Det flexibla arbetslivet

Tipsen för hur du lyckas på en jobbintervju

Melanie Temml på Cool Companys kontor

Att du ska komma i tid och vara väl förberedd är en självklarhet. Men inte alltid – har det visat sig. Melanie Temml, Talent Agent och Affärsutvecklare på TopSkills, har en lång erfarenhet av jobbintervjuer och har samlat på sig många tips och tricks längs vägen för hur man lyckas. Men nu är det vår tur att ställa frågorna till henne.

Vad innebär det att vara Talent agent?

Talent agent är ett av många namn för rekryterare eller konsultmäklare.

En duktig rekryterare/konsultförmedlare skulle jag säga är en kombination av en bra människokännare, en duktig säljare, någon som har svart-bälte i långsiktigt relationsbyggande och en krigare som aldrig ger upp.

På TopSkills, och som talent agent, intervjuar vi alla som registrerar sig för att ge ett personligt bemötande och börja bygga på en långsiktig relation, vilket är enligt mig omöjligt utan att träffas och A och O i rekrytering och konsultförmedling

Hur förbereder du dig som intervjuare inför jobbintervjun?

Jag tittar alltid tillbaka till anteckningarna från samtalen, jag är lite “old school” och föredrar anteckningsblocken framför att dra upp en dator på mötet, jag tycker det känns trevligare samt att jag har lättare att minnas saker jag skrivit för hand än på datorn.

Jag antecknar några av de viktigaste punkterna från samtalet, kollar in personens Linkedin-profil och CV, skriver ut CV:t (måste hitta en mer miljövänlig lösning på den) och funderar ut vilka specifika frågor jag har till just denna person som inte ingår i mina vanliga frågor.

Förutom det praktiska går jag in med ett öppet sinne och ser till att ha en trevlig stund. Jag är genuint nyfiken på människor och brukar oftast hitta något gemensamt med personen att prata om förutom jobb.

Vad är dina bästa tips till en kandidat att tänka på inför en intervju?

Lär känna bolaget och de du ska prata med
Besök Linkedin-profilerna för de personer du ska träffa för att få en bättre förståelse för dem och se om ni har några gemensamma kontakter eller annat gemensamt kom skulle kunna komma till nytta eller vara en ”icebreaker”. Det kommer hjälpa dig förstå helheten bättre samt gör att du kan rikta dina frågor mot rätt person och ge ett påläst intryck.

Läs på om bolaget, inte bara på hemsidan utan även via artiklar, nyheter och annat du kan hitta online. Om möjligt prata med någon som du känner som jobbar/jobbat där om möjligt för att få bättre inblick. Dels kommer detta göra dig mer förberedd och kommer kunna göra intervjun mer matnyttig, sen kanske personen till och med kan lägga in ett gott ord för dig internt, tro mig – sådant väger mycket! Du kanske inte tror du känner någon som jobbar där men använd LinkedIn för att söka på det – och vipps! Världen är mindre än man ibland tror.

Lägg tid på förberedelser
Fråga din rekryterare eller kontaktperson vilken typ av intervju det är. Är det en tekniskt intervju där du kommer få skarpa case på plats att lösa, är det “lära känna intervjun” eller är det HR eller farfar (chefens chef) som du ska träffa? Vad vill de personerna ha ut av intervjun och vilken typ av frågor kommer de att ställa? Med den informationen till hands kan du fundera på vilka frågor du har till dem samt hur du ska besvara deras frågor på ett så konkret sätt som möjligt.

Tiden går oftast snabbare än tänkt. Fundera ut vad som är viktigt för dig att ta reda på och förbered några frågor att ställa utifrån det. För att du ska kunna gå därifrån med så mycket matnyttig information som möjligt, kan det vara bra att tänka över dessa saker i förväg.

Gå in i intervjun med ett öppet sinne
Försök att inte färgas för mycket av saker du hört om bolaget/personerna, oavsett om det är positivt eller negativt. Gå dit med ett öppet sinne, en neutral inställning och skapa din egen uppfattning.

Ett möte på ett runt bord med två laptopsTre saker man bör göra under intervjun?

  1. Var så rak och konkret som möjligt i dina svar samt fundera ut exempel i förväg som du kan använda.
  2. Ställ frågor och visa på nyfikenhet under hela intervjun. Bestäm dig efter ifall du vill ha jobbet, inte under intervjun.
  3. Var ärlig och våga berätta vad du är bra på, men framförallt – var dig själv. Alla är vi medmänniskor i slutändan oavsett titel och roll.

Tre saker man inte bör göra?

  1. Prata inte negativt om en tidigare arbetsgivare/kollega/chef.
  2. Ge inte ett för invecklat/detaljerat svar som tar väldigt lång tid.
  3. Var inte luddig med vad du vill, tycker är kul och vad du brinner för.

Är det något som många glömmer inför/under en jobbintervju?

Något att anteckna på.

Det löser sig oftast (och man kan anteckna i mobilen i värsta fall) men jag tycker t.ex. att ett anteckningsblock ger ett förberett intryck och är trevligare än att plocka fram mobiltelefonen eller datorn. Du vill också lätt kunna se de frågorna du hade förberett och det kan vara skönt att inte behöva ha allt i huvudet, speciellt om man är lite nervös.

Vad är det mest extrema du varit med om på en jobbintervju?

Att en kandidat fick ett erbjudande direkt på plats under första intervjun efter bara en timme. Och accepterade samt signerade ett anställningsavtal.

TopSkills-teamet:

👉 “Frilansväktaren” Matilda Konkell reder ut myterna kring egenanställning.
👉  Sandra om hur hon hittade sitt jobb på TopSkills via vår Svenska Nomader.
👉 Rickard om att leda ett team på en föränderlig arbetsmarknad.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar