Det flexibla arbetslivet

Så fixar du ditt nästa konsultuppdrag på distans

Av november 18, 2021 Inga kommentarer

sponsrade länkar

Förr innebar konsultuppdrag på distans att arbetet inte varade längre än en månad och ofta var det för mindre företag. Konsulter var tvungna att ständigt leta efter nästa uppdrag innan de ens påbörjade uppdraget de just fått för att säkra inkomsterna för de kommande månaderna. Detta har dock börjat skifta i och med pandemin och många större bolag har nu börjat gå över till att acceptera just distansuppdrag. Det gör att chanserna ökar för att hitta konsultuppdrag som kan sträcka sig över flera år även på distans – en trend som förmodligen kommer leva sig kvar en lång tid framöver.

2019 lanserades den svenska plattformen Onsiter med visionen att göra det enklare för konsulter och arbetsgivare att hitta varandra. Idag kan de erbjuda högkvalitativa konsultuppdrag på distans och på plats inom både IT och affärsutveckling.

Många av de bästa uppdragen är “hemliga”

Om du funderar på att bli konsult (eller redan redan är) så att du kan njuta av den flexibilitet och de möjligheter som medföljer, är ett bra första steg att göra din konsultprofil synlig på flera digitala plattformar och göra det lättare för företag som anlitar konsulter att komma i kontakt med dig.

Ofta väljer företag som arbetar med konsulter att inte annonsera ut de bästa uppdragen publikt, utan de vänder sig direkt till konsulter de arbetat med tidigare, alternativt headhuntar talang på LinkedIn. Detta gör det givetvis svårare för nya konsulter att få in en fot på marknaden. Därför är det viktigt som konsult att man gör sin närvaro känd på flera olika digitala plattformar.

Våra bästa tips för att hitta konsultuppdrag på distans

  • Registrera din profil på relevanta marknadsplatser och sociala nätverk så som LinkedIn eller Stackoverflow. Tänk på att ha en så strukturerad och uppdaterad profil som möjligt. Uppdragsgivare letar oftast efter specialister så försök att framhäva din områdesexpertis.
  • Skriv upp dig på e-postlistor hos så många konsultförmedlare som möjligt – t.ex. hos Ework, Workforce Logiq, Right People Group etc. Med en snabb sökning på ‘konsultuppdrag IT’ får du fram fler ännu plattformar att registrera dig på.
  • “Connecta” med rekryterare och konsultförmedlare på LinkedIn och bygg upp ett så stort nätverk som möjligt. Man vet aldrig vem som sitter på det där uppdraget som kan passa just dig.
  • Uppdragsgivare letar oftast efter specialister så försök att tydligt framhäva i din profil vad din främsta expertis är.

Perfekt jobb för digitala nomader

Att jobba som konsult, speciellt inom IT, är väldigt populärt bland digitala nomader då det är ett yrke som är enkelt att ta med sig på resande fot. Möjligheten att stöta på och kunna nätverka med andra inom samma bransch är därför stor. Samtidigt arrangerar många nomadhubbar ofta olika events och föreläsningar inom IT och entreprenörskap som kan vara väldigt värdefulla på både ett personligt och ett professionellt plan.

Att ha flera kortare konsultuppdrag på distans hos flera olika kunder fungerar givetvis, men om man planerar att resa en längre tid eller till flera olika länder kan ett längre och mer stående uppdrag inge lite extra säkerhet. Både i form av ekonomisk trygghet, men också att det blir lättare att planera sitt resande. Se därför till att vara igång ordentligt med uppdrag när du väl beger dig så att du slipper stressa över pengar och istället kan njuta av livet som digital nomad.

 

sponsrade länkar

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar