Det flexibla arbetslivet

Ökat behov av Space-as-a-Service för arbetsplatser

två personer arbetar vid sina datorer

Framtidens arbetsliv är inte distansarbete, framtidens arbetsliv är valfrihet. Så säger Lisette Sutherland, författare till boken Work Together Anywhere. För även om många under pandemin fått upp ögonen för vilka möjligheter det finns med distansarbete, finns det även en baksida som medföljer när man inte själv får välja om man vill arbeta på distans eller inte. Något som bidrar till att det ställs större krav på företag att ställa om till hybrida arbetsmiljöer.

Explosion av tjänster för flexibla kontorstjänster

För att följa med i utvecklingen av framtidens arbetsliv har vi sett en explosion av företag som tar fram lösningar för flexibla kontorsplatser. Det dyker upp allt fler coworking-ställen både i storstäderna och på mindre orter, samtidigt som det nu finns flera flexibla abonnemangstjänster där ett medlemskap ger användaren tillgång till flera olika arbetsytor samtidigt.

Space-as-a-Service

Space-as-a-Service är egentligen inget nytt begrepp, men det är ett som har använts mer inom fastighetsindustrin och för tjänster som t.ex. AirBnB. Dock är det en tjänst som börjat bli allt viktigare för arbetslivet ju mer distansarbete och hybrida arbetsmodeller ökar i popularitet. Kort sagt handlar det om att kunna hitta en arbetsplats on-demand, i närheten av var man befinner sig och som är enkel att tillgå.

Idag finns det heller ingen brist på ytor som hade kunnat vara just arbetsplatser on-demand – speciellt inte i storstäderna. Snarare finns det en problematik hos lokalägare vars ytor, t.ex. hotellobbys och cafébord, fylls upp av distansarbetare som lämnar ingen eller en begränsad yta över till lokalens ursprungliga målgrupp – i detta fall betalande hotellgäster och cafébesökare. En stor utmaning ligger alltså i att hitta ett system som kan vara hållbart i längden för samtliga parter som vill utnyttja den valfrihet och flexibilitet som kommer med distansarbete.

Jakob Freudenthal

Jakob Freudenthal

Utökad valfrihet med Deskhunters

Jakob Freudenthal som bland annat är en av personerna bakom Netigate, är också en av initiativtagarna till Deskhunters – en ny digital tjänst som tagit sig an utmaningen att hitta en smart lösning för arbetsplatser on-demand.

Han berättar att även om coworking-ställen och kontorshubbar många gånger har väldigt flexibla abonnemang och medlemskap för att göra det enkelt att hitta en bra arbetsplats, blir det ändå en form av låsning för användaren. Därför har idén om att skapa en tjänst fri från olika begränsningar varit en av de mest drivande tankarna bakom Deskhunters.

– Allt som krävs för att både lokalägare och distansarbetare ska kunna nyttja den valfrihet som kommit med hybrida arbetsmodeller är en QR-kod på ett bord och vår app. Inga abonnemang eller medlemskap, hur flexibla de än må vara, säger han.

Med distansarbete och hybrida arbetsmodeller har arbetaren tagit steget bort från den förutsägbara vardagsrutinen och behöver i allt större utsträckning möjlighet att kunna hitta en arbetsplats on-demand. Deskhunters lösning gör det möjligt för användaren att snabbt hitta en tillfällig arbetsplats – oavsett om man befinner sig i sina hemtrakter, eller om man är i områden eller städer där man sedan tidigare inte har koll på vilket utbud av flexibla arbetsplatser som finns tillgängliga.

 

coffice deskhunters

Ett hållbart system för både användare och lokalägare

Precis som att du kan hyra ut din sommarstuga på Airbnb kan lokalägare anslutna till Deskhunters hyra ut rum och bord som arbetsyta. Och precis som att du kan öppna VOIs app för att snabbt hitta en elsparkcykel för att ta dig från A till B, kan du ta fram Deskhunters app för att enkelt hitta en plats i din närhet att arbeta från.

– För vissa kan Deskhunters bli det enda man behöver när det kommer till arbetsplats, men i första hand fungerar tjänsten som ett komplement. På samma sätt som att man idag använder VOI även om man har både bil och cykel, ska Deskhunters bli en självklarhet i allas telefoner, avslutar Jakob Freudenthal.

👉 Läs mer om Deskhunters
🤑 Ladda ner Deskhunters app och ta del av deras Early Bird-erbjudande

 

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar