Digital nomadNomadporträtt

Linnea startade eget för att kunna bosätta sig i Indonesien

2017 träffade Linnea kärleken under en resa till Bali och insåg snabbt att hon behövde hitta ett sätt att kunna stanna kvar på ön en längre tid. Idag är hon lyckligt gift och i full gång med att lära sig allt om vad livet som balinesisk kvinna innebär, samtidigt som hon driver eget företag och konsultar inom sälj och projektledning.

Var befinner du dig för tillfället?

På ön Nusa Lembongan ca 30 minuter båt från Bali, Indonesien.

Vad jobbar du med?

Jag driver eget företag och jobbar som konsult inom säljutveckling och projektledning.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag planerade aldrig att nödvändigtvis bli platsoberoende men jag har alltid rest mycket då jag har ett stort intresse för dykning. Runt årsskiftet 17/18 befann jag mig ett par månader på Bali och träffade då min nuvarande man. Att träffa Tom fick mig att inse att jag behövde hitta ett sätt att kunna stanna här och samtidigt ha en stabil inkomst.

Att driva eget har öppnat upp för att kunna kombinera en framtid för oss i både Sverige och Bali när vi väl vill utöka vår familj. För mig är det också extremt viktigt att behålla tryggheten som kommer med att ha en inkomst och betala skatt i Sverige. Det möjliggör att jag i framtiden kan vara föräldraledig och få en bra pension.

Du har precis gift dig med en balinesisk man – grattis! Hur har det varit att konvertera till hinduism och balinesisk kultur?

Tack! Det har varit en intensiv process med mycket pappersarbete men också väldigt roligt och intressant. Det finns otroligt mycket att lära sig om både hinduism och balinesisk kultur. Jag är otroligt tacksam för min mans familj som både stöttar och visar förståelse för att det kan vara svårt att hänga med i allting såhär i början. Det finns väldigt många olika ceremonier och ritualer, särskilt för en balinesisk kvinna, som jag måste lära mig.

Om någon skulle vara nyfiken på processen att konvertera och se hur ett balinesiskt bröllop går till så har vi dokumenterat allting och lagt på min Youtube-kanal.

Min vardag här är egentligen inte särskilt annorlunda gentemot hur en vanlig dag hade sett ut i Sverige. Jag jobbar heltid, umgås med vänner och familj, deltar ibland i olika ceremonier och utövar aktiviteter som yoga, surfing och dykning.

”Att jobba platsoberoende ger mig helt enkelt det bästa av två världar.”

Hur fungerar det att driva företag från Bali?

I och med att jag jobbar till stor del mot europeiska marknader och har en del svenska kunder behöver jag anpassa mina arbetstider utefter de olika tidszonerna. Det blir alltså att jag jobbar mycket kvällstid men jag trivs bra med det upplägget och att ha dagen över till andra aktiviteter.

Det har varit enkelt att bygga upp ett hemmakontor och få arbetet i sig att fungera. Det enda som är lite problematiskt är att jag måste betala extremt mycket pengar för att få ett någorlunda okej wifi. Den delen av Nusa Lembongan som vi bor på har tyvärr inte så bra täckning och just nu betalar jag ca 2500 kronor i månaden för 16mbps, vilket inte är särskilt snabbt för det priset.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Som med det mesta i livet finns det både för- och nackdelar med att leva som digital nomad och jag tror det är viktigt att börja med att fundera över varför man vill prova på livsstilen. Mitt andra tips är att försöka tänka långsiktigt och fundera över om det är en livsstil du vill ha en längre tid framöver. Då kan det vara värt att t.ex. vidareutbilda eller omskola sig för att kunna få ett jobb som man verkligen trivs med och som kan skötas på distans.

Sist men inte minst kan jag tipsa om att man ser över sin ekonomiska situation och ser till så att man har en budget som fungerar innan man ger sig av. Annars finns risken att man plötsligt står där helt utan besparingar och utan inkomstkälla.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

För mig har IP-telefoni varit avgörande för att kunna jobba platsoberoende. I mitt jobb behöver jag kunna kontakta många olika företag och personer då jag delvis jobbar med försäljning, men ibland även med rekrytering. Detta kräver att jag har ett svenskt telefonnummer som jag kan använda från Bali. Med IP-telefoni kan jag ringa via mitt internet till ett bra pris och utan att någon behöver veta att jag faktiskt inte befinner i Sverige.

👉 Följ Linnea på Youtube och Instagram
👉 Digital marknadsföring på distans från Bali och Perth
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Linda Svensson

Skribent Linda Svensson

Fler artiklar av Linda Svensson

Skriv en kommentar