Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Rapport: 2500 personer tycker till om distansjobb

Omslaget på state of remote work-rapporten

Buffer, som vanligtvis går i bräschen för platsoberoende arbete har precis som föregående år ”teamat” upp med andra likasinnade organisationer för att sammanställa och släppa rapporten Stafe of Remote work 2019. I den intervjuar de närmare 2500 personer som arbetar på distans kring fördelar och utmaningar, deras individuella erfarenheter och hur företagsstrukturen ser ut på distribuerade företag. Vi har plockat ut godbitarna.

Distansjobb är inte en trend – det är här för att stanna

Av alla respondenter svarade 99% (!) att de vill arbeta på distans åtminstone en del av sin arbetstid. Det är otroliga siffror och hjälper väl till att slå hål på tesen om att distansjobb är en trend. Av all data som samlades in var detta det som stod ut mest enligt Buffer.

Ett flexibelt schema är den största fördelen av att arbeta på distans

Det handlar om att få ihop livspusslet – det tycker åtminstone närmare hälften av de svarande i undersökningen. Det handlar om att kunna trycka in det där lunchpasset på gymmet, ha friheten att träffa vänner då det passar och ta hand om barnen då det önskas och behövs.

De som arbetar på distans har svårt att koppla från jobbet

Distansjobb är inte alltid så Instagram-vänligt som det ibland kan framstå som. Enligt rapporten visar det sig att många som jobbar på distans har svårt att koppla ifrån jobbet. I många fall upplever de också problem med ensamhet och att samarbeta samt kommunicera med andra.

Att jobba på distans innebär ofta att jobba hemifrån

Något som är intressant i rapporten och som varit intressant även i tidigare undersökningar är de som jobbar på distans faktiskt gärna helst gör det hemifrån. Detta svarsalternativ, har trots fler antal respondenter, ökat 6% sedan föregående år.

Det som är intressant med svaren på den här frågan är att 30% av respondenterna svarade att en av de största fördelarna med att arbeta på distans är att man kan jobba från var man vill (och då fanns att jobba hemifrån med som alternativ).

Jag tog bara ut ett axplock men det finns mer att läsa om i rapporten och det tycker jag du ska göra. Samtidigt kan du också ta dig en titt på Buffer som företag. De är nämligen helt platsoberoende och delar återkommande med sig av hur det fungerar.

Relaterat innehåll:

👉🏼  Bör företag tillåta sina medarbetare att jobba på distans

👉🏼  7 av 10 jobbar utanför kontoret minst en dag i veckan

👉🏼  100 företag som tillåter distansarbete

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar