Digital nomadResa

Lista: 10 saker att göra i Dublin

Av januari 10, 2020 Inga kommentarer

en båt och en bro i Liffey River i DublinIrland – den gröna ön och Europas paradis, iallafall om du frågar mig. De magiska landskapen och härliga människorna är bara två anledningar till att det här är min absoluta favoritdestination. Så för den som gillar vacker natur, livemusik och livfulla städer är det hit man ska åka. Här är mina 10 bästa tips på aktiviteter för en lyckad weekend i Dublin.

1. Vandra i Howth

För den som vill ta sig ut i naturen och vandra kan jag verkligen rekommendera ett besök till Howth. Man tar sig enkelt dit med antingen buss eller tåg och väl framme finns där skyltar som pekar till vandringsledens start. Hela rutten är ca 6 kilometer och det enda man egentligen behöver är ett par bekväma sneakers. Och kanske en regnjacka, det är trots allt Irland vi pratar om. Efteråt tycker jag att man ska ta en kopp te på det mysiga caféet The Dog House innan man beger sig tillbaka till stan. 

naturbild Howth, Irland

2. Guinness Storehouse

Vad kännetecknar Irland om inte ölen Guinness. Oavsett om man gillar öl eller inte är Guinness Storehouse värt ett besök. Antingen tar du dig genom det sju våning höga bryggeriet själv eller så gör du en guidad tour och får lite extra kunskaper om ölen längs vägen. Väl uppe på toppen av bryggeriet får den som vill avnjuta en Guinness på The Gravity Bar som har panoramautsikt över Dublins innerstad. Guinness Storehouse är rankad som en av Irlands främsta turistattraktioner så se till att boka dina biljetter i tid för att göra det mesta av besöket.

en burk Guinness på marken framför porten till Guinness Storehouse i Dublin

3. Gå och se gaelic football eller hurling

Är man sportintresserad rekommenderar jag att man går och ser en match hurling eller gaelic football. Gaelic football kan beskrivas som en blandning av fotboll, basket och rugby, medan hurling (som också påminner till viss del om rugby) spelas med en klubba och mindre boll. De här sporterna stöter man inte på överallt så passa på att ta dig till Croke Park och upplev stämningen på läktaren, eller gå ner till den lokala puben på hörnet när det är matchdags.

4. The Book of Kells

Kan det vara världens mest instagramvänliga bibliotek? Iallafall om man som jag är lite nördig i böcker cirkulerar nog bilder som den nedan ganska ofta i ens flöde. Bilden är tagen på The Old Library på Trinity College som ligger mitt i centrala Dublin. Här kan man kolla in utställningen som visar The Book of Kells – en av Irlands äldst bevarade och mest värdefulla föremål. Och det är ju lite coolt, men personligen tycker jag att det är själva biblioteket i sig som gör det värt ett besök.

biblioteket på Trinity College

5. Bray-Greystones Cliffwalk

Att vandra kring Howth är ganska poppis bland turister och på en fin dag kan man stöta på ganska mycket folk. Vill man komma bort lite från detta tycker jag man ska gå Bray-Greystones Cliffwalk. Bray och Greystones är två förorter söder om Dublin och leden däremellan är ca 7 km lång. Om man börjar i Bray vill jag även tipsa om att ta en välförtjänt lunch eller kaffe på det mysiga caféet The Happy Pear när man väl kommit fram till Greystones.

6. Pubrunda och irländsk folkmusik

Det går bara inte att undvika alla pubar som finns runtom i Dublin och man bör faktiskt inte undvika dem heller. En kväll på puben är ofta så mycket mer än att bara ”ta en öl”. På många ställen är det livemusik varje kväll i veckan och irländare är väldigt sociala och pratglada. Temple Bar är den mest populära puben för turister och jag tycker absolut att det är värt ett besök. Däremot borde man passa på att besöka lite mer lokala pubar också och då är Stags Head och The Cobblestone mina favoriter. 

Temple Bar i Dublin

7. Gör en dagsutflykt

Irland är till arean ett ganska litet land vilket betyder att man kan (och borde!) hinna med en dagsutflykt till någon av de häftiga naturattraktionerna i andra delar av landet. Där finns flera guideföretag som plockar upp dig i stan på morgonen och tar dig med på en heldag full av häftiga sevärdheter. Cliffs of Moher som är en del av UNESCO Global Geopark borde man bara inte missa. Det är en fantastiskt vacker plats och man kommer inte ångra en utflykt hit. Andra häftiga platser som man kan åka till över dagen är Giants Causeway, Connemara och Blarney Castle.

Cliffs of Moher på Irland

8. Kilmainham Gaol

Vill man passa på att lära sig lite mer om irländsk historia kan man besöka Kilmainham Gaol som är ett gammalt fängelse där flera filmer och serier, bl.a. The Young Adventures of Indiana Jones har spelats in. Fängelset öppnade redan 1796 och många av landets historiska ledare har suttit fängslade här innan det stängdes ner 1924. 

9. Wicklow Mountains National Park & Glendalough

Wicklow Mountains Nation Park är perfekt för den som älskar att vara ute i naturen. Här finns det fiskemöjligheter, man kan paddla kajak, vandra, klättra och mycket mer. För att smidigast ta sig runt i parken rekommenderar jag att man hyr en bil, alternativt bokar in en dagstur om man inte känner sig bekväm med vänstertrafik. Här kommer man stöta på fantastiskt fina vyer och mitt i parken ligger Glendalough – en historisk plats där det idag finns klosterruiner från 1100-talet. Det är också en perfekt plats att stanna till på för lunch.

Människor som vandrar i Wicklow Mountains

10. Strosa runt på marknader

Jag tycker att marknader är ett perfekt sätt att spendera ett par timmar och tänker därför tipsa om två stycken – Blackrock Market och Ha’Penny Flea Market. Bägge är öppna på helgerna, den sistnämnda dock endast lördagar. Strosa runt, drick kaffe och ät god streetfood – ett enklare helgnöje är svårt att hitta!

👉🏻 Varför inte kombinera resan med ett par dagar i London?
👉🏻 Kolla in våra tips på andra resmål i Europa som är perfekta att besöka i vinter

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar