Det flexibla arbetslivet

Matilda och Cool Company reder ut myterna kring egenanställning

Av september 16, 2020 Inga kommentarer

Matilda Konkell i förgrunden av ett kontorIdag går det att läsa i Breakit om att egenanställningsföretag tar halva lönen och andra kommunikativa myter. Vi följer upp på detta med Matilda Konkell som arbetar som kommunikationsansvarig (och frilansväktare) på Cool Company.

Berätta, vem är du?

Det är inte alltid helt enkelt att kort definiera vem jag är och min roll på Cool Company. Titelmässigt är jag PR- och kommunikationsansvarig, men jag har turen att få vara med och peta i det mesta eftersom kommunikation på ett eller annat sätt faktiskt genomsyrar det mesta.

Min främsta uppgift är att se till att våra potentiella användare får veta vilka vi är och hur våra tjänster bäst kan hjälpa dem, samt att våra befintliga användare blir försedda med den information, uppmuntran och guidning de behöver. Tittar man lite närmare på vem jag faktiskt är så är det korta svaret att jag är en sån där halvjobbig person som lägger mig i, inte ger mig och som petar in min åsikt både när den efterfrågas och när den inte gör det, för frilansarnas skull. En frilansväktare! 🦸‍♀️😄

Hur skulle du förklara konceptet egenanställning?

För inte så väldigt länge sedan var det primärt journalister, fotografer, DJs och några till som frilansade.

Idag ser det lite annorlunda ut. Nästan vem som helst kan frilansa, men alla vill nödvändigtvis inte starta ett eget företag. Där finns egenanställning som ett alternativ. Fakturorna kommer iväg till kunden, men man slipper all admin och omfattas dessutom av en trygghet likt en tillsvidareanställning.

Jag själv skulle gärna i nästa arbetsliv vilja vara en frilansande kommunikatör. Men jag drar öronen åt mig av tanken på att dra igång ett företag, redovisa moms och allt det där. Så för min del skulle det i ärlighetens namn bli en egenanställning för att få slippa ligga sömnlös och undra om jag har glömt något. Ren och skär adminångest.

Vem passar det för?

Nu under Covid-19 när arbetsmarknaden fått en rejäl törn och många förlorat jobbet tänker jag att egenanställning kan vara ett bra alternativ för att jobba, man byter anställningsform istället för att byta yrke. Yrken inom sociala medier och marknadsföring, IT och tech har klarat sig ganska bra under pandemin i jämförelse med många andra yrkesgrupper.

Tittar man närmare på vilka som i dagsläget använder oss för att fakturera utan företag är det, förutom heltidsfrilansare och frilansande konsulter, många användare som tar ett uppdrag vid sidan av ett annat jobb, vid studier eller som en hobby. Ett smidigt sätt att dryga ut kassan, eller doppa tån i en ny affärsidé.

En man poppar en massa ballonger

Slår Matilda hål på myterna?

Vad är det här med att ni tar halva lönen?

Nej, nej, nej. Vårt pris för att hantera administrationen och för att den egenanställda ska omfattas av vårt trygghetspaket samt kostnadsfri support är 5,98% på fakturan. Inte en krona mer eller mindre. Däremot måste man som frilansare, oavsett egenanställning eller eget företag, betala skatter och sociala avgifter. Och det är dit de övriga procenten går.

👉 Se hur det fungerar med Cool Companys fakturakalkylator.

Finns det ingen trygghet med egenanställning?

Det beror på vilket egenanställningsföretag man väljer. Med Cool Company omfattas de egenanställda av både olycksfallförsäkring, grupplivsförsäkring och ansvarsförsäkring. De kan dessutom avsätta pengar till tjänstepension, de har rätt till friskvårdsbidrag, sjuklön och andra trygghetsförmåner. Det påminner helt enkelt ganska mycket om en tillsvidareanställning, men med friheten likt en egenföretagare. Men vi kan inte betona nog hur viktigt det är att föranmäla sina uppdrag så att man är försäkrad när man går ut på jobb. Skulle man tappa sin dyra kamera i backen är det svårt att komma i efterhand och berätta att man ju var ute på ett uppdrag när olyckan var framme.

Illustration om att fakturera avslappnat

Illustration: Cool Company

Kan man inte dra av för sina utlägg som i ett vanligt bolag?

Jajamen det kan man, om inköpet man vill göra avdrag för har förbrukats under det aktuella uppdraget. T.ex. att man hyrt en lokal eller annan typ av arbetsplats under de två månaderna man jobbar på ett uppdrag.

Det finns ganska mycket man som egenanställd kan göra avdrag för, vanligast är resor, boende, hyra av varor och inköp av förbrukningsmaterial.

Slutligen, vad är ditt bästa tips till egenanställda?

Jag har ju så många tips, haha, så jag tar mig friheten att slänga in tre tips.

  1. Våga ta betalt: Jag tycker att det är viktigt att frilansare som är egenanställda förstår sitt värde och vågar ta betalt för sin kompetens. Vi har tagit fram en form av lönebarometer som man kan använda som en måttstock – så att man åtminstone inte tar för lite betalt.
  2. Jobba hållbart från start: Oavsett om du är tillsvidareanställd eller frilansare behöver du vila mellan varven, och du behöver semester. Planera uppdragen och planera in fritid så att du håller i längden och behåller livskvaliteten.
  3. Föranmäl uppdrag: Det här kan jag tjata om in i oändligheten. För att vara trygg och försäkrad när du är ute på uppdrag måste du föranmäla uppdraget. Det är superenkelt och gör dessutom att det blir ännu smidigare att skicka iväg fakturan när du utfört ditt uppdrag. Win win!

TopSkills-teamet:

👉 Talent agent Melanie Temml om hur man lyckas på en jobbintervju.
👉 Sandra om hur hon hittade sitt jobb på TopSkills via vår Svenska Nomader.
👉 Rickard om att leda ett team på en föränderlig arbetsmarknad.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar