Det flexibla arbetslivet

Därför behövs en ’svensk egenföretagarmodell’

Anna Troberg - DIK - profilbild Foto: Stina Gullander

Egenföretagare riskerar att falla mellan stolarna i det sociala skyddsnätet. Det menar fackförbundet DIK som nu släpper rapporten ’Den svenska egenföretagarmodellen’ där de presenterar tio steg mot en arbetsmarknad med större trygghet för egenföretagare. Vi pratar med Anna Troberg, förbundsordförande på DIK.

”Egenföretagare är en växande del av arbetsmarknaden, och som fackförbund har vi ett ansvar och kan spela en positiv roll för den här gruppen. Vi har tagit fram en 10-punktslista på åtgärder som behövs för att trygga egenföretagare på arbetsmarknaden. Vi kommer att fortsätta bearbeta politiken och internt i fackföreningsrörelsen för att driva igenom förändring. ”

Fackförbundet DIK organiserar medlemmar inom kommunikation, kultur och kreativ sektor, och har ett växande antal egenföretagare som medlemmar inom förbundet.

’Vi har pratat om en svensk egenföretagarmodell länge, baserad på samtal med våra medlemmar om deras behov. När pandemin kom skapades inte nya problem för egenföretagare, men gamla problem ställdes på sin spets. En sak vi kunde se var att stödåtgärder man vidtog kom fram till egenföretagare väldigt sent. Skyddssystemen fångande inte upp egenföretagare i samma grad, särskilt inte dem med enskild firma. Många gick helt utan ersättning i många månader, vilket inte är hållbart.”

Gruppen egenföretagare är en heterogen grupp, och så väl arbetssituation som behov ser olika ut för olika personer. Vissa väljer att frilansa medan andra tvingas in i ett egenföretagande i brist på anställningsmöjligheter. Somliga jobbar heltid som egenföretagare medan andra är kombinatörer, eller gå fram och tillbaka mellan företagande och anställning. Det bidrar till en komplexitet som gör det svårt att applicera egenföretagare inom ’den svenska modellen’ som är baserad på tillsvidareanställningar.

DIK har tagit fram en 10-punktslista kring hur större trygghet kan skapas för egenföretagare, som de nu presenterar som förslag för politiken, arbetsmarknadens parter och andra fackförbund.

’Det handlar delvis om att de statliga trygghetssystemen måste anpassas även för egenföretagare, så att de inte hamnar vid sidan av. Som egenföretagare måste det också bli lättare att förutse hur de sociala trygghetssystemen kan skydda en om man behöver dem. Det är lite flytande och svårt att förutse idag, vilket skapar ett större orosmoment’.

Bland de tio stegen lyfts även att taken för socialförsäkringarna behöver höjas, kunskapsnivån kring egenföretagare på myndigheter behöver bli bättre och att det måste bli lättare att gå mellan företagare och anställning och fortfarande omfattas av trygghetssystemen på ett smidigt sätt.

”Systemen måste förbättras, men fackföreningsrörelsen måste också bli bättre på att hantera egenföretagare. Färre frilansare ansluter sig fackligt, för det är otydligt vad facket kan göra för egenföretagare. Vi måste bli tydligare i vårt erbjudande.”

Varför har inte de svenska trygghetssystemen redan anpassats efter frilansare?

”Det är en bra fråga, med tanke på att egenföretagare inte är en ny företeelse på något sätt. Systemen är anpassade efter normen av en anställning. Är du egenföretagare står du ganska långt bort och det blir extra komplicerat. Jag tror att man har tänkt att egenföretagare har det väldigt bra, men sanningen är att det gäller långt ifrån alla. Sen ska man också komma ihåg att egenföretagare betalar skatt precis som alla andra, så de bör givetvis även kunna ta del av trygghetssystem de är med och bygger upp.”

Vad kan man som egenföretagare göra för att trygga sig själv redan idag?

”Kunskap är en viktig nyckel till trygghet. Att sätta sig in i vad som faktiskt gäller, och att inte förutse att det ska fungera likadant som egenföretagare som när man är anställd. Det är viktigt att beväpna och skydda sig med kunskap. Se över dina försäkringar och pensioner.

”Hugg tag i ett fack som jobbar med egenföretagare, till exempel DIK. Vi har rådgivare kring vad man behöver tänka extra på som egen.”

Vad krävs för att vi ska nå större trygghet för egenföretagare på arbetsmarknaden?

”Vi måste gå igenom de existerande systemen och se var det är egenföretagare faller mellan stolarna. Alla inkomster behöver räknas in i SGI och arbetslöshetsersättningen. Vi behöver se över hur SGI också kan beräknas på förväntande kommande intäkter. Om en frilansare har haft en viss inkomst under lång tid, så finns det anledning att finnas att samma person bör fortsätta ha det. Då kunde också egenföretagare bättre inkluderas i olika typer av omställningsstöd. Staten har sitt ansvar, men också arbetsgivarna och fackförbundsrörelsen.”

👉 Varför gå med i facket som frilansare?

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar