Det flexibla arbetslivet

Undersökning: Många mår bättre av att jobba hemifrån

Många mår bättre av att jobba på distans. Det visar en färsk undersökning från Sifo och Tele2. Produktiviteten ökar när vi jobbar hemifrån, samtidigt som vi känner oss mindre stressade. Däremot uppger respondenter att relationen till kollegorna försämras när man inte träffas fysiskt.

Under våren har många svenskar fått jobba hemifrån som en följd av coronapandemin, i vad som kommit att kallas för världens största experiment för distansjobb. I Sverige har antalet hemarbetare ökat från 15 procent till 57 procent enligt den nya undersökningen. Av dem som jobbar på distans menar över en tredjedel att de får mer gjort hemifrån. En tredjedel menar också att de är mer nöjda med hur de jobbar nu jämfört med innan coronakrisen.

– Vår undersökning visar också att tekniken och lösningarna för att jobba på distans fungerar bättre än vad kanske många trodde, trots att man också måste vara vaksam så att medarbetarna mår bra när man tappar delar av den sociala aspekten, säger Fredrik Stenberg, Affärsområdeschef, storföretag på Tele2, i ett pressmeddelande.

Många upplever att det är svårt att fortsätta ha samma personliga kontakt med kollegorna över mail och videomöten. 30 procent menar att det påverkar relationen negativt med kollegorna att jobba på distans, och hela femtio procent känner att teamandan i sin helhet påverkas negativt.

Tvärtemot vad många tidigare trott uppger 68 % av dem som jobbar på heltid hemifrån att de har en bra balans mellan arbete och fritid. Hela 4 av 10 uppger också att de önskar jobba mer på distans även efter coronakrisen.

Vilka digitala videotjänster är vanligast för svenska distansarbetare?

  • 56 % använder Microsoft Teams
  • 55 % använder Skype
  • 13 % använder Zoom
  • 6 % använder Google Hangouts
  • Hos storföretag med över 200 anställda är Skype vanligast – där 60 % uppger användande av tjänsten

Läs mer om undersökningen

Tele2: Distansarbetet har ökat med 400% under coronakrisen visar undersökning från Tele2
SVT: Undersökning: Många mår bättre av distansarbete

[Undersökningen genomfördes våren 2020 och utgår från 1 000 respondenter anställda på företag med över tio anställda.]


👉 Se hela vår guide och alla våra bästa tips för att jobba hemifrån
👉 Behöver ditt bolag coaching, support och/eller rådgivning i övergången? ✉️ Mejla oss

 

 

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar