Att jobba som frilansare blir allt mer populärt idag. Extra attraktiv är denna bransch för digitala nomader som vill kunna jobba hemifrån och bestämma sina egna arbetstider.
Idag finns det många arbeten tillgängliga för dig som vill jobba som frilansare. I denna artikel ska vi titta närmare på sex av de mest populära jobben, men vi börjar med att gå igenom vad frilans faktiskt innebär.
Vad är en frilansare?
En frilansare är en person som utför olika uppdrag åt företag utan att vara anställd. Istället för att få en fast månadslön fakturerar frilansaren företaget för sina tjänster. Lönen kan därmed variera beroende på antalet uppdrag eller timmar.
För att kunna jobba som frilansare måste du antingen öppna en enskild firma för att kunna fakturera eller vända dig till ett egenanställningsföretag som fakturerar åt dig (till exempel Cool Company eller Pay2me).
(Det finns även möjlighet att utföra frilansuppdrag till viss grad som privatperson; läs mer om att anlita en privatperson på Skatteverkets hemsida här)
Har du en egen firma måste du själv hålla koll på fakturering, skatter och andra avgifter medan egenanställningsföretaget sköter allt detta åt dig – dock mot en viss avgift.
Fördelar med frilans
- Jobba med det du faktiskt älskar
- Bestäm dina egna arbetstider
- Res obehindrat (så länge du har internet)
- Utför uppdrag åt flera olika företag samtidigt
Nackdelar med frilans
- Inga förmåner i form av pension eller försäkringar (om du inte fakturerar via ett egenanställningsföretag)
- Risken att bli utan uppdrag under en viss period
- Hög konkurrens inom vissa branscher
Hur blir man frilansare?
Om du vill jobba som frilansare bör du först fundera över vilka kunskaper du kan sälja och vilka branscher som faktiskt kan vara intresserade av dem. Att ha en tydlig plan kan hjälpa dig att komma igång som frilansare.
Därefter måste du bestämma dig för om du vill öppna en enskild firma eller om du vill fakturera utan företag. Det finns fördelar med båda alternativen men är du ny i frilansvärlden kan det vara enklast att ta hjälp av ett etablerat egenanställningsföretag.
Nästa steg är också det viktigaste – att hitta kunder. Du kan till exempel söka bland jobbannonser, utnyttja ditt kontaktnät eller själv lägga upp annonser på vad du kan hjälpa företag med. Du kan även kontakta företag direkt och förklara varför de behöver dina tjänster.
6 populära frilansjobb
Vissa frilansjobb är mer populära än andra, särskilt för de som vill kunna jobba hemifrån eller resa och jobba samtidigt. Nedan ska vi titta närmare på sex av de vanligaste frilansjobben.
1. Frilansande webbutvecklare
Webbutvecklare är mer eftertraktade än någonsin, vilket främst beror på att allt fler företag blir aktiva på webben. Som frilansande webbutvecklare jobbar du med att programmera och designa hemsidor åt företag.
Jobbet kräver såklart en del kunskap, men som erfaren webbutvecklare kan du få en månadslön som ligger över genomsnittet. Det kommer dessutom alltid att finnas behov av webbutvecklare, så risken att stå utan uppdrag är relativt liten.
Något som dock kan vara lite kämpigt för frilansande webbutvecklare är den stigande konkurrensen, då yrket är väldigt populärt.
2. Frilans inom grafisk design
Även frilans inom grafisk design är populärt idag. Detta yrke är kreativt och passar den som gillar att skapa. Grafiska designers arbetar nämligen med att formge allt ifrån typsnitt och logotyper till layouter och trycksaker, till exempel flyers eller broschyrer.
Man kan säga att grafisk design handlar om att ta fram designer som passar olika företag. Eftersom stor del av den grafiska formgivningen sker med hjälp av olika program på datorn finns det goda möjligheter att hitta frilansjobb inom denna bransch.
Återigen är en stor fördel när det kommer till frilans att du som jobbar som grafisk designer har möjlighet att ta på dig så många uppdrag som du själv vill.
3. Frilansande journalist
Många drömmer om att bli journalister, men att få ett heltidsjobb som journalist idag kan vara svårt. Då kan det vara en god ide att testa livet som frilansade journalist. Här skriver du dina egna texter som du sedan säljer till tidningsskrifter eller magasin.
Visst kan konkurrensen vara hård även i frilansbranschen, men om du har goda kunskaper inom ett visst område kan det bli enklare att hitta långsiktiga samarbetspartners.
Är företagen nöjda med dig kommer du att få ett gott rykte, vilket kan leda till mer välbetalda jobb. I vissa fall kan du till och med tjäna bättre som en frilansande journalist än som en anställd journalist.
4. Frilansande fotograf
Fotografbranschen sägs vara tuff, men som frilansare är det inte allt för svårt att hitta kunder. Som frilansande fotograf säljer du antingen fotografier som du själv tagit eller så tar du betalt för specifika fotouppdrag, till exempel bröllopsfotografier.
Om du vill jobba som frilansande fotograf är det extra viktigt att skapa en portfolio där kunderna kan se dina tidigare arbeten. Konton i sociala medier kan dessutom hjälpa kunder att hitta dig istället för tvärtom.
En nackdel med att jobba som frilansande fotograf – åtminstone om du säljer uppdrag, är att du inte kan resa och jobba samtidigt.
5. Frilansa som IT-konsult
Begreppet IT-konsult är väldigt brett och innefattar bland annat webbutveckling, men även en rad andra områden inom IT. Som frilansande konsult arbetar du oftast på plats hos olika kunder, till exempel som projektledare eller som en slags brygga mellan företaget och ett IT-team.
Lönen baseras främst på de timmar du spenderar hos kunden, inte på de uppdrag du gör. Att frilansa som IT-konsult kan vara givande på många sätt, men eftersom du oftast måste arbeta på plats erbjuder arbetet inte lika mycket frihet som många andra frilansjobb gör.
6. Frilans inom content writing
Frilansjobb inom content writing är enkla att hitta, särskilt om du har kunskaper inom SEO (Search Engine Optimization). Content writing innebär att du skriver artiklar och inlägg åt företag. Målet är ofta att du ska hjälpa företag att stärka sin position bland sökresultatet.
I princip alla webbaserade företag idag behöver content writers för att bli synliga för potentiella kunder. Som frilansare fakturerar du antingen för ett visst antal artiklar eller för ett visst antal ord.
Eftersom arbetet enbart sker via datorn finns det goda möjligheter att jobba hemifrån eller att jobba under tiden du reser.
Hitta lediga frilansjobb
Att hitta frilansjobb är inte alltid så lätt eftersom de flesta företag enbart annonserar ut fasta positioner. Nedan hittar du några snabba tips på hur du kan hitta lediga frilansjobb enklare.
- Utforska hemsidor som specificerar sig på just frilansare. Här kan du enkelt hitta kunder som är ute efter just dina kompetenser.
- Kontakta företag inom din nisch och beskriv vad du kan hjälpa dem med.
- Utnyttja ditt eget kontaktnät! Prata med vänner och familj eller lägg upp en ”jobbannons” på Facebook.
–
👉🏼 Hitta frilansjobb i vårt frilansnätverk
👉🏼 Lär dig mer om distansjobb som betalar bra
Frilansare= person som inte är fast anställd och jobbar en (kortare) period. Behöver INTE vare en person med eget företag el som fakturerar via egenanställningsföretag (t ex FrilansFinans). Kan även ha A-skatt, anställd, dvs gå på lön. (Mycket säkrare eftersom A-kassorna har en avog inställning till egenföretagare. ) Rätta gärna i texten ovan eftersom detta är ett alltför vanligt missförstånd.
Hej Anna, tack för din kommentar. Du har rätt i att det finns möjlighet att anlita en privatperson också; och att det går att kalla det för att ta in en frilansare med A-skatt. Vi har gjort en uppdatering i texten och hänvisar vidare till Skatteverkets hemsida för mer information.