Digital nomad

Segla och jobba från mitten av Atlanten med Starlink

Digital nomad med hela världen som kontor. Det är en fras som ofta används för att beskriva livsstilen som platsoberoende. Men för att verkligen kunna jobba från var som helst krävs också en internetuppkoppling. Hur fungerar det då om man tex vill segla över Atlanten? Vi pratar med Mikael Karlsson, digital nomad sedan över ett decennium som snart är på väg över världshaven i sin segelbåt med Starlink-uppkoppling.

”Jag omfamnade vardagen som digital nomad för över tio år sedan. Att upptäcka nya platser, kulturer och få nya vänner längs vägen är helt enkelt alldeles för roligt. Att resa till nästa plats är ett kall som jag nog kommer att ha livet ut,” säger Mikael.

Mikael befinner sig just nu i Dieppe i norra Frankrike på väg mot Medelhavet. Tillsammans med sin fru Annika driver han copywritingbyrån Karlssons; ett bolag som givetvis har en väldigt öppen inställning till just distansarbete. Sedan ett år bor paret på en 35-fots segelbåt.

”När jag tog mina första steg ut i världen med jobbet i ryggsäcken så var det ganska svårt att få tillgång till bra internet. Det blev ett konstant sökande efter publika wifi och internetcaféer. När jag inte hittade några så blev det till att använda mobilen som följdes av en dyr räkning.”

Att leva på resande fot är inget nytt för Mikael, som sedan tidigare backpackat, färdats med långfärdscykel, left vanlife och bott i husbil. Han har besökt så många länder att han snart tappat räkningen.

Segelbåten är en naturlig fortsättning på äventyret, som även ställer ännu större krav på en platsoberoende internetuppkoppling. Det var också därför han började utforska möjligheten med att använda Starlink, en internetleverantör som erbjuder bredband via satellit över hela världen, och som är en del av Elon Musks rymdbolag SpaceX.

”När jag först hörde om Starlink tänkte jag ’varför har ingen gjort detta tidigare?’. Visst har Garmin och andra satellitbolag erbjudit tjänster men de har varit (och delvis fortfarande är) riktigt dåliga för arbete. Som internet var på 80-talet. Starlink erbjuder fullt bredband var som helst inom deras täckningsområde,” förklarar Mikael och fortsätter:

”Jag har ännu bara använt Starlink i marinor och inte under segling. Mest för att jag inte behöver då jag är helt fokuserad på själva seglingen. Men om jag skulle behöva ha väderdata i realtid och utanför 4G-området skulle jag använda Starlink även till det.”

Kan man verkligen jobba från mitten av Atlanten med hjälp av Starlink? 

”Ja, det kan man. Du kan ha över 150 mb/sekund i nedladdning och över 40 mb/s i uppladdning. Om du vill kan du kolla på Netflix samtidigt som du joinar videosamtal i Google Meet. Det är dessutom så enkelt att du numera bara behöver ta ut satellitmottagaren och inom några sekunder vara online. Det innebär att jag aldrig mer behöver bekymra mig om kontantkort, publika Wifi och sega 3G/4G-uppkopplingar med maxtak på antal gigabyte. Det är verkligen sann frihet!”

Hur kommer Starlink och andra liknande tjänster förändra möjligheten att jobba på distans från var som helst i världen på riktigt?

”Det här är en riktig game changer som det pratas alldeles för lite om. Nu håller Amazon på att utveckla en egen version som är avsevärt mindre i storlek än satellitmottagaren från Starlink. Tanken är att du ska kunna ha med dig den i ryggsäcken. Så då kommer ju självklart Starlink att göra en mindre version och kanske även Google kommer med en egen. Racet är igång. Jag tror att uppkoppling via 3G/4G och 5G snart är historia. Med Starlink och snart sina konkurrenter kan du koppla upp dig var som helst oavsett om det är ute på Atlanten eller vandrar i Amazonas djungel.”

”Mitt liv som copywriter på Karlssons har blivit avsevärt enklare. Jag kommer att hålla mig ajour med tekniken då det inte finns ett bättre alternativ idag. Jag hoppas att tester som pågår i USA mellan T-Mobile och Starlink ska resultera i helt nya mobiler som kombinerar telenäten med satelliterna. Det vore riktigt najs.”

Segelbåt, närbild på leende man med keps på segelbåten, i bakgrunden en satellitmottagare som installerats på segelbåten.

Mikael Karlsson med satellitmottagare från Starlink i bakgrunden, i en fransk hamn.

 

👉 Mikael Karlsson var en av de första nomaderna inom vårt nätverk – läs vårt tidigare nomadporträtt
👉 Läs mer om planerna med IRIS² – en europeisk konkurrent till Starlink

 

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar