnar vi barnen på skola och förskola. Sedan brygger vi kaffe och sätter igång med dagens arbete, ibland väljer vi olika platser, och ibland sitter vi delar av dagen tillsammans. Är det fint väder jobbar vi utomhus.
Vi äter lunch tillsammans och tar därefter en rask promenad där vi diskuterar och planerar både jobb och familjeliv, och den närmsta tiden som kommer. På eftermiddagen hämtar någon av oss barnen och sedan leker vi med dem resten av eftermiddagen. Lagar mat och eldar i bastun där vi tvättar oss allihopa efter ett iskallt dopp i sjön här utanför. På kvällen brukar vi antingen träna eller fortsätta att jobba vidare.
Berätta lite om vägen till er platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomader?
John-Fredrik har nog mer eller mindre alltid varit platsoberoende då mycket av projekten har kunnat göras online. Erica fick frågan av företaget Capio, som hon jobbar på, om hon var intresserad av att jobba lite online i början av 2019. Det tackade Erica självklart ja till, då vi i familjen länge pratat om våra drömmar att kunna resa mer, uppleva mer och hitta en mer hållbar vardag för oss som familj.
Vi har alltid önskat oss något eget att jobba med. Så vad skulle inte kunna vara roligare än att dokumentera och göra något bra med vårt nya liv – och det var då idéen om Meandering Wrights dök upp.
När vi väl ordnat platsoberoende inkomster började vi fundera på vad vi skulle göra med huset. Skulle vi verkligen sälja det? Jo, efter en del diskussioner kom vi fram till att det alltid finns andra hus att köpa om vi ändrar oss – så varför inte prova. Och det är nog just det, vetskapen om att man alltid kan omvärdera, som gör att vi vågar!
Vilka är era främsta tips till någon som vill bli digital nomad?
Om man är orolig över inkomster, tror vi att en fast anställning där du kan jobba hemifrån är betryggande. Då kan man använda sin tid när man är ledig till att lära känna ett land och dess kultur, istället för att behöva leta nya jobb. Historiskt verkar det dock som att merparten av digitala nomader är frilansare eller egenföretagare, något vi tror kommer förändras med tiden. Speciellt nu med så många som jobbar hemifrån i och med Covid-19.
Vi vill uppmuntra andra som har dessa tankar och planer att våga prova på livet som digital nomad. Det finns inte mycket att förlora, särskilt om man är svensk medborgare. Till Sverige kan man alltid återvända och ha ett bra liv.
Har ni några digitala verktyg som frälst er och som ni kan tipsa om?
- Vi använder oss av Slack som vi tycker är ett väldigt bra digitalt verktyg när det handlar om att ha kontakt med kollegor och samarbeten kring projekt.
- Kolla med din mobiloperatör vilka länder du har gratis surf i. Vi har Telenor som täcker hela Europa, Malaysia, Thailand, USA och några fler.
- AirBnB och NomadX har vi använt för att leta boende, och Google Maps har väldigt många boenden utsatta på kartan, vilket har hjälpt oss att hitta fler boenden.
- Försök få till att så mycket av din post som möjligt blir digital, som exempelvis Kivra.
- Revolut använder vi som bank, eftersom alla svenska banker tar avgifter på korttransaktioner utomlands. Revolt är dessutom helt digitalt.
Vi har många fler tips och tar gärna emot frågor och funderingar. Ta gärna kontakt med oss via vår hemsida: www.meanderingwrights.com
–
👉 Lyssna även på podcast-avsnittet om att leva med småbarn på Bali. Inspireras av Annes och Fredriks historia.
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär