Co-workingDet flexibla arbetslivet

Arctic Co-working Lodge lockar äventyrliga digitala nomader till Lofoten

Det första Stian Morel gör på morgonen när han vaknar är att kolla tidvattnet utanför Arctic Co-working Lodge. Här uppe i Lofoten, i norra Norge, bosatte han sig för två år sedan för att kunna jobba på distans och samtidigt surfa när han ville, omringad av världens kanske mest dramatiska natur. Antingen blir det en tur på brädan innan jobbet på lodgen, annars får surfingen vänta tills strömmarna ligger rätt på eftermiddagen så att han kan fånga de bästa vågorna.

– Här kan du surfa på morgonen, arbeta och äta lunch, sen ge dig upp på ett berg och åka skidor på eftermiddagen. Sen jobbar du lite till och äter något litet innan du ger dig iväg för dagens sista surfing, säger Stian.

Det var sommaren 2018 som Arctic Co-working Lodge för första gången slog upp sina dörrar. Bakom denna populära hub för digitala nomader, som erbjuder så väl co-working och co-living som community och äventyr, ligger Stian Morel och Rolf Oftedal. Två norrmän som under sina universitetsstudier i södra Norge båda drömde om att etablera en hub för distansarbete i Lofoten.

– Varken jag eller Rolf var ute efter ett vanligt 9-till-5 jobb. Vi är väldigt inne i surfing och utomhusaktiviteter och ville kombinera det med våra arbeten. Från vänner hade vi hört talas om hubbar för co-working och surfing i Bali och Portugal, och kände båda två direkt att vi ville starta något liknande i Lofoten. Så vi gjorde det, berättar Stian.

Under hösten 2017 började de båda vännerna att undersöka vilka möjligheter som fanns att starta upp en hub i Lofoten. I den lilla fiskebyn Tangstad kom de i kontakt med en 70-årig fiskare som hade både pengar och ett slitet fiskehus i sina ägor. När de presenterade idén om att göra om fastigheten till ett kombinerat co-working och co-living space fastnade mannen direkt för förslaget. Med start i januari 2018 påbörjades arbetet med att rusta upp den gamla lokalen och göra den lämpad för en vibrerande digital nomad-community.

Renoveringen och planeringen pågick under våren samtidigt som universitetsstudierna fortsatte. Rolf läste innovation och ledarskap och Stian studerade till skeppsingenjör.

– Idag har jag ett distansjobb som ingenjör på ett skeppsföretag där jag jobbar deltid. Min chef säger att det inte spelar någon roll var jag är, bara jag levererar det jag ska på jobbet, berättar Stian.

En digital nomadhub i Lofoten

Vid Arctic Co-working Lodge finns co-working kontor med moderna arbetsplatser, höghastighetsinternet på 100 mbps och alla faciliteter man kan behöva för att utföra sitt arbete på distans. Det finns även ett co-living space med totalt 12 bäddar, där besökare har möjlighet att bo i allt från en vecka till flera månader. Den som kommer med egen husbil eller segelbåt kan också ansluta sig till communityn i veckor eller månader.

I anslutning till lodgen finns också Nomad’s Café som blivit en populär mötes- och arbetsplats för såväl beskare till lodgen som lokalbefolkningen. Här samlas entreprenörer, startup-grundare och digitala nomader för att nätverka och arbeta.

– Människor kommer hit och stannar en månad eller längre. Här finns möjlighet att jobba, att upptäcka naturen runtomkring och att lära känna nya vänner. För oss är community verkligen det viktigaste. Digitala nomader från hela världen kommer och lär känna lokalbefolkningen som hänger runt lodgen. Det är ett bra sätt att lära känna unga från trakten.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Om jag vaknar tidigt eller sent en dag beror helt på tidvattnet, och om jag ska surfa på morgonen eller inte. Jag åker till kontoret, sätter på kaffe för alla våra medlemmar, och sen sätter jag mig och jobbar. Först kanske jag fokuserar på mitt ingenjörsjobb, och sen blir det arbete med marknadsföring för lodgen på eftermiddagen.

Vad är det som lockar människor med Lofoten?

– Nu svarar jag utifrån min magkänsla. Jag tror att de som kommer hit är väldigt individualistiska. Det är personer som gillar att utveckla en ny färdighet, som att surfa eller klättra. Människor som älskar att klättra, hajka, surfa och att vara ute i naturen. De drivs av känslan av att bemästra något.

Hur har coronapandemin påverkat er? 

– Under våren fick vi många avbokningar, och färre människor som bokade in sig. Men nu i sommar har det börjat rulla på igen. Tidigare kom besökare från USA, Storbritannien och Frankrike. Nu är det mest andra personer från Norge så väl som Finland och Sverige samt östra Europa. Än så länge ser utsikterna för hösten goda ut.

Varför ska man besöka Arctic Co-working Lodge som digital nomad?

– Det är en liten bit att ta sig hit upp, men när du är här finns alla bekvämligheter du hade haft hemma. Med höghastighetsinternet och möjligheten att lära känna så många bra människor. Samtidigt befinner du dig på världens sjukaste lekplats för vuxna. Här hittar du ro för att jobba hårt, och sen när du jobbat klart ger du dig ut på havet och surfar.

👉 Co-working och flexibelt arbete på uppgång enligt experten
👉 Allt mer av Sveriges yta blir till Co-working

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar