Det flexibla arbetslivet

Hur nätverkar man sig till jobb?

I senaste vloggavsnittet pratar Yasmine om hur man skaffar sig värdefulla jobbkontakter och nätverkar som digital nomad. I ett tidigare avsnitt pratade vi om hur man kan hitta jobb men eftersom konkurrensen är hög, särskilt på globala onlinebaserade jobbplattformar, så är det många som i första hand får sina uppdrag via kontakter. Vi ställde frågan kring hur svenska digitala nomader vanligtvis går tillväga för att få jobb i vår Facebookgrupp (ansök gärna om att bli medlem om du inte redan är det). ”Genom kontakter” var det i särklass populäraste svaret. Det egna nätverket blir allt viktigare på dagens arbetsmarknad men hur gör man då om man inte har ett kontaktnät inom det området man vill jobba inom?

Yasmine har satt ihop en guide kring hur man nätverkar sig till jobb med fem tips som är hämtade från boken Never Eat Alone av Keith Ferrazzi.

Tips 1. Hjälp andra att bli framgångsrika

Ett framgångsrikt nätverkande börjar med att alltid vara beredd att lyfta och rekommendera andra i sitt nätverk. Ha därför som motto att alltid hjälpa andra. Fråga vad du kan göra för dem, inte vad de kan göra för dig. Genom att vara beredd att ge och dela med sig av det egna kontaktnätet kommer andra i din omgivning att bli mer benägna att också rekommendera dig nästa gång. ”What goes around, comes around”. Testa själv! Nästa gång du träffar eller mailar med någon, frågadå om du kan hjälpa dem med något. Du kommer att bli förvånad hur mycket du själv kan få tillbaka i längden.

Tips 2. Bygg ditt personliga varumärke

Vad är ditt expertområde? Det finns mycket att tjäna på att bygga sitt personliga varumärke, särskilt som expert på det område du vill jobba inom. Skriv blogginlägg, dela intressanta tankar på LinkedIn, gästa andras podcasts eller varför inte starta en egen vlogg där du diskuterar ditt expertisområde och delar med dig av din kunskap till andra. Erbjud dig att prata på en konferens eller meetups. Om du positionerar dig själv som expert på ditt område ökar chansen att andra kommer ihåg dig och hittar till dig när de söker någon med din kompetens.

Vi letar alltid efter experter som vill tycka till om framtidens arbetsliv och distansarbete på Svenska Nomader – det är bara att slänga iväg ett mail till hej@svenskanomader.se om du har något att dela med dig av!

Tips 3. Tänk strategiskt och var påläst

Fundera kring varför det är viktigt för dig att nätverka och vad målet är med att komma i kontakt med olika personer. Skriv listor över personer du vill lära känna eller komma i kontakt med. Det kan vara någon du läst om i tidningen, lyssnat till via podcast eller kanske sett på en konferens. Våga höra av dig till personer som du ser som strategiskt viktiga för att du ska lyckas nå dit du vill. Och kom ihåg att i första hand tänka på vad du kan göra för dem när du hör av dig – inte tvärtom!

Tips 4. Ut och nätverka

Bestäm dig för att träffa en ny person i veckan över en kaffe eller lunch. Gå även på två nätverksevent i månaden som du t.ex. kan hitta genom Meetup.com. Allt nätverkande måste inte ske fysiskt, utan det går att nätverka med nya personer även online.

Personligen har jag som rutin att viga varje torsdag mellan kl 11:00 – 13:00 till olika Skype-samtal. Jag kan även rekommendera den svenska tjänsten LunchIn där du kan komma i kontakt med och bjuda intressanta personer på lunch. Det är superbra! Hela poängen med boken Never Eat Alone är att man inte ska förlora tid på att äta lunch själv utan istället ta tillfället i akt och träffa någon över ett intressant samtal.

Tips 5. Följ upp!

Följ upp med alla ni träffar – på riktigt! Det är så många som inte hör av sig efter det att man setts och då kan relationen snabbt rinna ut i sanden. Om du har sagt att ni ska höras efter mötet, säkerställ då också att du faktiskt hör av dig. Maila och tacka för samtalet, skicka en länk till en intressant artikel som handlar om något ni pratade om under mötet, tipsa om något relevant eller koppla ihop personen med någon du tror hen skulle ha nytta av. Man tjänar alltid på att vara trevlig, följa upp och visa att man är tacksam över att någon tog sig tid att träffa/prata med en.


Alla dessa tips kan hjälpa dig att träffa nya människor, få fler kontakter och därmed öka dina chanser att hitta nya jobb eller uppdrag. Kom ihåg, det är alltid klokt att börja bygga sitt nätverk innan man behöver det. Även om du har massa uppdrag eller jobb just nu vet du aldrig vad som händer i framtiden. Då är det bättre att vara proaktiv och bredda nätverket redan nu med personer du ser upp till, kan lära dig av, ha ett karriärmässigt utbyte med eller helt enkelt sådana som får dig att må bra och ger energi.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar