Digital nomad

Giggare bland de hårdast drabbade av Corona-pandemin

leverans med mopedI en artikel publicerad på World Economic Forum presenteras en undersökning gjord av AppJobs om hur giggare påverkats av Covid-19. När det kommer till ekonomisk trygghet har många giggare drabbats hårt av pandemin samtidigt som de upplever en brist på stöd från sin arbetsgivare.

Ett hårt slag mot giggarens ekonomi

Enligt en ny undersökning är gigjobbare finansiellt sett bland de hårdast drabbade av Corona-pandemin. AppJobs – en onlinebaserad plattform där man kan jämföra appbaserade jobb runt om i världen, säger att många har behövt avsluta sina uppdrag pga minskad efterfrågan, samt för deras egen säkerhet.

Alok Alström, grundare av AppJobs, uttrycker en ökad oro för var den ekonomiska utvecklingen är på väg. “Jag, säkert tillsammans med många andra, känner mig oroad för den ekonomiska utvecklingens som sker. Gigarbetare är inte den enda grupp som förlorar sina jobb, men de är däremot en väldigt utsatt grupp eftersom de inte har några skyddsnät via sin anställning” – säger han.

statistik från appjobbs institute
Nästan 70% av gig-jobbarna säger att de nu står utan inkomst och endast 23% har pengar undansparade. Bland giggare och egenföretagare letar nu 89% efter en ny inkomstkälla. Av de som deltog i undersökningen har över hälften förlorat sina jobb, medan mer än en fjärdedel har fått skära ner på timmar.

Stöd och jobbsäkerhet behövs i gigekonomin

Corona-krisen har också belyst mer långsiktiga problem som drabbar gigjobbare. Även om gigekonomin erbjuder flexibilitet har många begränsade jobbförmåner, så som sjukförsäkring och betald sjukskrivning.

Nästintill 70% av de som svarade på undersökningen säger att de är missnöjda med stödet de har fått från deras företag under pandemin. Mer än hälften förväntade sig stöd från antingen regeringen eller företagen de jobbar för.

I och med att intresset för gigekonomin ständigt är på uppgång anser Alok att det är högst relevant för regeringen att se över vilka stöd som kan ges till gigarbetarna. “Det gigarbetare själva nämner som åtgärder de önskar är att plattformarna ska förse dem med skydd mot smittan, exempelvis handsprit och ansiktsmasker, eftersom det blir en extra kostnad för den enskilda giggaren. [….] Tusentals människor ansluter dagligen till gigekonomin och jag tycker det är på tiden att regeringen ser över stöd till den här gruppen, som annars kommer få det väldigt svårt när de faller mellan stolarna.”

Isolering skapar ökad efterfrågan på leveransvaror

I AppJobs undersökning deltog 1400 gig-jobbare, däribland egenföretagare, de som jobbar för diverse online-plattformer, extraanställda och fastanställda, för att ta reda på hur Covid-19 har påverkat dem.

AppJobs Institute genomför forskning inom gigekonomi och säger att coronapandemin har orsakat ökad efterfrågan på jobb inom leverans, online-undersökningar och marknadsundersökningar. “Denna ökning uppstod samtidigt som att pandemin krävde att fler människor isolerade sig”, säger de.

Förra månaden visade Instacart – ett företag med bas i San Francisco inom leverans för dagligvaruhandel, att de ökade antalet anställda giggare med 300.000 för att kunna möta den ökade efterfrågan på leveransvaror.

Ända sedan första veckan i mars då social distansering infördes på många ställen runt om i världen, såg man en minskad efterfrågan på 36% för jobb som hus- och barnpassning och städning.

👉 Lyssna på vårt podcast-avsnitt om Gigekonomin och ett ökat antal frilansare.
👉 Läs mer om hur Covid-19 påverkat frilansare och giggare på Appjobs Institute.

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar