Co-workingDet flexibla arbetslivet

Experterna om morgondagens arbetsplats

Hur kommer arbetsplatsen att se ut post-corona? Vilken roll kommer co-working spaces och öppna mötesplatser spela på framtidens arbetsmarknad? Och hur kan organisationer förbereda sig för framtidens hybrida arbetsplats och arbetssätt? Vi frågar Robin Vetter på Goto10 / Internetstiftelsen och Mille Beckman, COO på GoToWork och expert på hållbart arbetsliv.

Vad är era tankar kring framtidens arbetsplats? 

”Jag tror att kontoret som arbetsplats har fått sig en ordentlig utmanare eftersom så pass många av oss mer eller mindre tvingats testa att jobba på andra platser, och sett att det funkar! Det är nästan som att kontoret tidigare tog oss för givna, och nu måste det kämpa för att fortsätta vara relevant i våra arbetsliv,” menar Robin Vetter.

”Framtidens arbetsplats är en arbetsplats som befinner sig i gränslandet mellan det digitala och det fysiska. Vad som tillförs till organisationen är det centrala. Den fysiska platsen kan variera, den sociala interaktiviteten kommer att vara drivande. Vi behöver se på arbetsplatsen mer som ett Hub där man möts och delar erfarenheter; kollegor, samarbetspartners och andra aktörer emellan,” säger Mille Beckman.

Vad behöver man som organisation tänka på när det kommer till flexiblare arbetssätt?

”Det är en stor fråga som handlar om många olika aspekter, från ledarskap och medarbetarskap till mer praktiska delar. Men som med allt byggande handlar det i första hand om att sätta grunden. Där behöver de flesta organisationers anställningsformer först anpassas, för flexibilitet kräver förtroende och tillit, och det måste genomsyras ända ner. Har anställningsformen hängt med?” säger Mille Beckman.

Vilken betydelse kommer olika typer av mötesplatser att ha i framtidens arbetsliv?

”Min magkänsla säger mig att platser som Goto 10 kommer ha en roll som mötesplats, men kanske inte för den typen av kunskapsförmedling som var vanlig innan pandemin eftersom fler fått lära sig ta del av kunskap digitalt. I samma veva tror jag också att vi blivit mer noggranna med vår tid, så min gissning är att vi kommer få se utbudet skifta mer och mer till mingel- och nätverksevenemang med tydliga teman och inriktningar på öppna mötesplatser. Med lite tur leder det till starkare, om än mindre communitys – både hos oss och på andra håll!” säger Robin Vetter.

Vad innebär det att ta klivet att bli ’digital first’ som organisation och varför är det viktigt?

”I en organisation behöver kunskap och information delas. Det är viktigt att då tänka laget för jaget. Med det menar jag att information måste delas på ett enkelt sätt för att kunna tillgängliggöras digitalt. För att möta framtidens hybrida arbetsliv måste organisationer först ställa om sitt arbetssätt till digitalt; inte bara ha videomöten. Det handlar snarare om att arbeta, samskapa och socialisera digitalt. Att tänka ’digitalt först’ är att digitalt synliggöra arbete, samt att jobba samtidigt och osamtidigt. Det är vad som gör att vi kan bibehålla den flexibilitet och autonomi vi önskar samtidigt som vi håller oss anställningsbara,” säger Mille Beckman.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja arbeta från ett co-working space med syfte att lära känna andra likasinnade?

”Jag tror att de flesta som söker sig till en öppen arbetsplats är mer än beredda att berätta vad de jobbar med och ofta lika kontaktsökande som en själv, så var inte rädd för att ta kontakt med andra! Samtidigt tycker jag att det är jätteviktigt att respektera den delade arbetsmiljön och andras behov av tid och kanske arbetsro. Så var inte rädd för att föreslå en kaffe, en lunch eller bara en pratstund, och försök sen i största möjliga mån att ta snacket då. Hellre närvaro och koncentration i samtalet än att småprata med alla andra hela tiden. På så sätt får alla bättre förutsättningar att anpassa interaktionen efter egna förutsättningar!” säger Robin Vetter och fortsätter:

”Sen tror jag också på principen att själv försöka skapa det man efterfrågar, så om du till exempel tycker att det vore kul med en gemensam stand-up på morgonen: kolla om du kan hålla i en själv!”

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar