Resa

På besök på japanskt ryokan i Hakone

Uppe i bergen i Hakone, ungefär en timmes tågresa utanför Tokyo, hittar du några av Japans bästa ryokan, 旅館, traditionella japanska gästhus. Boendeformen kommer ursprungligen från Edo-perioden som sträckte sig från tidigt 1600-tal till slutet av 1800-talet. Förra månaden besökte vi Souunkaku, ett ryokan som ligger uppe ungefär 700m över havet och som nås via en bergsbana, tillsammans med våra japanska vänner Yuri och Kaori.

Vi kom först i kontakt med Yuri under tiden vi bodde i Tokyo för några år sedan, och lärde även känna hennes syster Kaori när vi alla fyra senare flyttade till och bodde i London. Under vårt besök till Tokyo i maj i år bestämde vi oss därför för att åka ut på äventyr tillsammans och spendera en natt på ett ryokan.

En övernattning på ett ryokan innebär att bli varsamt omhändertagen från eftermiddag till tidig morgon med personal som passar upp på dig och fyller din minsta önskan under hela besöket. Direkt när du kommer till ditt boende får du en yukata, en bomullskimono, att byta om till och som sedan bärs under hela ditt besök.

Ett ryokan kan ses som en typ av traditionellt spa, där du aldrig lämnar området under tiden du bor där och all fokus är på avkoppling och återhämtning. Ofta sover du ett större sällskap i ett rum, och när du är borta på kvällen för att äta middag förbereds din futon (japansk säng bestående av en madrass som bäddas ut på tatamigolvet). Om du så önskar kan du även få en shiatsumassage efter middagen eller innan frukost. På vissa ryokan serveras middagen och frukosten inne på rummet, men på Souunkaku blev vi serverade i ett annat privat rum. (Andra ryokan i området jag kan rekommendera och där maten serveras på rummet är Yama no Chaya och Kijitei Hoeiso.)

På plats på de flesta ryokan finns det onsen, 温泉, naturligt uppvärmda källor som håller 40 grader året om, och där du i lugn och ro kan tvaga dig framför det lilla spegelbordet i badhuset och skölja kroppen med varmt vatten med en trähink, innan du naken glider ner i det värmande källorna. Vissa ryokan erbjuder möjlighet att boka rum med tillhörande onsen eller att hyra ett gemensamt utomhusonsen under någon timme under besöket, så att man kan bada tillsammans män och kvinnor som familj eller par. (I vissa regioner i Japan är det även vanligare med gemensamma onsen där alla män och kvinnor badar tillsammans, bland annat i regionen Gunma.)

När middagen vankas samlas ditt sällskap kring bordet som dukats upp en trappa ned i ett privat rum med risväggar. Det är en vacker symfoni av lokalproducerade rätter som serveras och anspelar på säsongen. En tilldelad person ur personalen bär varsamt in och ut rätter från rummet, och förklarar noggrant varifrån de olika ingredienserna kommer och vilket tema kocken följt genom hela menyn. Ofta följer menyn den traditionella Kaiseki-stilen, 会席, där små rätter serveras i en specifik ordning en efter en, alla med noggrant balanserade smaker. Du får ett antal mindre förrätter följt av en varmrätt bestående av kött eller fisk, som sedan rundas av med ris, soppa och inlagda grönsaker, innan en säsongsinspirerad efterrätt serveras tillsammans med te. Ofta i form av frukt.

Efter middagen har futonerna redan bäddats fram på golvet uppe på rummet. Själva går man och badar onsen igen innan sänggång. Ofta somnar man tidigt för att nästa morgon göra sig i ordning och bada onsen en sista gång innan frukosten. Till frukost följer en ny symfoni av rätter som dukas upp i form av fisk, ris, misosoppa, tofu och frukt. någon gång runt 10-tiden checkar du ut och ni ger er ut i naturen för att uppleva nationalparken Hakone.

Hakone Yumoto är den första staden man når när man kommer till bergsorten Hakone.Det är viktigt att tvaga och tvätta sig innan man badar onsen, japanska varma källor.

Ett onsen är en naturligt varm källa som sägs ha många hälsofördelar.

Ofta tillagas vissa rätter av en själv till bordet. Här tofu i misopasta till frukost.På ryokan går man klädd i yukata, en japansk bomullskimono.

Fakta Hakone, Japan

Var ligger Hakone? Hakone är en populär kurort uppe i bergen, och ligger ungefär en timme söder om den japanska huvudstaden Tokyo. Du kommer hit med Shinkansen från Tokyo eller Shinagawa station och hoppar av på Odawara station, för att sedan göra ett byte och ta lokaltåget upp till Hakone Yumoto station. Det går även att åka Romance car från Shinjuku station direkt till Hakone Yumoto station, vilket är en lite längre resa men samtidigt kostar det också något mindre. För att ta sig vidare till sitt ryokan (boende) går det bergsbanor och bussar i området. Det är även populärt att hyra en bil och chaufför i några timmar för att ta sig runt.

Flygtid och priser från Sverige till Hakone, Japan Från Sverige till Tokyo tar det ungefär 13 timmar med flyg, med ett flygbyte i t.ex. Köpenhamn (SAS), Helsingfors (Finnair) eller Peking (Air China). Det är inte omöjligt att hitta flyg i ekonomi för under 5000kr om man är ute i god tid eller bokar när det är kampanj. Från flygplatsen Narita (där man ofta landar när man kommer från Europa) tar det ca 2 – 3 timmar att ta sig vidare till Hakone. Därför brukar ägarna på de japanska gästhemmen rekommendera att spendera första natten i Japan i Tokyo innan man tar sig vidare upp i bergen till Hakone.

Klimat Hakone Hakone ligger uppe i bergen och klimatet är svalare än i Tokyo. Här finns alla fyra säsonger och orten är populär att besöka året om. Naturen skiftar vackert i takt med årstiderna, och att bada onsen (varma källor) är extra härligt när snön ligger tät på bergen. Våren lockar med naturen som står i blom och om hösten skiftar skogen till blodrött. Om sommaren ser många japaner Hakone som en bra tillflyktsort från värmeböljan i storstäderna som ofta når över 40 grader; då är nationalparken Hakone ett svalare alternativ. Mt. Fuji som ligger i området är dessutom öppet för att bestigas av allmänheten under juli och augusti.

Valuta Japan I Japan använder man sig av japanska yen. Det är bra att ha med sig kontanter då många platser och mindre butiker ibland föredrar kontanter, särskilt uppe i bergen. Kom ihåg att det bara går att ta ut pengar med utländska kort i särskilda bankomater, främst de som finns inne på 7-eleven-butiker samt på postkontor.

Visum till Japan Som svenska medborgare går det i dagsläget att ansöka om ett turistvisum när man anländer på plats i Japan, och som sedan varar i tre månader. För aktuell information, besök swedenabroad.se.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar