Under pandemin har intresset för att leva vanlife ökat enormt i flera länder, och inte minst i Sverige. Isabel Waite driver idag Sveriges största online-community för vanlife:are tillsammans med sin man Carl, och berättar mer om hur livet på fyra hjul har sett ut de senaste åren.
Berätta om dig själv och om hur resan med Vanlife Sverige började.
Jag fick med mig vanlife redan från barndomen, även fastän själva termen inte skulle uppfinnas förrän långt senare. Mina föräldrar byggde om en gammal Peugeot redan innan jag föddes och jag fick hänga med på min första resa när jag bara var några dagar gammal – då med mina tre syskon och familjens schäfer. Vi spenderade hela somrarna i “bussen” som vi kallade den, men när hon tillslut gick sönder föll den livsstilen i glömska, tills jag och min man Carl återupptäckte vanlife för cirka tio år sedan.
Vi drog igång Vanlife Sverige i hopp om att hitta likasinnade som också gillade livsstilen. Att vi några år senare skulle vara närmare 18 000 medlemmar var ingenting vi ens hade kunnat drömma om. Idag är Vanlife Sverige ett community där människor träffar vänner, likasinnade och till och med kärleken. Det delas kunskap, byts grejer och dras ihop träffar. Helt fantastiskt!
Hur har ert vanlife-liv sett ut under pandemin?
Det har faktiskt inte varit så annorlunda jämfört med innan pandemin. Fördelen med vanlife är just att du kan umgås med människor utomhus men samtidigt ha ditt eget lilla hem med dig där du kan laga mat, sova och gå på toa. För somliga har det varit problematiskt att det inte varit tillåtet att passera landsgränser, men vi är väldigt anpassningsbara och har istället hållit oss i vår närmiljö.
Hur upplever ni att Covid-19 har påverkat vanlife-trenden?
Vi har bl.a. märkt det genom att medlemmarna i vårt community nästintill fördubblats under pandemin. Vanlife är ju som sagt det perfekta sättet att resa på under en pandemi (cykel och tält är väl det enda som är bättre?) vilket har lett till att många upptäckte det när andra alternativ inte längre var tillgängliga.
Tyvärr har det också fått lite negativa konsekvenser eftersom allt fler vans har samlats på få platser och inte alla har varit så duktiga på att städa efter sig. Det har i sin tur lett till att det dykt upp vägbommar och förbjuden camping-skyltar på en del platser, vilket är väldigt tråkigt. Min förhoppning är att människor blir bättre på att plocka upp efter sig och att kommunerna skapar bättre förutsättningar för att slänga skräp och tömma toaletter och gråvatten längst vägarna. För även om jag tror att många säkert kommer att återgå till andra typer av resande nu när världen öppnar upp igen, tror jag att vanlife är här för att stanna.
För- och nackdelar med att jobba från en van?
Sedan vi skaffade solceller på vår van finns det egentligen inga större nackdelar med att jobba därifrån. Men om du är beroende av din dator för att jobba är det väldigt störigt om du måste avbryta när batteriet börjar blinka rött och då är solceller nästan ett måste.
Fördelarna däremot är nästan oändliga. Du kan ställa dig i den miljö som du för tillfället känner för. Du kan ta ett dopp på lunchen eller njuta av kaffet i solen utanför vanen. Du har allt du behöver inom ett par meters avstånd och slipper ta dig till kontoret, köpa någonting för att få sitta kvar som när man jobbar från ett café, och inga störiga bordsgrannar som låter när du försöker koncentrera dig.
Vad är viktigt att tänka på om man vill kunna jobba från sin van?
Fundera över vad du behöver för att kunna utföra ditt jobb. Är du beroende av en dator och andra elprylar skulle jag definitivt rekommendera att skaffa solceller. Andra saker som jag inte skulle vilja vara utan utifrån en arbetssynpunkt är en bekväm sittplats, möjlighet att laga mat och en toalett. Det senare är en smaksak, somliga föredrar att sköta sina behov i skogen men se då för sjutton till att gräva en grop! Det är inte så glammigt att snacka om sånt, men det är inte heller så härligt att möta mängder med toapapper när du är ute på din skogspromenad.
Sen måste du också fundera på i vilket klimat du ska använda vanen – behöver du en värmekälla eller är det tvärtom så att du behöver ac? Utgå ifrån dina egna behov och bli inte förförd av vad alla andra gör som du ser på YouTube eller Instagram.
Vart bär det av härnäst?
En av de saker som Carl och jag insåg när vi påbörjade vårt gemensamma vanlife-liv var att vi verkligen har underskattat Sverige och Norden. Mellan oss hade vi varit i alla världens hörn, men knappt sett någonting av vår närmiljö. Det har vi ändrat på sedan dess och vi har rest runt en hel del både i Sverige, Norge och Danmark.
Vad som händer framöver beror mycket på hur läget i omvärlden utvecklar sig, om det är fortsatt oroligt kommer vi att hålla oss i Sverige. Det enda som är helt spikat är att Carl ska springa BAMM – Björkliden Arctic Mountain Marathon i början av augusti, så då kommer vi att befinna oss i nordligaste Sverige. Men då är ju å andra sidan både Norge och Finland väldigt nära, så vi får väl se vad som händer. Det är just lättheten i att kunna vara spontan och köra dit där solen skiner som gör att vanlife är så fantastiskt.
Vad är det absolut bästa med vanlife enligt dig?
Att det är tillgängligt för väldigt många människor oavsett budget och behov och att det sammanför människor som antagligen aldrig skulle ha träffats annars. Vi har levt vanlife i bakluckan på en Volvo kombi och de finns de som bygger eller köper en van för flera hundra tusen. Men sen sitter vi alla där runt samma lägereld på en vanlife-träff och pratar om livet på ett sätt som vissa inte ens gör med sina närmaste vänner. I vår podcast och vår bok som båda heter “Vanlife Sverige” har vi intervjuat mängder med människor i alla olika åldrar, som på ett eller annat vis lever vanlife. Där kan du hitta inspiration om du funderar på om vanlife är någonting för dig!
–
👉 Gå med i Vanlife Sveriges community
👉 Podcast: Isabel Waite från Vanlife Sverige och hennes bästa vanlife-tips