Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Hur du hittar rätt online-utbildning

Är de mossiga skolbetygen ett hinder för dina nuvarande ambitioner? Letar du bland kurserna på de lokala skolorna men tappar inspirationen lika fort? Lugn, en dåligt bevarad hemlighet är att det finns väldigt mycket information och kunskap att hitta online. Fördelen med att utbilda sig online är att kursmaterialet alltid är uppdaterat och att det förändras i takt med utvecklingen. Låt oss guida dig igenom djungeln av online-utbildning.

Khan academy

”Our mission is to provide a free, world-class education to anyone, anywhere.”

Den kanske största plattformen för online-utbildning är det väl ansedda Khan Academy som erbjuder kostnadsfria kurser inom en mängd områden, bland annat inom IT, ekonomi och vetenskap.

En plattform anpassad även för barn
Det som är bra med Khan Academy är att det är väldigt pedagogiskt och även anpassat för den yngre generationen. Khan Academy guidar dig som förälder lika mycket som barnen i hur det fungerar.

De använder sig av tydliga läroplaner, visuella exempel och en sådan sak som energy points som mäter studentens totala ansträngning och sparas på deras profil. Poäng som de sedan kan använda till att t.ex. utveckla sin avatar. Det kan också kopplas ihop med Google Classroom som vi skriver om nedan.

Startsidan på Khan Academy

Lynda

”Learn a new skill online, on your time”

En annan aktör inom online-utbildning är Lynda som är en förlängd del av arbetsnätverksplattformen LinkedIn. Mot en kostnad lär de ut kurser inom många av de områden som idag är vanligt förekommande sysselsättningar hos digitala nomader som t.ex. digital marknadsföring, SEO, CAD-ritning, programmering, fotografering o.s.v. Det är inte gratis som Khan Academy men du får tänka dig att det är en investering i dig själv.

LinkedIn är världens största proffessionella nätverk med hundratals miljoner medlemmar och växer snabbt. På plattformen kan du spara ditt CV och använda detsamma för att söka jobb som läggs upp via LinkedIn. Lynda och LinkedIn learning känns även de som ett steg i kunna koppla på och bredda din profil.

Startsidan på Lynda

Udemy

”At Udemy, we’re improving lives through learning”

Udemy är en global marknadsplats för lärande där du både kan lära och bli lärd av experter inom en rad olika områden. Antingen för en avgift eller kostnadsfritt – det bestämmer den som lär ut. Instruktörerna kan ladda upp sina kurser via; video, Powerpoints, PDF:er, ljudinspelningar, zip-filer eller sända live. Idag finns det över 55 000 olika kurser. Om vi tar en mossig liknelse så skulle det kunna beskrivas som ett Airbnb fast för lärande.

Startsida på udemy

Google classroom

”Less paperwork, more education”

Google Classroom var till en början främst en blandad och öppen läroplattform för skolor som siktade på att förenkla skapande, distribution och betygsättning helt papperslöst. Den släpptes först under 2014 och då kunde studenter kopplade till skolor med G suite for education-licenser koppla upp sig.

Plattformen kopplar ihop alla verktyg som Google använder (t.ex. docs, drive, gmail) med kurser som skolor eller läroplattformar skapat och distribuerar (se t.ex. Khan Academy ovan). Syftet är att nå en mer effektiv utbildning med mindre papper och administration samtidigt som skolan kan erbjuda klasser och kurser som även finns utanför skolans tak.

Sedan mars 2017 har även personliga Google-konto (med andra vem som helst) kunnat gå med i klasser utan krav på att ha G Suite for education-konto. Och sedan april i år kan personliga Google-konton även skapa klasser och lära ut. Med andra ord kan Google Classroom börja likna ovan listade plattformar här framöver. 😉

Google Classroom startsida

Studentum / AllaStudier.se

Sen givetvis kan man söka sig till några av Sveriges största sajter för att hitta utbildningar generellt. Där kan vi rekommendera både Studentum och AllaStudier.se. På dessa sajter kan man söka både genom fritext eller genom att filtrera sina val. Filtrerar man exempelvis på Distansstudier och kombinerar det med ordet ”online” får man flera intressanta resultat.

Skärmdump på studentum

Studentum

Skärmdump på allastudier.se

allastudier.se

Distansutbildningar.se

distansutbildningar.se hittar du som vill studera information om vilka utbildningar som finns på distans och hur man söker dem. Det finns närmare 2000 st utbildningar från bla universitet, högskolor, Yh-utbildningar och folkhögskolor. I sökresultatet kan du se ämneskrav, betyg, eventuella kostnader m.m så att det blir lätt att jämföra distansutbildningar med varandra.

Skärmdump från distansutbildningar.se

distansutbildningar.se

Saknade du någon plattform eller information i artikeln är du varmt välkommen att antingen skriva i kommentarsfältet nedan eller höra av dig till oss på hej@svenskanomader.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar