Co-workingDet flexibla arbetslivetDigital nomad

5 innovationshubbar att besöka i världen

Det blir allt vanligare att jobba utanför det traditionella kontoret och istället söka sig till coworking för arbete. Med distansarbetet här för att stanna växer betydelsen av olika hubbar fram runtom i världen dit man kan åka för jobb, events och nätverkande.

I oktober 2020 genomförde Svenska Nomader tillsammans med Boden Business Park en förstudie med syfte att identifiera hur man etablerar en innovationshubb som kan bidra till regional utveckling och lokal verksamhet. Globalt sett finns det flera framgångsrika hubbar som lyckats med detta och genom att närmare undersöka hur nio hubbar i olika länder är uppbyggda, har vi fått en bättre inblick i vilka faktorer som bidrar till skapandet av en attraktiv innovationshub.

Community – en framgångsfaktor

Efter att studien sammanställts står det klart att det är hubbarnas communityn som skapar deras framgång. Samtliga har stort fokus på att vilja förstå och försöka möta medlemmarnas sociala och praktiska behov och lägger därför mycket energi på att skapa en flexibel arbetsplats som har utrymme för olika events och sociala aktiviteter. Samtidigt ser de också till att ha en gemensam plattform för communityt online där medlemmarna kan kontakta varandra utanför hubbens väggar.

👉 Maila oss för att veta mer och ta del av hela studien

5 hubbar att besöka och inspireras av

 

Medellin, Colombia

Circular Co-working är en sammanslagning mellan fem olika hubbar i Medellín, Colombia som tidigare opererade individuellt. Varje hubb har sin egen stil och lockar olika målgrupper och man kan skräddarsy sitt medlemskap för att få tillgång till flera hubbar. De kör fullt ut på community-first och samarbetar med flera företag för att kunna erbjuda förmåner som får medlemmarna att trivas lite extra.

 

Hubud, Indonesien

Hubud är ett coworking-ställe och mötesplats i staden Ubud på ön Bali i Indonesien. Deras koncept är en blandning av ett community, kontor och coliving för digitala nomader och de som valt en mer platsobunden livsstil. Ägaren av Ubud äger också populära Dojo Coworking i Canggu där det finns ett nära partnerskap med erbjudanden som medlemmar hos båda hubbar kan ta del av.

 

Ett rum med stora fönster, fåtöljer och bord.

Boden Business Park, Boden, Sverige

I centrala Boden har företagsparken Boden Business Park växt fram de senaste åren. Här samlas kommun, näringsliv och utbildning på en och samma yta, med ett extra fokus på spelindustrin genom Boden Gamecamp. På uppdrag från kommunen utvecklas parken till att vara en näringslivsfunktion som samtidigt bidrar till att göra Boden till en attraktiv destination för både företag och privatpersoner. Boden Business Park vill ses som Norrlands största vardagsrum dit man alltid kan komma och hänga, dricka kaffe och umgås.

 

Arctic Coworking, Norge

Arctic Co-working Lodge erbjuder coworking och coliving i den lilla fiskebyn Tangstad i Lofoten i Norge, med närhet till fantastisk natur, surfing, bergsklättring och skidåkning. Här finns bra faciliteter för att arbeta på distans och tillhöra en community, i kombination med närhet till surfing året runt. En perfekt destination för den äventyrslystne!

👉 Vi har pratat mer med Arctic Co-working Lodge

 

Sundesk, Marocko

SunDesk är ett coworking- och coliving-ställe och i staden Taghazout i Marocko. Hubben startades 2014 och är ett av världens första coworking-ställen. Idag fortsätter de locka många digitala nomader med sin “keep it simple”-approach, däremot har de endast plats för 14 personer och därför får den som vill besöka SunDesk oftast både bo och jobba här.

👉 Community-first, den nya trenden på arbetsmarknaden
👉 Lista: 15 grymma coworking-ställen i Sverige

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar