Digital nomadResa

Hur reser vi mer hållbart i framtiden?

Att leva som en digital nomad och arbeta platsoberoende öppnar för möjligheten att resa och upptäcka alla världens hörn. Det är en spännande och flexibel livsstil men som också medför ett ansvar att ge tillbaka till vår planet genom att resa klimatsmart.

Vare sig du är turist, backpacker eller digital nomad vill vi på Svenska Nomader inspirera till hållbart resande och aktiva val som ger mer positiva avtryck än negativa.

Framtidens flygresor är eldrivna

En ny hållbar revolution med kortdistansflyg är på ingång och i en snar framtid kan vi flyga mellan olika länder enbart på el. Svenska Heart Aerospace är en av många aktörer som arbetar mot klimatsmarta flygningar och redan 2026 förväntas eldrivna flygplan användas under resor mellan Stockholm och Helsingfors, och i framtiden även mellan Stockholm och Visby.

– Fördelarna med elflyg är många, allt från att elen är billigare än flytande bränsle till att elflyg kräver mycket mindre underhåll och bidrar till en minskning av koldioxidutsläppen, säger Maria Fiskerud, fristående expert på fossilfritt flyg och med en bakgrund inom bland annat NEA (Nordic Network for Electric Aviation) och ELISE (Elektrisk lufttransport i Sverige).

Flygplanen kommer förhoppningsvis inte enbart att ersätta befintligt flyg utan också vara ett alternativ på sträckor där vi i dag reser med buss eller bil. Ett exempel är norra Sverige där vägar kan frysa till is under vintern och då kan elflyg komma att bli det billigaste, säkraste och mest miljövänliga valet.

👉 Eldrivna flygplan kan vara i trafik redan 2026

Slow travel – ett sätt att minska klimatpåverkan på resande fot

Om du vill resa längre bort och ditt enda alternativ är flyg är ett av de effektivaste sätten att resa mer hållbart att byta ut flera korta weekends och enveckorsresor mot en längre resa som görs mer sällan. Istället för att checka av aktiviteter och sevärdheter likt en inköpslista är tanken med “slow travel” att man stannar på en och samma plats en längre period och djupdyker i varje destination.

“Grundtanken är att resa mindre men att uppleva mer.”

Slow travel handlar också om att stötta lokala aktörer för att få en närmare upplevelse av det landet man besöker och dess befolkning. Genom att skippa större kedjor (som t.ex. Starbucks och McDonalds) och istället fokusera på att äta mat från regionen på lokalt ägda caféer, och besöka de platser som den lokala communityn själva skulle gjort om de fick tid över, bidrar man till den lokala ekonomin och hittar platser som vanligtvis inte rekommenderas för turister.

Hemester – semestra i Sverige

Hemestra, svemenstra och staycation – ta en paus från utlandsresan och res mer hållbart genom att semestra på hemmaplan! Det är både bra för miljön och en möjlighet att upptäcka Sverige under den rådande pandemin. Vårt avlånga land har nämligen en massa att erbjuda med sin fantastiska natur och flertal smultronställen.

Våra fem bästa hemestertips:

  • Cykla på Ven
  • Surfa i Varberg
  • Båtluffa i Stockholms skärgård
  • Upplev natursköna Österlen med sina idylliska caféer, butiker, spa och konstutställningar.
  • Gå runt Sylarna – en vandringsled med fantastiskt fjällandskap.

👉 Se hela listan: 10 destinationer för en lyckad hemester

De inspirerar till hållbart resande

Under en konversation i vår Facebookgrupp fick vi ta del av en inspirerande historia om paret Scott och Mie som lever ett minimalistiskt digitalt nomadliv ute till sjöss. Scott berättar:

– Efter att ha flugit många kilometer bestämde vi oss för att försöka minimera vår miljöpåverkan och fortsätta med vår livsstil som digitala nomader. För tre år sedan köpte jag min första segelbåt och sedan dess har vi sträckt nästan femtio tusen kilometer med start i Medelhavet, över Atlanten, Karibien och nu Stilla havet. För närvarande ligger båten i Tahiti, Franska Polynesien.

“Jag vet att valet vi gjorde inte är för alla men poängen är att visa att det är mycket möjligt att resa och samtidigt försöka minimera din miljöpåverkan.”

– Segling har låga utsläpp och nästan all vår el till matlagnings-apparater, diskmaskin, tvättmaskin, mikrovågsugn, bärbara datorer, tillverkning av färskvatten, kylskåp etc. produceras av solenergi. Vi köper vanligtvis lokala råvaror och fångar fisk när vi kan.

👉 Vill du ha inspiration om hur du som privatperson kan resa mer klimatsmart, kolla på vårt youtubeavsnitt med Emma Larsson.

Hållbar turism – vårt community tipsar

Flera personer i vår FB-grupp svarade på frågan: “Hur reser man klimatsmart som en digital nomad?” och detta är några av deras uttalande:

– Man kan kompensera för större utsläpp vid flygning genom att köpa carbon offset credits.

– Återanvänd mer och res med få klädesplagg i bra kvalitet som man behåller en längre tid. Packa så att det inte finns utrymme för impulsköp.

– Att ta tåget är det bästa alternativet om man vill resa klimatsmart. Flygandet står för cirka 5% av koldioxidutsläppen globalt, så om man måste flyga gör det hellre en gång vart annat år än flera gånger om året.

👉 Flyg mer sällan och stanna borta längre
👉 Schyst resande informerar och inspirerar till hållbar turism
👉 Läs mer om hållbart resande

Linda Svensson

Skribent Linda Svensson

Fler artiklar av Linda Svensson

Skriv en kommentar