Enligt en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Cool Company, fortsätter intresset för att frilansa vara starkt hos svenskarna. 7 av 10 menar på att de hade velat ta uppdrag vid sidan av sitt ordinarie jobb. Här berättar Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company, mer om resultaten från undersökning och delar med sig om framtidsspaningar inom frilanslivet.
Frilansintresset fortsätter att växa
Om erbjudandet dök upp skulle alltså fler svenskar vilja ta frilansuppdrag vid sidan av sitt ordinarie arbete – männen (72%) något mer än kvinnorna (62%). Matilda Konkell uttrycker att det kan handla om att fler blivit intresserade av att utforska den flexibilitet och de möjligheter som ett frilansliv kan medföra.
– Att frilansa vid sidan av är ett smart sätt att ta reda på om frilanslivet faktiskt är någonting för dig. Det passar ju faktiskt inte alla av flera olika anledningar. Men det är också bra för att ge sig själv lite tid att bygga upp en kundkrets och ett nätverk, två ofta viktiga faktorer för frilansare, samtidigt som man behåller sin inkomst.
Geografiskt läge spelar allt mindre roll
Att jobba digitalt på distans blev snabbt det nya normala under pandemin och de flesta har vant sig vid att arbeta i distribuerade team. Det kan ha bidragit till att många svenska nu inte bryr sig på samma sätt som tidigare om var i världen arbetsgivaren finns. 7 av 10 uppger att de kan tänka sig arbeta på distans för ett företag med bas i ett annat land, speciellt i den yngre ålderskategorin 18-29 år där hela 75% ställer sig positiva till frågan.
Matilda uttrycker själv att en trendspaning inom frilanslivet är just utökade möjligheter att arbeta med kunder och företag som har sin bas i andra städer eller länder.
– Jag tror att vi kommer se allt fler som kommer igång och breddar sin kund- och uppdragsbas utanför sitt geografiska område, likaså varifrån man själv väljer att jobba. Många har fortsatt med hemmakontoret efter pandemin och kontoret har förlorat sitt ursprungliga värde, men vi har ännu inte sett att skärmfriheten (dvs att våra skärmar ger oss friheten att jobba och hitta uppdrag utan geografiska begränsningar) utnyttjats till max. Det tror vi att det kommer bli ändring på nu.
Undersökningen visar också att varannan svensk hade kunnat tänka sig att flytta utomlands för jobbet, speciellt kvinnor i åldersgruppen 18-29 år där 61% är sugna på att testa på att bo och arbeta i ett annat land.
Frilansbarometern: kreativa yrken populärast bland svenska frilansare
Cool Companys frilansbarometer som flera gånger om året tar tempen på Sveriges frilansare, visar att det precis som tidigare är i Stockholms län vi hittar majoriteten av svenska frilansare (sett till antal invånare). Däremot är det i Örebro län som störst ökning av frilansare skett sedan 2020 där siffran stigit med hela 88 procent. Därefter följer Västerbotten län med en 50-procentig ökning och Södermanland med 27 procents ökning.
– Frilansare i Stockholmsområdet har haft 16 procent fler uppdrag under årets första månader. Företag runtom i landet har börjat inse att varje kompetens inte behöver anställas internt, utan att man lika enkelt kan ta in kompetens vid behov. Det har lett till fler uppdrag för frilansare, och i sin tur en utökad frilanspool för företag att rekrytera från, säger Matilda Konkell.
2022 är det de kreativa yrkena som är mest populära bland svenska frilansare och då främst olika jobb inom marknadsföring, design och fotografi.
Matildas 3 bästa tips för att komma igång som frilansare
Starta mjukt
Man behöver inte gå från noll till hundra, utan testa ett uppdrag vid sidan av din vanliga sysselsättning och känn på vattnet. Ta din tid att hitta din plats i frilansbranschen och skapa ditt nätverk utan att sätta för hård press på dig och din ekonomi. På samma tema kan det vara skönt att starta genom att fakturera utan företag till en början, i stället för att starta ett eget bolag direkt.
Jobba hållbart
Det är så lätt att bli exalterad och gasa på när man jobbar för sig själv och med något man verkligen tycker om. Men likväl måste kropp och knopp få vila mellan varven. Försök sätta upp rimliga arbetstider och planera in lediga dagar och semester så att du även håller för livet efter arbetslivet.
Safety first
Oavsett om man är anställd, frilansare eller någon annan typ av arbetsform behöver du vara försäkrad. Skulle olyckan, fysisk eller digital, vara framme vill man inte stå där och vara efterklok. Genom försäkring skyddar du både dig som person och ditt arbete med dina kunder.
–
👉 Matilda och Cool Company reder ut myterna kring egenanställning