Co-workingDet flexibla arbetslivet

Tegnells råd inför hösten: fortsätt jobba hemifrån

Fortsätt jobba hemifrån i höst, det råder Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten till vid dagens extrainsatta pressträff. Även om smittspridningen i Sverige just nu tycks minska så bör vi vara fortsatt vaksamma för coronaviruset. Därför uppmanas mer distansarbete i höst.

– Vi kommer att fortsätta att rekommendera att man under hösten, om det är möjligt, jobbar hemma, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog tidigare idag.

Under våren fick många företag ställa om till distansarbete med anledning av Coronapandemin, i ett försök att stoppa spridningen av viruset i samhället. Företag som tidigare förhållit sig skeptiska till distansarbete fick införa nya rutiner och testa på att ha sina medarbetare arbetandes hemifrån.

Studier har visat att många medarbetare mår bättre av distansarbete, samtidigt som avsaknaden av kollegor har varit en svår utmaning för många. För de med yngre barn hemma har det också kunnat innebära svårigheter att separera jobb och fritid och jobba koncentrerat hemifrån.

– Men man måste som arbetsgivare tänka på att sitta hemma och jobba långa perioder kan innebära negativa konsekvenser, fortsatte Anders Tegnell vid presskonferensen.

Hur synen på arbetsplatsen förändras efter 2020 är svår att säga. Många talar om att arbetsmarknaden digitaliserats ett decennium under bara ett år, och att omställningen till bland annat distansarbete och olika former av digitala samarbetsformer och möten har gått mycket snabbare än vad man tidigare trott möjligt. Företag som Twitter sa tidigt att man kommer att tillåta distansarbete för all framtid, och nu har fler företag valt att följa efter med liknande uttalanden om arbetsplatsen post-Corona.

Hur fungerar distansarbete för dig? Ta gärna del av diskussionen i vår Facebook-grupp: Svenska Digitala Nomader

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar