Digital nomadNomadporträtt

Konkurs och stresspåslag ledde Mikael till ett liv som digital nomad

Mikael Hamrin flyter i vatten

När stressen blev så pass påtaglig att Mikael fick åka in till akuten för att starta om hjärtat kände han att det var dags för en förändring. Han ville göra något som han tyckte om och betydde något för honom, så han ville resa. Eftersom det kostar pengar började han utforska hur han kunde göra det och samtidigt ha en återkommande inkomst som kunde dryga ut tiden. Idag lever han sin dröm och delar gärna med sig av sin story.

Var befinner du dig för tillfället?

Anlände till Amsterdam igår kväll efter att ha spenderat de senaste två veckorna i soliga Barcelona – älskar den staden! Innan Barcelona var jag iväg på en jobbresa till Tel Aviv, för att testa en CBD-vaporizer från ett startup-företag. För ca 1 år sen läste jag om just denna CBD-vaporizer och snart kommer jag att börja sälja den i Europa. Så det är spännande tider framöver då detta är något jag inte alls jobbat med tidigare, dvs en bra bit utanför min trygghetszon och det är riktigt spännande!

Vad jobbar du med?

För ca 4 år sedan drev jag en bilfirma med en kompis som tyvärr inte riktigt skötte ekonomin ordentligt. Så det blev till slut konkurs och stresspåslag – till den grad att jag fick hjärtflimmer och fick åka in till akuten för att starta om hjärtat. 30år och hjärtflimmer! ”Det är enbart baserat på stress” sa läkaren. Det var mitt ”wake up call” till att börja ta vara på livet nu och inte senare.

Jag har alltid älskat att resa och träffa nya människor. Så jag började googla efter hur man kunde resa och jobba samtidigt. Efter lite letande hittade jag en online-kurs i hur man bygger en verksamhet online samtidigt som man lever livet. Det var starten på mitt liv som digital nomad och genom online-kursen lärde jag mig starta och driva mitt företag helt online.

Jag driver företaget Expansionvideos.com som säljer animerade förklaringsfilmer till företag. Vi förklarar ett företags idé/produkt/service med en film (på t.ex. 60 sekunder) som vi producerar. Se fler exempel på vår YouTube-kanal.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Eftersom vi på Expansionvideos enbart riktar oss mot företag så kör vi mestadels ”kalla mail” i form av automatiserade utskick. Det var en stor ”aha-upplevelse” när jag som tidigare säljare via personliga möten förstod att man kunde nå till så många fler via mail.

Utöver kalla mail använder vi oss även av annonsering via Facebook, Instagram, Google Adwords, Youtube och LinkedIn. Vi jobbar på att hålla våra sociala medier uppdaterade och försöker ständigt sökordsoptimera webbplatsen. Sen att även synas så mycket som möjligt för sitt företag är också något jag varmt kan rekommendera, då menar jag t.ex. att medverka i poddar eller tidningar där du berättar mer kring din story och företag.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Klockan 07.30 väcks jag av en tibetansk sjungande skål som är min väckarklocka. Jag börjar dagen med yoga och meditation. Sedan tar jag en löptur på ca 20 minuter. Efter löpturen blir det styrka i form av 14 minuters styrkeövningar där jag enbart använder kroppen. Under tiden jag springer och kör styrkeövningar lyssnar jag på en ”pepp-av-självförtroende”- spellista. Efter träningen tar jag en iskall dusch och väcker kroppen ordentligt.

Innan jag drar igång arbetsdagen skriver jag ner min framtida målsättning (som jag gör varje dag) och 3 saker som jag är tacksam för. Vid 10-tiden är jag redo att ta mig an arbetsdagen och följer under dagen ett schema där jag jobbar i 4 timmar (med några kortare pauser).

”Att vara ute och resa är oerhört roligt och givande men om man skall komma någon vart och utvecklas så måste man ha rutiner. För mig gjorde just denna dagsrutin en stor skillnad!”

Kl 14 har jag två timmar där jag ser till att äta lunch, svara på meddelanden, göra ärenden osv – detta är även den första tiden som jag får kolla av sociala medier för dagen. Vid 16-tiden drar nästa arbetspass igång under två timmar för att efterföljas av middag och fri tid.

Att vara ute och resa är oerhört roligt och givande men om man skall komma någon vart och utvecklas så måste man ha rutiner. För mig gjorde just denna dagsrutin en stor skillnad!

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Att kunna bestämma mig när som helst för vart i världen jag vill vara nästa vecka, det har varit min dröm – och just nu lever jag den drömmen. Men det har varit en brokig väg dit.

I samband med att jag ”gick in i väggen” och startade min online-verksamhet så bytte jag också jobb. Det nya jobbet gjorde det möjligt att både köra min online-verksamhet samt det ”vanliga” jobbet om dagarna. Det var dock inte optimalt för att komma igång som digital nomad på riktigt. Detta eftersom det dagliga jobbet blev ett ”ankare” som täckte kostnader för hyra och levebröd och därmed gjorde det svårt att därmed gå ”all in” med mitt företagande online.

Men sommaren 2017 åkte jag på ett Live-event i Las Vegas som anordnades för de som gått online-kursen. Där träffade jag andra likasinnade människor och det var också där jag insåg att alla som redan hade lyckats med sin online-verksamhet – de var bara normala, vanliga, trevliga människor. Det var då jag insåg att jag också kan göra det här på riktigt. Det var exakt det jag behövde hitta – ett starkare ”varför” och att inse att vem som helst kan göra det här.

För att på riktigt kunna ge allt behöver vi människor känna ett ordentligt ”varför” och om man redan har ett fungerande liv så ställer man sig själv inte den frågan. Det är nog den största anledningen till att så många säger till mig att ”vad kul att du gått din egen väg, det skulle jag också vilja” – men de gör inte något åt saken. Det finns inget tillräckligt starkt ”varför” till att lämna det trygga livet de redan har men när det inträffar en händelse som ställer livet på sned, så börjar vi rubba på detta och ifrågasätta tex vad livet går ut på och vi tar oss an utmaningar som vi tidigare aldrig vågat göra något åt.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Läs boken 4 timmars arbetsvecka av Tim Ferriss. Den boken ger dig en inblick i hur man kan tjäna pengar online, vad som faktiskt är viktigt i livet och hur man tar sig vidare mot ett liv som en digital nomad. Det var där jag läste mig till många nyttiga delar till hur jag kan anamma livsstilen.

Det finns väldigt mycket och bra information på nätet om hur man går tillväga för att bli en digital nomad men det kan vara svårt att hitta hur du går från idé till att ta steget fullt ut. Under 2019 kommer jag tillsammans med grundaren av den online-kurs som jag gick, åka världen runt och köra workshops/seminarium och då kommer vi också att sälja kursen. Det är inte bara en kurs man får ta del av utan också ett oerhört starkt community – mer som ett lag som hjälper varandra och delar tips och tricks till varandra för att nå framgång.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag använder mest Trello, Slack, Basecamp (projekthanteringsprogram), Zoom och Zapier – detta för att automatisera så mycket som möjligt.

👉🏼 Läs även vår artikel där vi delar Fem lärdomar från boken 4 timmars arbetsvecka

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar